25 Απρ 2024
READING

Ο Bill Gates υποστηρίζει ότι έχει την λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

4 MIN READ

Ο Bill Gates υποστηρίζει ότι έχει την λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ο Bill Gates υποστηρίζει ότι έχει την λύση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής

Ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει ένα σχέδιο για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφική αλλαγή του κλίματος και μάλιστα δεν κοστίζει όσο κανείς θα φανταζόταν.

Ο Bill Gates, υποστηρίζει ότι αρκεί να γνωρίζουμε δύο αριθμούς: 51 δισεκατομμύρια και μηδέν. Ο πρώτος είναι ο αριθμός των τόνων των αερίων του θερμοκηπίου που προστίθενται συνήθως στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο ως αποτέλεσμα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ο τελευταίος είναι ο αριθμός των τόνων που πρέπει να φτάσουμε μέχρι το 2050 προκειμένου να αποτρέψουμε μια κλιματική κρίση.

Μάλιστα, ο  Bill Gates αναφέρει τώρα ότι έχει ένα σχέδιο για το πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε το άλμα από τα 51 δισεκατομμύρια στο μηδέν χωρίς αυτό να κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, όπως θα περίμενε κανείς από έναν τύπο που έχτισε την περιουσία του με βάση την τεχνολογία, η λύση που προτείνει ο δισεκατομμυριούχος συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την καινοτομία.

Ο πρώτος στόχος του βιβλίου, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο συγγραφέας του, είναι να καθοριστούν με σαφήνεια οι τομείς της οικονομίας που παράγουν τα 51 δισεκατομμύρια τόνους αερίων του θερμοκηπίου. Στην συνέχεια, ο στόχος που πρέπει να επιδιώξουμε ως πλανήτης είναι οι μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050 και ο δημιουργός του βιβλίου είναι αισιόδοξος ότι όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

Η προτροπή του Bill Gates για τον περιορισμό των εκπομπών

Οι εκπομπές των αερίων μειώθηκαν περίπου κατά 5% το 2020 λόγω της πανδημίας, όπως εκτιμά ο ίδιος ο Gates. Ωστόσο, σε ένα κανονικό έτος ο κόσμος προσθέτει 51 δισεκατομμύρια τόνους αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα μέσα από τις δραστηριότητες του.

Ο Bill Gates προειδοποίησε σε μια ομιλία του το 2015 για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκρηξη μιας παγκόσμιας πανδημίας και τι θα έπρεπε να κάνουμε για να προετοιμαστούμε γι ‘ αυτό. Ομοίως, αυτή δεν είναι η πρώτη δημόσια προτροπή του για την προστασία του κλίματος. Το 2010 έδωσε μια ομιλία TED κάνοντας λόγο για την ανάγκη εξάλειψης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050. Ύστερα, συνέχισε να συμβουλεύεται εμπειρογνώμονες στον τομέα και να εμβαθύνει στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη και την πολιτική του κλίματος για να ενισχύσει τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Έτσι, για να βοηθήσει ούτως ώστε να τεθεί ένα πλαίσιο γύρω από την πρόοδο και το κόστος των νέων καινοτομιών χωρίς άνθρακα, ο Gates και η ομάδα του κατέληξαν σε έναν όρο που ονομάζεται «Green Premium» και τον εισήγαγε στο blog του, εξηγώντας ότι το συγκεκριμένο εργαλείο αναλύει την διαφορά στο κόστος μεταξύ ενός προϊόντος ή μιας διαδικασίας που δεν εκπέμπει άνθρακα και ενός που εκπέμπει. 

Πόσο θα κοστίσει;

Τον Δεκέμβριο, ο Bill Gates πρότεινε στο ιστολόγιό του ότι οι ΗΠΑ θα έπρεπε να δημιουργήσουν ένα Εθνικό Ινστιτούτο Ενεργειακής Καινοτομίας για να βοηθήσουν τη χώρα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην καινοτομία της κλιματικής αλλαγής. Συγχρόνως, ο Gates αναφέρει ότι οι τρέχουσες κυβερνητικές δαπάνες για την έρευνα και την ανάπτυξη των ΗΠΑ για την ενεργειακή καινοτομία είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και αυτό το ποσό θα πρέπει να πενταπλασιαστεί σύμφωνα με τον ιδρυτή της Microsoft. 

Φυσικά, όποια και αν είναι η τεχνολογική καινοτομία που βγαίνει από τις ΗΠΑ ή αλλού πρέπει να είναι αρκετά προσιτή ούτως ώστε χώρες όπως η Ινδία να  μπορούν να την υιοθετήσουν. Αυτή τη στιγμή, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 14% των παγκόσμιων εκπομπών. Αλλά, ακόμα και αν οι ΗΠΑ φτάσουν σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα παγκοσμίως.

Οι επενδύσεις του Bill Gates

Ο Gates, του οποίου η περιουσία ύψους 124 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανέφερε στο βιβλίο του ότι επένδυσε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εταιρείες που εργάζονται για την επίτευξη των μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Ακόμη, περιγράφει τον εαυτό του ως ίσως τον μεγαλύτερο χρηματοδότη τεχνολογιών άμεσης δέσμευσης αέρα—μεθόδων για τη σύλληψη άνθρακα από τον αέρα.

Ταυτόχρονα, ο ιδρυτής της Microsoft έχει επίσης επενδύσει σε εταιρείες μηδενικού άνθρακα μέσω της Breakthrough Energy Ventures, μιας ομάδας που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται τον Δεκέμβριο του 2016. Πλέον, οι επενδυτές περιλαμβάνουν δισεκατομμυριούχους όπως ο Jeff Bezos, ο Vinod Khosla, ο John Arnold και ο John Doerr, ενώ ο Bill Gates αναφέρει ότι η συγκέντρωση των κεφαλαίων ήταν πολύ πιο εύκολη από αυτό που περίμενε.

Κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, ο Bill Gates σκοπεύει να επενδύσει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δολάρια προς τις τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα. Αλλά, ενώ συνολικά 4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι πολλά χρήματα, για τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο είναι απλά ένα μικρό κομμάτι των συνολικών επενδύσεών του. 

Το βιβλίο του Gates πρόκειται να επηρεάσει δραστικά τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και να μετατοπίσει το κέντρο βάρους των κυβερνήσεων και των επενδύσεων προς την καινοτομία και τις τεχνολογίες μηδενικού άνθρακα. Σε αυτήν την εξέλιξη συνηγορεί το γεγονός ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη μία από τις τέσσερις πρώτες προτεραιότητες της διοίκησης του Μπάιντεν.Φυσικά, ένα ακόμα μεγαλύτερο μέτρο της επιτυχίας του βιβλίου θα είναι εάν η διοίκηση του Μπάιντεν υιοθετήσει τελικά κάποια από τις προτάσεις πολιτικής του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.