22 Δεκ 2024
READING

Το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας είναι ψηφιακό

4 MIN READ

Το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας είναι ψηφιακό

Το μέλλον της βιομηχανίας της μόδας είναι ψηφιακό

Η βιομηχανία της μόδας δεν γίνεται πια αντιληπτή με τον ίδιο τρόπο. Μόλις πριν από 5 ή 6 χρόνια ολόκληρος ο κλάδος παρατηρούσε την έκρηξη της βιομηχανίας της γρήγορης μόδας.

Πλέον, ολόκληρος αυτός ο χώρος βρίσκεται υπό έντονη αμφισβήτηση. Ολόκληρη η βιομηχανία αναθεωρεί σε σημαντικό βαθμό το βασικό μοντέλο λειτουργίας της και οι καταναλωτές ανησυχούν έντονα για το πρόβλημα της βιωσιμότητας. Η ίδια η βιομηχανία της μόδας αγωνίζεται τώρα να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας της, ούτως ώστε να συνταιριαστεί με την σημερινή ψηφιακή εποχή.

Τέλος, δεν είναι δυνατόν να μην συνυπολογιστεί ο παράγοντας της πανδημίας και η μετάβαση στο μοντέλο της τηλεργασίας που έπληξαν περαιτέρω τον τομέα της ένδυσης. 

Τι σημαίνουν οι εξελίξεις αυτές για το μέλλον της μόδας;

Η πανδημία πέτυχε να υπογραμμίσει την εξάρτηση ορισμένων βιομηχανιών από την φυσική και κατά πρόσωπο επικοινωνία και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Μάλιστα, ακόμα μία ενδιαφέρουσα πρόκληση είναι αυτή που αντιμετωπίζει η μόδα εξαιτίας της σύγκρουσης δύο αντίθετων μεταξύ τους συναισθημάτων στις συνειδήσεις των καταναλωτών. Από την μία η προσταγή του καπιταλισμού για όλο και περισσότερα ρούχα και από την άλλη αυτή της βιωσιμότητας και την οικονομικής ευσυνειδησίας για συνειδητή κατανάλωση .

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Ίδρυμα Ellen McArthur, ο μέσος αριθμός των φορών που φοριέται ένα ένδυμα έχει μειωθεί κατά 36% σε σύγκριση με πριν από 15 χρόνια και αυτό είναι ακόμα πιο έντονο για τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Έτσι, σε έναν κόσμο όπου βλέπουμε ο ένας τον άλλον περισσότερο μέσα από τις οθόνες παρά από ό, τι πρόσωπο με πρόσωπο, η κουλτούρα της «μίας χρήσεως» ενισχύεται. 

Ταυτόχρονα, οι άνθρωποι θέλουν επίσης να αγοράζουν λιγότερα. Γνωρίζουμε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν πληγεί λόγω της οικονομικής ύφεσης και της πανδημίας, αλλά, ακόμη και πριν από την πανδημία, τα πρότυπα της αγοράς κινούνταν επίσης προς την επέκταση του κύκλου ζωής των ενδυμάτων.

Είναι δυνατόν να διαθέτει κανείς περισσότερες επιλογές, χωρίς να αγοράζει περισσότερα;

Μία εταιρεία που διαταράσσει τα ήρεμα νερά της μόδας και στοχεύει στην επίλυση αυτού του ζητήματος είναι η By Rotation – μια εφαρμογή ενοικίασης ενδυμάτων όπου οι χρήστες μπορούν να νοικιάσουν τα δικά τους πολυτελή ρούχα και αξεσουάρ σε άλλους χρήστες-λάτρεις της μόδας.

Έτσι, εξαιτίας αφενός της περιορισμένης πρόσβασης στα καταστήματα και της αυξανόμενης ευαισθητοποίησης για τη βιωσιμότητα από την άλλη, η πανδημία έχει αυξήσει κατά πολύ τις αποδόσεις της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, η οποία ιδρύθηκε το 2019 από την Eshita Kabra.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ικανοποιεί τις αντικρουόμενες καταναλωτικές τάσεις των ανθρώπων ικανοποιώντας αφενός την διαρκή επιθυμία τους για νέα είδη, ενώ δίνει επίσης στους χρήστες την ευκαιρία να ελαττώσουν τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον, ξοδεύουν λιγότερα και δύνανται ακόμη και να κερδίσουν χρήματα με τον αντίστοιχο τρόπο.

Ψηφιακή μόδα

Η ενοικίαση και η κοινή χρήση των ρούχων είναι μια ιδέα με αρκετά καλές προοπτικές, αλλά σταδιακά η καινοτομία σε αυτόν τον κλάδο έχει οδηγήσει σε ένα σχεδόν νέο είδος που δύναται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη, την λεγόμενη ψηφιακή μόδα.

Η ψηφιακή μόδα αφορά ουσιαστικά σε μία εικονική ενδυμασία που χρησιμοποιεί λογισμικό 3D για να χτίσει ένα πραγματικό ρούχο που μπορεί να απεικονιστεί και να προσομοιωθεί, ούτως ώστε να φοριέται σαν πραγματικό ρούχο.Ενώ ακόμα δεν κυκλοφορεί κάτι τέτοιο στο ευρύ κοινό -πέραν από τον ψηφιακό κόσμο- μία πιλοτική εκδοχή αυτού του είδους έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά.

Η ιδέα της ψηφιακής μόδας ήταν εδώ και αρκετό καιρό παρούσα στον δημόσιο διάλογο, και φαίνεται ότι η βιομηχανία του gaming έχει τροφοδοτήσει σημαντικά αυτήν την ιδέα, αφού παρατηρήθηκε μια ανοδική τάση των εταιρειών στον τομέα της μόδας που χρησιμοποιούν παιχνίδια και ηλεκτρονικά αθλήματα για να εμπορεύονται και να προωθούν τα προϊόντα τους.

Ακόμη, η οικολογική συνείδηση των καταναλωτών ενισχύει σίγουρα ακόμη περισσότερο αυτόν τον τομέα. Έτσι, για τους αγοραστές που ενδιαφέρονται για τον πλανήτη και προσπαθούν να συμβάλουν ενεργά στην μείωση των επιπέδων της ρύπανσης που δημιουργείται λόγω της υπερπαραγωγής, η ψηφιακή μόδα αποτελεί μία πολύ καλή εναλλακτική.

Η ψηφιακή μετατόπιση φαίνεται ότι είναι εδώ για να μείνει, αλλά, κατ’ αναλογία με τους παραδοσιακούς λιανοπωλητές, θα υπάρξουν συμπεριφορές μετά την πανδημία που ενδέχεται να διαταράξουν εκ νέου τις ισορροπίες, καθώς οι καταναλωτές μπορεί να μην αισθάνονται το ίδιο για την κοινή χρήση των ρούχων τους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το μέλλον επιφυλάσσει εκπλήξεις για όλους τους τομείς του εμπορίου.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.