14 Νοέ 2024
READING

Πώς εξελίχθηκε η ανάπτυξη του Deliveroo και η παράλληλη πραγματικότητα στην Ελλάδα

6 MIN READ

Πώς εξελίχθηκε η ανάπτυξη του Deliveroo και η παράλληλη πραγματικότητα στην Ελλάδα

Πώς εξελίχθηκε η ανάπτυξη του Deliveroo και η παράλληλη πραγματικότητα στην Ελλάδα

Η Deliveroo αποκτά τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερη ισχύ στον χώρο της παράδοσης των παραγγελιών του φαγητού και σκοπεύει να επεκτείνει τις ταχυμεταφορές της σε 100 νέες πόλεις και κωμοπόλεις σε όλη την Αγγλία. Μάλιστα, η εκτιμώμενη αποτίμηση της εταιρείας έχει αυξηθεί φτάνοντας το ποσό των 8 δισεκατομμυρίων στερλινών, ποσό σχεδόν διπλάσιο από την αντίστοιχη αξία της για το 2019.

Έτσι, ο Will Shu, ο οποίος ίδρυσε την Deliveroo το 2013 και κατέχει πλέον μερίδιο 6,8% στην επιχείρηση, θα μπορούσε να έχει αξία άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Deliveroo διένυσε έναν δύσκολο δρόμο. Μόλις πριν από δέκα μήνες, η εταιρεία βρισκόταν στο χείλος της κατάρρευσης ενώ τον Δεκέμβριο, ο ιδρυτής της εταιρείας χαρακτήρισε την πανδημία ως μία μοναδική και πολύ σοβαρή πρόκληση. Οι δηλώσεις του Will Shu δεν ήταν καθόλου υπερβολικές δεδομένου ότι πριν από τον Μάρτιο του 2020 -όταν δηλαδή ξέσπασε η πανδημία- η Deliveroo βρισκόταν σε δεινή θέση. 

Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια της έναρξης της πανδημίας η Deliveroo φαίνεται ότι ήταν η λιγότερο προετοιμασμένη σε σχέση με τις τρεις άλλες ισχυρές υπηρεσίες παράδοσης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ταυτόχρονα, οι κυριότεροι πελάτες της  – η KFC, η Burger King και η Wagamama- αναγκάστηκαν να κλείσουν και η Deliveroo δεν διέθετε τους απαραίτητους πόρους για να καλύψει το κενό αυτό. Ωστόσο, η σωτηρία ήταν εφικτή με τη μορφή μιας επένδυσης 575 εκατομμυρίων στερλινών με επικεφαλής το Amazon,  τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Παρόλα αυτά, η τολμηρή κίνηση εμποδίστηκε από τις αρμόδιες αρχές του υγειούς ανταγωνισμού και των αγορών στο Ηνωμένο Βασίλειο (CMA), για σχεδόν ένα χρόνο. Η τελική απόφαση ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο του 2020, ενώ συγχρόνως η Deliveroo είχε απόλυτη ανάγκη για ρευστότητα και δεν διέθετε κανένα εφεδρικό σχέδιο. 

Η CMA φαίνεται ότι επενέβη για να εξασφαλίσει ότι το μεγαθήριο του ηλεκτρονικού εμπορίου με τις γνωστές σε όλους μονοπωλιακές διαθέσεις δεν θα κατέστρεφε τον ανταγωνισμό στην αγορά για τις παραδόσεις των παραγγελιών. 

Καθίσταται εύκολα σαφές ότι δεν είχε σημασία το γεγονός ότι η Amazon δεν αγόραζε στην ουσία την Deliveroo, καθώς αφενός υπήρξε μια αρκετά υψηλή επένδυση, η οποία έδινε στο Amazon μεγάλη επιρροή και αφετέρου το ίδιο το Amazon είχε κερδίσει μια θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο ως μέρος της συμφωνίας. Οι παραπάνω λόγοι ήταν αρκετοί για να οδηγήσει σε αυξημένη επαγρύπνηση τις αρμόδιες αρχές. 

Η CMA όφειλε να αξιολογήσει τι θα συμβεί στον ανταγωνισμό στον τομέα της παράδοσης του φαγητού εάν δεν πραγματοποιηθεί η επένδυση. Από την άλλη εάν τελικά επιτυγχάνονταν η επένδυση, το Amazon θα εξασφάλιζε την είσοδο του στις επιχειρήσεις ενός σημαντικού αντιπάλου και θα περιόριζε σημαντικά τον ανταγωνισμό. Έτσι, η CMA αποφάσισε να σταματήσει τη συμφωνία και να επεκτείνει την έρευνά της, η οποία είχε ήδη ξεκινήσει από τον Ιούλιο του 2019, για να εξετάσει ενδελεχώς τα περιθώρια της αγοράς.

Στην συνέχεια, η Deliveroo για να εξασφαλίσει την οικονομική της βιωσιμότητα δήλωσε  στην ομάδα της επιτροπής του ανταγωνισμού (δικηγόρους, οικονομολόγους και εξεταστική επιτροπή) ότι εάν δεν εγκρίνει την επένδυση  η εταιρεία θα χρεοκοπήσει. Η Deliveroo, φαίνεται ότι αμύνθηκε «παίζοντας το τελευταίο χαρτί της» πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει ότι η εταιρεία έπρεπε να αποδείξει ότι δεν ήταν σε θέση να συγκεντρώσει οποιοδήποτε είδος κεφαλαίων από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

Έτσι, για να επιβιώσει η Deliveroo, η CMA θα πρέπει να συμφωνήσει ότι η εταιρεία δεν είχε εναλλακτική λύση. Παράλληλα πέρα από αυτό, η CMA έπρεπε να συμφωνήσει ότι η αποτυχία και η πτώχευση της Deliveroo θα ζημίωνε περισσότερο τον ανταγωνισμό από το να αφήσει η επιτροπή το Amazon να επέμβει και να την σώσει. 

Ως αποτέλεσμα, η Deliveroo επωφελήθηκε προφανώς από την συμφωνία, αλλά ταυτόχρονα το Amazon έλαβε πίσω σημαντικές αποδόσεις για της επένδυσης του ενώ πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το Amazon θα μπορούσε να διδαχθεί σημαντικά μαθήματα από την εξέλιξη αυτή.

Η Deliveroo δήλωσε ότι το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του 2020 κατάφερε να σημειώσει ένα λειτουργικό κέρδος στην πλειονότητα των αγορών της – μια δήλωση που θα περάσει μέσα από μεγαλύτερο έλεγχο μόλις η εταιρεία αρχίσει να δημοσιεύει εκθέσεις αποτελεσμάτων.

Ωστόσο, ένα ακόμα μάθημα από την πορεία της Deliveroo είναι η απόδειξη του πόσο ταραγμένη μπορεί να είναι η αγορά κατά την διάρκεια και μετά το πέρας της πανδημίας. Επιπλέον, είναι προφανές ότι η υποστήριξη του Amazon, ενώ θεωρείται ζωτικής σημασίας για την επιβίωση της εταιρείας, μπορεί να μην είναι αρκετή εάν η Deliveroo δεν χρησιμοποιήσει τις γνώσεις που αποκόμισε από την πανδημία για να ενισχύσει την θέση της στην αγορά. 

Ο μεγάλος κίνδυνος για την Deliveroo θα ήταν η είσοδος ενός ακόμα παίκτη στον χώρο των logistics στο Λονδίνο, ο οποίος θα έπαιρνε ένα σημαντικό μερίδιο αγοράς και θα έθετε περισσότερα εμπόδια στη μακροημέρευση της εταιρείας.

Μετά από ένα χρόνο αναταραχής, η Deliveroo έχει πλέον επιβιώσει, αλλά πληρώνοντας ταυτόχρονα το ανάλογο κόστος. Η βιασύνη που προκλήθηκε από την πανδημία άφησε το Amazon να εισέλθει στη βιομηχανία της παράδοσης φαγητού για άλλη μια φορά και η Deliveroo θα μπορούσε -σε ένα απαισιόδοξο σενάριο- να μετατραπεί σε κάποιου είδους πείραμα για τις φιλοδοξίες του Amazon. 

Αυτή η κατάσταση με την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία συνέβη και στην Ελλάδα αφού είδαμε την συνεργασία του Σκλαβενίτη με το e-food αλλά και το επόμενα βήματα με την επέκταση του e-food σε νέες κατηγορίες οπως η αγορά της μικρής λιανικής.

Η περίοδος της πανδημίας δημιούργησε ή μεγέθυνε μια αγορά. Την παράδοση στο σπίτι. Αυτή η νέα και μεγάλη αγορά έχει κυρίως δύο μεγάλες υποκατηγορίες. Το delivery φαγητού και τροφίμων και την παράδοση ηλεκτρονικών παραγγελιών, το last mile όπως αποκαλείται.

Έχουν ήδη ξεκινήσει να δρομολογούνται εξελίξεις σε αυτές τις δύο υποκατηγορίες και το επόμενο διάστημα θα δούμε νέα σχήματα να διεκδικούν μερίδια και ηγετική θέση.

Αλλά και η κίνηση του Skroutz  να προχώρήσει σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του “last-mile”, εξαγοράζοντας κατά 100% την εταιρία MYJOBNOW Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη αγορά των ταχυμεταφορών.

Η στρατηγική αυτή επένδυση θα επιτρέψει στην Skroutz να αναπτύξει το κομμάτι των ταχυμεταφορών, δημιουργώντας το δικό της δίκτυο και καλύπτοντας το “last mile” που αφορά την παράδοση των παραγγελιών στους καταναλωτές.

Όλες αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε ανακατατάξεις στην συνολική αγορά των μεταφορών και του delivery και δεν θα είναι έκπληξη έαν δούμε και άλλες αλλαγές ώστε να ισχυροποιηθούν ακόμη περισσότερο οι retailers.Μια πιθανή εξαγορά μιας τέτοιας εταιρείας δεν μπορεί να αποκλειστεί και στην Ελλάδα αφού αυτό θα έδινε συγκριτικό πλεονέκτημα σε οποια εταιρεία super market το έκανε.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.