24 Απρ 2024
READING

Οι καταναλωτές δυσανασχετούν όταν αναγκάζονται να κατεβάσουν μία εφαρμογή για να συνεχίσουν τις αγορές τους

4 MIN READ

Οι καταναλωτές δυσανασχετούν όταν αναγκάζονται να κατεβάσουν μία εφαρμογή για να συνεχίσουν τις αγορές τους

Οι καταναλωτές δυσανασχετούν όταν αναγκάζονται να κατεβάσουν μία εφαρμογή για να συνεχίσουν τις αγορές τους

Η Heady.io, η συμβουλευτική εταιρεία κυκλοφόρησε πρόσφατα μία έρευνα σύμφωνα με την οποία το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτών δυσανασχετεί όταν αναγκάζεται να εγκαταστήσει εφαρμογές για να διαδράσει με μία εταιρεία, αλλά σχεδόν οι μισοί από αυτούς εξακολουθούν να εγκαθιστούν αυτές τις εφαρμογές.

Η δημιουργία μίας εφαρμογής από τις εταιρείες και η αναγωγή αυτής σε βασικό μέρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι μία συνήθης πρακτική των εταιρειών και των επιχειρήσεων. Έτσι, συνήθως το πρώτο βήμα στη ρύθμιση και τον συγχρονισμό πολλών Smart προϊόντων είναι η λήψη μίας εφαρμογής ενώ ορισμένες εταιρείες απαιτούν από τους καταναλωτές να εγκαταστήσουν την εφαρμογή τους για να αγοράσουν κάποιες υπηρεσίες απευθείας από την εταιρεία.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η αναγκαστική λήψη μιας εφαρμογής ενοχλεί ιδιαίτερα τις γυναίκες, καθώς οι άνδρες δυσαρεστούνται μεν εξίσου, αλλά ήταν πιθανότερο να μην αξιολογήσουν την εμπειρία τους αυτή ως απόλυτα αρνητική. Αντιθέτως, οι γυναίκες είναι 20% πιο πιθανό να προχωρήσουν κατευθείαν σε μία υπερβολικά αρνητική κριτική, υποδεικνύοντας ότι βρίσκουν αυτό το είδος  επιχειρηματικής πρακτικής εξαιρετικά απογοητευτικό.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα της Heady, οι περισσότεροι από τους καταναλωτές εξακολουθούν να προχωρούν σε αυτές τις ενέργειες: 

  • Το 19% αναφέρει ότι θα εγκαταστήσει σίγουρα την τάδε εφαρμογή
  • Το 28% υποστηρίζει ότι πιθανώς θα εγκαταστήσει την εφαρμογή
  • Το 38% αναφέρει ότι ίσως και να εγκαταστήσει την εφαρμογή εάν είναι απαραίτητο

Αυτά θα μπορούσαν να ιδωθούν ως καλά νέα για τις εταιρείες, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οδηγούν τελικά εκεί που θέλουν τους καταναλωτές και πιθανώς κάποιοι από αυτούς να διασκεδάσουν τελικά την εμπειρία διάδρασης τους με τις εφαρμογές.

Ωστόσο, τα στατιστικά αυτά είναι ταυτόχρονα και αρνητικοί οιωνοί, δεδομένου ότι οι εταιρίες όχι μόνο χάνουν έναν σημαντικό αριθμό δυνητικών πελατών τοποθετώντας ένα εμπόδιο στην πορεία τους, αλλά δημιουργούν παράλληλα αρνητική προδιάθεση στους πιθανούς πελάτες, οι οποίοι θα μπορούσαν τώρα να δυσαρεστηθούν πιο εύκολα από τυχόν αναπάντεχα εμπόδια ή τριβές στο ταξίδι των αγορών τους.

Τέλος, από την σκοπιά των πελατών τα κατάλληλα επίθετα για να συνοδεύσουν την εμπειρία τους αυτή θα ήταν ενοχλητική, χρονοβόρα και κουραστική.

Παρά τις δυσκολίες είναι προφανείς οι λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες εξακολουθούν να ακολουθούν αυτήν την πρακτική, καθώς η λήψη μίας εφαρμογής εξασφαλίζει στις εταιρείες ένα παράθυρο στη ζωή των καταναλωτών.

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τα δικαιώματα που παραχωρούνται σε μια εφαρμογή, οι εταιρείες δύνανται να στείλουν προσωπικό μήνυμα, να δουν πού βρίσκονται οι καταναλωτές, να στοχεύσουν τις επικοινωνίες και να έχουν γενικά πρόσβαση σε αρκετά δεδομένα.

Φυσικά, εν πρώτοις όλες αυτές οι δυνατότητες φαντάζουν πολύτιμες, αλλά εγκυμονούν παράλληλα σημαντικούς κινδύνους λόγω κυρίως των προστριβών με τους καταναλωτές. Μάλιστα, ένα 80% των καταναλωτών έχουν εγκαταλείψει κάποια συναλλαγή κατά το τελευταίο έτος επειδή μία εταιρεία ήθελε να τους αναγκάσει να εγκαταστήσουν την εφαρμογή τους για να προχωρήσει η συναλλαγή.

Επιπλέον, ένα ακόμα ενδιαφέρον δεδομένο είναι οι συσχετισμοί με την ηλικία:  όσο νεότεροι είναι οι καταναλωτές, τόσο πιο πιθανό είναι να μην δώσουν την έγκριση τους για την εγκατάσταση μιας εφαρμογής.

Έτσι, το 87,1% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών έχουν εγκαταλείψει τις αγορές τους επειδή εξαναγκάστηκαν να εγκαταστήσουν μία εφαρμογή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω κυμαίνονταν σε επίπεδα χαμηλότερα του 70%. Αυτή η διαφορά θα μπορούσε να αποδοθεί στην γνώση που διαθέτουν οι νεότεροι γύρω από την πρόσβαση που παραχωρούν στις εταιρείες με την συναίνεση τους.

Έτσι, μία λύση που αναφέρει η Heady.io για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των εταιρειών είναι τα App Clips, τα οποία είναι η απάντηση της Apple στα Instant Apps της Android. Τα App Clips είναι μικροσκοπικές εφαρμογές μιας χρήσεως, που δύνανται να εγκατασταθούν και να χρησιμοποιηθούν αμέσως, ακριβώς όπως μια ιστοσελίδα, χωρίς να αφήνει περιθώριο, για την περιήγηση στο App Store, την εγκατάσταση της εφαρμογής, το άνοιγμα και την χρήση αυτής. Βέβαια, η τελική επιλογή είναι στα χέρια των αρμοδίων, τόσο των εταιρειών όσο και των καταναλωτών.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.