25 Απρ 2024
READING

Η αγορά των υπηρεσιών παράδοσης ισχυροποιείται και επεκτείνεται 

3 MIN READ

Η αγορά των υπηρεσιών παράδοσης ισχυροποιείται και επεκτείνεται 

Η αγορά των υπηρεσιών παράδοσης ισχυροποιείται και επεκτείνεται 

Την περασμένη εβδομάδα η Shipt ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία με την GNC για να μπορεί πλέον παραδίδει προϊόντα ευεξίας αυθημερόν σε ολόκληρη την χώρα και μόλις λίγες μέρες πριν η Instacart ανακοίνωσε επίσης ότι είχε ολοκληρώσει μία συμφωνία με την Family Dollar και το δίκτυό της με περισσότερα από 6.000 καταστήματα στις ΗΠΑ.

Εν αρχή αυτές οι δύο ανακοινώσεις μπορεί να μην προκαλούν έκπληξη τον καιρό της πανδημίας καθώς συμβαδίζουν με τις γενικότερες εξελίξεις, αλλά οι συνυποδηλώσεις αυτών των ενεργειών προσφέρονται για βαθύτερη ανάλυση.

Τι ακριβώς είναι η Shipt και η Instacart;

Σε ένα πρώτο επίπεδο ανάλυσης πρόκειται σαφώς για αγορές ηλεκτρονικού εμπορίου, όχι τόσο διαφορετικές από ό, τι ήταν και εξακολουθεί να είναι το Amazon όταν ξεκίνησε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Ωστόσο, η δραστηριότητα τους δεν σταματά εκεί. Όπως ακριβώς και το Amazon, η Instacart και η Shipt είναι και οι δύο πάροχοι υποδομής. Ο καθένας παρέχει την τεχνολογία, τις εγκαταστάσεις και τους πόρους για τις αποτελεσματικές υπηρεσίες συλλογής, συσκευασίας και παράδοσης των παραγγελιών.

Φυσικά, και οι δύο εταιρείες ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται στον χώρο του εμπορίου αλλά πλέον έχουν αρχίσει να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε σχεδόν κάθε λιανοπωλητή και εταιρεία, από την Aldi και το Best Buy έως το Wegmans.

Έτσι, ενώ το Amazon προσφέρει τα ίδια είδη υπηρεσιών  στους λιανοπωλητές μέσω του portal που διαθέτει και των logistics του, η Instacart και η Shipt έχουν εστιάσει τις προσπάθειες τους στο πώς να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες με έναν τρόπο που οι λιανοπωλητές θα βάζουν απλά τα δικά τους καταστήματα και τους χώρους των αποθεμάτων, ενώ εταιρείες όπως η Instacart και η Shipt θα παρέχουν όλα τα άλλα.

Ως αποτέλεσμα, η Instacart και η Shipt, όπως αντίστοιχα το Amazon πριν από αυτούς, αποτελούν μία αναγκαία συνθήκη για πολλούς εμπόρους, δεδομένου ότι οι λιανοπωλητές που βασίζονται τώρα στην Instacart και την Shipt για την παράδοση των παραγγελιών τους θα αναγκαστούν ξαφνικά να αναλάβουν όλη την διαδικασία της παράδοσης μόνοι τους. 

Συνολικά, φαίνεται ότι η πανδημία έχει κάνει την αυθημερόν παράδοση ένα προϊόν που διατίθεται προς πώληση. Εκατομμύρια άνθρωποι εξετάζουν τώρα αυτήν την δυνατότητα ως έναν πολύ βασικό παράγοντα των αγορών τους.

Περισσότερα στοιχεία

Η αρχική οθόνη της εφαρμογής για κινητά της Walmart είναι μια αρκετά καλή απόδειξη για τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, καθώς αρχικά δεν ρωτά τους ανθρώπους τι θέλουν να αγοράσουν, αλλά πού και πώς θέλουν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους, επειδή η Walmart γνωρίζει ότι η ταχύτητα παράδοσης είναι πλέον ένας κορυφαίος παράγοντας στην αμερικανική συνείδηση.

Έτσι, οι συνέπειες αυτής της νέας νοοτροπίας θα μπορούσαν να είναι τεράστιες για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς, είναι ότι η Instacart και η Shipt θα έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν ακόμη και το Amazon  δεδομένου ότι το Amazon δεν διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο τα brands που διαθέτει η Instacart ή η Shipt. 

Επιπλέον, η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προϊόντων του Amazon αποτελούν συνεχή ανησυχία εδώ και χρόνια, ενώ με την Instacart και την Shipt, οι καταναλωτές αποκτούν προϊόντα από νόμιμους εμπορικούς αντιπροσώπους μεγάλης κλίμακας που συχνά το Amazon δεν διαθέτει καν.

Η πανδημία έθεσε τον πήχη των υπηρεσιών παράδοσης πολύ υψηλά και όποιοι μπορέσουν να εκμεταλλευτούν αυτήν την εξέλιξη θα βγουν σίγουρα κερδισμένοι. Μένει να φανεί εάν οι αλλαγές αυτές θα ισχυροποιήσουν περαιτέρω τους ήδη ισχυρούς ή θα οδηγήσουν σε σημαντικές ανακατατάξεις. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.