19 Απρ 2024
READING

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού;

5 MIN READ

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού;

Πώς προδιαγράφεται το μέλλον για τις υπηρεσίες παράδοσης φαγητού;

Η οικονομία του κλάδου της παράδοσης και της αποστολής φαγητού στις ΗΠΑ που βασίζεται κυρίως σε εφαρμογές διαμορφώθηκε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010, καθόσον υπηρεσίες όπως το Instacart, το DoorDash, η Uber Eats και η Postmates άρχιζαν να κυριαρχούν στην συγκεκριμένη αγορά. Ωστόσο, με την έκρηξη της πανδημίας η βιομηχανία αυτή βίωσε μία τρομερή εξέλιξη και άνοδο.

Πιο αναλυτικά, οι υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων υπερδιπλασίασαν τα έσοδά τους, ενώ η Instacart πέτυχε τους στόχους που είχε θέσει για το 2025 πέντε χρόνια νωρίτερα.

Μία δεκαετία σχεδόν μετά την εγκαθίδρυση του κλάδου, οι ευκαιρίες που διαθέτει η αγορά για τις πλατφόρμες παράδοσης φαγητού είναι πιο εμφανείς από ποτέ. Ωστόσο,  το τοπίο της συγκεκριμένης αγοράς δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικό και οι σημερινές πλατφόρμες έχουν ακόμα δρόμο για να φτάσουν να προσφέρουν τις βέλτιστες εμπειρίες στους καταναλωτές.

Παρακάτω γίνεται μία απόπειρα διερεύνησης των πιθανών προκλήσεων που οφείλουν να ξεπεράσουν αυτές οι πλατφόρμες καθώς και των τρόπων με τους οποίους είναι πιθανό να προσαρμοστούν οι εφαρμογές στη δεκαετία του 2020.

Διαχείριση των εξόδων και εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Αρχικά, παρά το γεγονός ότι οι πλατφόρμες που αφορούν την κατ’ οίκον παράδοση φαγητού είδαν τις πωλήσεις τους να εκτοξεύονται κατά την διάρκεια της πανδημίας, αυτό δεν σήμαινε αναγκαστικά ότι πέτυχαν να είναι και κερδοφόρες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν με αντίστοιχους ρυθμούς.

Στην συνέχεια, σε ότι αφορά τις πλατφόρμες παράδοσης, οι καταναλωτές φαίνεται ότι δεν επιδεικνύουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη, ερευνώντας πολλαπλές πλατφόρμες για να εντοπίσουν τις καλύτερες προσφορές για τα αγαπημένα τους γεύματα.

Ως αποτέλεσμα, η διατήρηση των καταναλωτών ήταν περιορισμένη και η δημιουργία μίας πιστής πελατειακής βάσης ήταν σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα ένας απραγματοποίητος στόχος για τις περισσότερες από αυτές τις εφαρμογές.

Συγχρόνως, η απογοήτευση των καταναλωτών με τις προσαυξήσεις των τιμών δύναται να στερήσει σημαντικά έσοδα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, γεγονός που αποδεικνύεται από την ενίσχυση της τάσης για παραλαβή από το κατάστημα, δεδομένου ότι αυτή η πρακτική είναι πολύ πιο συμφέρουσα οικονομικά για τους καταναλωτές.

Έτσι, εάν οι πλατφόρμες δεν επανεξετάσουν τη διάρθρωση του κόστους τους και δεν επιχειρήσουν να εστιάσουν στην βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας των υπηρεσιών τους κινδυνεύουν να μην επιβιώσουν στην αρένα του ανταγωνισμού και να αποξενωθούν από τους καταναλωτές και τους πελάτες τους.

Το μέλλον του τομέα παράδοσης φαγητού

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι ο τομέας της παράδοσης φαγητού θα ακολουθήσει μια τελικά μία τροχιά ανάπτυξης που ομοιάζει στο Amazon και θα μετατραπεί από έναν απλό πάροχο υπηρεσιών σε μια διαδραστική πλατφόρμα καταναλωτών. Οι πλατφόρμες πιθανώς θα εξελιχθούν σε aggregators των υπαρχόντων και γνωστών εστιατορίων και θα αλληλοεπιδρούν ουσιαστικά με αυτά μέσω αυτών των δικτύων. 

Ακόμη εκτιμάται ότι σταδιακά κάθε πλατφόρμα μπορεί να ξεκλειδώσει και να εισάγει νέες δυνατότητες αποκόμισης εσόδων όπως, για παράδειγμα, μέσα από in-house διαφημιστικά δίκτυα, όπου τα μεγάλα εστιατόρια και οι αλυσίδες θα μπορούν να πληρώνουν για να διαφημίζονται εντός της πλατφόρμας με ποικίλους τρόπους.

Μάλιστα, στην Κίνα εντοπίζεται εύκολα ένα αρκετά αντιπροσωπευτικό παράδειγμα αυτής της εφαρμογής καθώς η Meituan, η  πλατφόρμα παράδοσης λειτουργεί με επιτυχία αυτό το διαφημιστικό μοντέλο εδώ και χρόνια, χρησιμοποιώντας το για να ενισχύσει τα έσοδα της επιχείρησης της.

Κουζίνες φάντασμα

Οι εξελίξεις της πανδημίας και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα οδήγησαν σε ραγδαία αύξηση τις λεγόμενες κουζίνες φάντασμα, οι οποίες θεωρείται ότι θα διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της βιομηχανίας του φαγητού κατά τα επόμενα χρόνια. Στην ουσία, πρόκειται για κουζίνες που δεν διαθέτουν όμως τραπεζαρίες. Με άλλα λόγια, προσφέρονται χώροι και μεγάλες κουζίνες που χρησιμοποιούνται ως βάση για την προετοιμασία των παραγγελιών, αλλά τα γεύματα προετοιμάζονται αυστηρά για παράδοση.

 Ο πολλαπλασιασμός αυτών των χώρων δημιούργησε μια έκρηξη και στην αντίστοιχη τεχνολογία που απαιτείται για την εκπλήρωση των παραγγελιών και ταυτόχρονα εκτιμάται ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού της επιχειρηματικότητας στον τομέα των τροφίμων και του φαγητού. 

Μέχρι πρότινος, το άνοιγμα ενός εστιατορίου ή ενός καταστήματος για take-away θεωρούνταν ότι απαιτούσε σημαντικά κεφάλαια και ακίνητη περιουσία για την διαχείριση των αποθεμάτων και την εγκατάσταση της επιχείρησης. Ωστόσο, οι κουζίνες φάντασμα ανατρέπουν τα δεδομένα και καθιστούν την πρόσβαση σε αυτήν την επιχειρηματική δράση ευκολότερη για περισσότερο κόσμο.

Η καινοτομία και η εξέλιξη δεν είναι μακριά

Η πανδημία έχει αποδειχθεί ότι αποτέλεσε έναν καταλύτη για την ευρεία υιοθέτηση ψηφιακών υπηρεσιών στον τομέα της παράδοσης του φαγητού. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι αυτές οι πλατφόρμες έχουν φτάσει σε μία σημαντική κλίμακα εξέλιξης, καθίσταται σαφές ότι το τρέχον playbook δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα. 

Έτσι, η ενορχήστρωση των μέσων ενημέρωσης, των φορέων της αλυσίδας εφοδιασμού και των ίδιων των πλατφορμών παράδοσης πρόκειται να οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μία νέα εποχή των κλάδο της παράδοσης και της αποστολής του φαγητού.

Μάλιστα, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με την ολοκλήρωση αυτής της δεκαετίας, μπορούμε να είμαστε σίγουροι για ένα πράγμα: οι πλατφόρμες παράδοσης του μέλλοντος θα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου αλλαγμένες σε σύγκριση με τις σημερινές εφαρμογές και ο μετασχηματισμός που θα συμβεί θα είναι προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.