22 Ιαν 2025
READING

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των brands

5 MIN READ

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των brands

Η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας των brands

Τα διεθνή brands , υπήρξαν για χρόνια σε μεγάλο βαθμό ανίσχυρα εναντίον των παραχαρακτών στην Κίνα και αγωνίζονται εδώ και καιρό για την επιβολή ενός ισχυρού νομοθετικού πλαισίου. Ωστόσο, μια πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Σαγκάης σηματοδοτεί μια σημαντική μετατόπιση για την προστασία των εταιρειών με είδη πολυτελείας και οι συνθήκες για τις μάρκες και τα brands βελτιώνονται πλέον στην Κίνα.

Πιο συγκεκριμένα, στις 5 Ιανουαρίου, η New Balance, η αμερικανική εταιρεία αθλητικών ειδών κέρδισε αποζημίωση ύψους 3,85 εκατομμυρίων δολαρίων μετά από πέντε σχεδόν χρόνια δικαστικών διαφορών κατά της New Barlun και της  Shanghai Shiyi.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι δύο εταιρείες είχαν παραβιάσει τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της New Balance μέσω της κατασκευής και της διανομής υποδημάτων που φέρουν το αναγνωρίσιμο σύμβολο «N» της μάρκας. Το ποσό αποζημίωσης, που υπόκειται βέβαια σε έφεση, είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχει απονεμηθεί σε κάποιον ιδιοκτήτη πνευματικής ιδιοκτησίας στον αθλητικό τομέα στην ιστορία των κινεζικών αγωγών. 

Ο δικηγορικός κλάδος εκτιμά ότι η απόφαση αυτή αποτελεί ένδειξη ότι η Κίνα λαμβάνει πλέον σοβαρά υπόψιν τις παραβιάσεις της πνευματικής ιδιοκτησίας των εταιρειών και την επιβολή αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει τις εταιρείες σε διεθνή βάση να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους στο νομοθετικό σύστημα της χώρας μετά από χρόνια απογοήτευσης και προκλητικών υποθέσεων που έμειναν μετέωρες. 

Μάλιστα, η Κίνα έχει βελτιώσει κατά πολύ τη νομοθεσία της για τα δικαιώματα της πνευματικής ιδιοκτησίας, δημιουργώντας εξειδικευμένα δικαστήρια που αφορούν σε αυτά τα ζητήματα και έναν νέο νόμο για το ηλεκτρονικό εμπόριο που καθιστά τις πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου υπεύθυνες για την πώληση μη αυθεντικών προϊόντων στον ιστότοπό τους. 

Βέβαια, η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το δικαστικό σύστημα της χώρας, ουδέποτε απέτρεψε τις εταιρείες από το να διεκδικήσουν δικαστικά τα δικαιώματα τους, γεγονός που οδήγησε στην θετική πρόοδο και εξέλιξη που σημειώνεται σήμερα. Ωστόσο, είναι κατανοητό ότι η εξέλιξη της εκάστοτε δίκης δεν πετύχαινε πάντοτε να δικαιώσει και να αποζημιώσει τις εταιρείες.

Όσον αφορά την περίπτωση της New Balance, η δίκη αφορούσε σε μια μακρόχρονη μάχη, καθώς οι διαφορές μεταξύ της New Balance και ορισμένων κινεζικών εταιρειών ξεκίνησαν να υφίστανται από το 2004, όταν ένας παραβάτης καταχώρησε για πρώτη φορά το λογότυπο «N» ως εμπορικό σήμα στην Κίνα. 

Μέσω προσωρινών ασφαλιστικών μέτρων, τα οποία παραδοσιακά ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν σε παρόμοιες περιπτώσεις, η New Balance μπόρεσε τελικά να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων, ενώ το δικαστήριο επίσης «πάγωσε» τα brands των κατηγορουμένων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν σε θέση να συνεχίσουν να τα εμπορεύονται με άλλο όνομα, μια πρακτική που θεωρείται πια ευρέως διαδεδομένη. 

 Η τελευταία απόφαση αποδεικνύει ότι η Κίνα έχει πλέον δεσμευτεί υπεύθυνα να βελτιώσει τα συστήματα προστασίας των πνευματικών ιδιοκτησιών και θα συνεχίσει να ενισχύει τις προσπάθειες της αυτές. Μάλιστα, οι τροποποιήσεις του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Κίνας και του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιοκτησιών που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον Ιούνιο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την αύξηση των προστίμων για τους παραχαράκτες.

Η χώρα, ωστόσο, παραμένει η σημαντικότερη προτεραιότητα των αρχών του διεθνούς εμπορίου σε ό,τι αφορά  για την αντιμετώπιση των θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία των πνευματικών ιδιοκτησιών και την επιβολή κυρώσεων, αφού σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 80% των πειρατικών και παραποιημένων προϊόντων που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ προέρχονταν από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ. Μάλιστα, η ενίσχυση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας ήταν επίσης ένα βασικό μέρος της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Κίνας των ΗΠΑ που υπογράφηκε τον Ιανουάριο του 2020.

Η διαδικασία κατοχύρωσης ενός εμπορικού σήματος στην Κίνα είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία ενώ αντίθετα ήταν πολύ εύκολο όλα αυτά τα χρόνια πολλές εταιρείες να πέσουν θύματα τοπικών κατασκευαστών που αντέγραφαν προϊόντα από δυτικές μάρκες.

Υπάρχουν περιστατικά όπου εργοστάσια που είχαν μισθώσει εταιρείες να παράγουν στην πρωινή βάρδια αυθεντικά προϊόντα για λογαριασμό της εταιρείας και στην νυχτερινή βάρδια να παράγουν απομιμήσεις των προϊόντων για λογαριασμό τους.Και αυτό ήταν σχετικό εύκολο αφού είχαν διαθέσιμη όλη την τεχνογνωσία από την εταιρεία.

Βέβαια τα τελευταία χρόνια όλες οι εταιρείες έχουν αυστηρές διαδικασίες ελέγχου ώστε να μπορούν να παρακολουθούν με λεπτομέρεια όλη την δραστηριότητα των εργοστασίων.

Είναι γνωστή πολλά χρόνια η ικανότητα των Κινέζων να αντιγράφουν προϊόντα και μάλιστα για όποια εταιρεία έχει παραγωγή στην Κίνα είναι επίσης γνωστό ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με ένα τοπικό συνεργάτη η εταιρεία και αυτή η συνεργασία να διέπεται από εμπιστοσύνη αλλά και πολύ αυστηρές ρήτρες στην περίπτωση αντιγραφής προϊόντων.

Επίσης υπάρχουν πολλά περιστατικά σε ελληνικές εταιρείας που είχαν δυσκολία να δικαιωθούν σε αποδεδειγμένες περιπτώσεις αντιγραφής λογότυπου και εταιρικής ταυτότητας αφού τα κόστη των νομικών υπηρεσιών ήταν μεγάλα αλλά και η διαδικασία έκδοσης της απόφασης διακοπής της παραγωγής χρονοβόρα.

Ένα άλλο συχνό φαινόμενο είναι αρκετά γραφεία από την Κίνα να επικοινωνούν με ελληνικές εταιρείας και να τις προειδοποιούν ότι εάν δεν συνεργαστούν μαζί τους η κατοχύρωση κυρίως domain names θα χαθεί.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει αυτή την κατάσταση στην Κίνα είναι η συνήθεια και πρακτική ακόμη και πολυεθνικές εταιρείες να αλλάζουν το όνομα τους στους κινεζικούς χαρακτήρες δίνοντας τοπικά nicknames και αυτό δημιουργεί χώρο για παραχάραξη και αντιγραφή.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι τα πράγματα βελτιώνονται και οδεύουν προς το καλύτερο, αλλά το κλειδί της ουσιαστικής εξέλιξης είναι να υπάρξει ένα πλαίσιο που θα προστατεύει τις εταιρείες σε ολόκληρη την Κίνα και θα τις κάνει να νιώθουν ασφαλείς. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.