Μπορεί ο Jeff Bezos να παραιτήθηκε από την θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Amazon, αλλά η παρακαταθήκη που αφήνει στον Andy Jassy, τον διάδοχο του, περιλαμβάνει μια αυτοκρατορία που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του λιανικού εμπορίου σε παγκόσμια βάση.
Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα πιο φιλόδοξα και καινοτόμα projects της εταιρείας ύψους 1,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων:
Video games
Το Amazon Game Studios επενδύει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στον τομέα των βιντεοπαιχνιδιών με στόχο την δημιουργία ενός video game με τεράστια επιτυχία και ζήτηση. Βέβαια, μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι δεν έχει πετύχει τον σκοπό του αυτόν, αλλά στις του αρχές Φεβρουαρίου, ο Andy Jassy δήλωσε ότι εξακολουθεί να πιστεύει και να επενδύει στην επιχείρηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών πιστεύοντας στις αισιόδοξες προοπτικές της.
Grocery Stores
Μετά την απόκτηση της Whole Foods Market, η Amazon ξεκίνησε να λειτουργεί το Amazon Fresh, ένα σουπερμάρκετ χαμηλότερου κόστους, ενώ άνοιξε μάλιστα τα πρώτα της καταστήματα στην California και το Illinois κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η εταιρεία κλιμακώνει και ενισχύει περαιτέρω την ήδη αναπτυσσόμενη αγορά της παράδοσης τροφίμων που διαθέτει.
Κεντρικά γραφεία
Το Amazon προχωρά στην κατασκευή κεντρικών γραφείων με έδρα το Arlington, πέρα από αυτά που ήδη διαθέτει στο Seattle, σε έναν χώρο εργασίας με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και πλούσια βλάστηση. Μάλιστα, ο Andy Jassy, τυγχάνει να γνωρίζει πολύ καλά την συγκεκριμένη περιοχή στην οποία πρόκειται να δημιουργηθούν τα δεύτερα γραφεία της εταιρείας, καθώς οι υπηρεσίες cloud για τις οποίες ήταν υπεύθυνος μέχρι στιγμής ο νυν διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, διέθεταν εγκαταστάσεις στην Βόρεια Βιρτζίνια.
Amazon Studios
Το Amazon κάνει εδώ και αρκετό καιρό βήματα προς την βιομηχανία του Χόλιγουντ, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για να ανταγωνιστεί το Netflix σε ό,τι αφορά την παραγωγή ταινιών και εκπομπών. Σε αντίθεση με τον Bezos, ο Jassy δεν φημίζεται ιδιαίτερα για την παρουσία του στα γκαλά της συγκεκριμένης βιομηχανίας, αλλά φαίνεται ότι παρά τις προσωπικές του εξόδους θα επικεντρωθεί και αυτός στην ανάπτυξη αυτού του κλάδου, όπως και ο προκάτοχος του.
Drones
Ο Bezos πριν λίγα χρόνια προέβλεπε ότι το Amazon θα είναι σε θέση να παραδίδει πακέτα με drone μέχρι το 2018. Σήμερα, βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά το πέρας της προθεσμίας αυτής και φαίνεται ότι η εταιρεία έχει μεν προωθήσει την τεχνολογία drone που διαθέτει, αλλά ο στόλος αυτός δεν είναι έτοιμος για να εφαρμοστεί και να λειτουργήσει στην αγορά. Ωστόσο, οι ανάγκες που προέκυψαν στην αγορά μετά την πανδημία ενδέχεται να δώσουν ώθηση σε αυτήν την τεχνολογία.
Υγειονομική περίθαλψη
Το Amazon έχει ήδη ξεκινήσει να λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό φαρμακείο και οι αναλυτές αναμένουν ότι η εταιρεία πρόκειται να κάνει ακόμη μεγαλύτερες κινήσεις στον συγκεκριμένο χώρο.
Ηλεκτρονικό εμπόριο
Οι αποθήκες και οι υποδομές του Amazon, αυξάνονται διαρκώς σε χωρητικότητα και ισχύ. Μάλιστα, λέγεται ότι η εταιρεία έχει σχέδια να προσθέσει περισσότερους από 1.000 κόμβους παράδοσης και σημεία διαλογής στις εγκαταστάσεις της, αλλά και να ενισχύσει περαιτέρω τις υπηρεσίες μεταφορών που διαθέτει, ούτως ώστε να μπορεί να εκπληρώνει τις αποστολές των προϊόντων της με τις δικές τις δυνάμεις.
Ψηφιακοί βοηθοί
Το Amazon επενδύει όλο και περισσότερο στην αγορά των συσκευών οικιακής τεχνολογίας και των ψηφιακών και ηλεκτρονικών βοηθών, στοχεύοντας στην κυκλοφορία ειδών όπως: κάμερες οικιακής ασφάλειας, ασύρματα δίκτυα και οικιακά ρομπότ.
Υπηρεσίες cloud
Το τμήμα των υπηρεσιών cloud του Amazon, θεωρείται η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των κερδών της εταιρείας και αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 58 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα φέτος, δηλαδή, να σημειώσει τέσσερις φορές μεγαλύτερα κέρδη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα έσοδα του 2016, ενώ ο Andy Jassy ηγείται της μονάδας αυτής από την ίδρυσή της.
Αυτό όμως που είναι το πιο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο είναι ο ολοκληρωμένος έλεγχος που έχει αυτή την στιγμή το Amazon στον παγκόσμιο ιστό ηλεκτρονικού εμπορίου και σε όλες τις υπηρεσίες γύρω από αυτό.
Είναι τόσο μεγάλη η επένδυση σε χρόνο και κεφάλαια που έχει οδηγήσει σε μια τεχνογνωσία που καμία άλλη εταιρεία δεν μπορεί να την ανταγωνιστεί.
Δύο μόνο περιπτώσεις ισότιμου ανταγωνισμού υπάρχουν , η μία στην Κίνα και η άλλη στην Αμερική.Μια εταιρεία σαν το Alibaba στην Κίνα θα μπορούσε να ανταγωνιστεί το Amazon καθώς διαθετει κεφάλαια αλλά και τεχνογνωσία για να μπορέσει να ανταγωνιστεί.Ομως η δυσκολία για το Alibaba η κάποια άλλη εταιρεία από την Κίνα θα είναι οι περιορισμοί που θα αντιμεωπίσει στις δυτικές χώρες, που θα μπορούσαν να φτάσουν και σε επίπεδο “τεχνητού” αποκλεισμού με νομικά εμπόδια.Μια αντίστοιχη κατάσταση σαν αυτή που αντιμετώπισαν Zoom και Huawei.
Η δεύτερη περίπτωση ισότιμου ανταγωνισμού μπορεί να είναι η Walmart η οποία ήδη επενδύει πάρα πολλά χρήματα στην ψηφιακή της δραστηριότητα με άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων αλλά εξαγορές εταιρειών.Η Walmart έχει ένα επιπλέον πλεονέκτημα έναντι του Amazon και αυτό είναι το μεγάλο δίκτυο φυσικών καταστημάτων το οποίο έχει ήδη κυρίαρχη παρουσία στην αγορά των super market σε όλο τον κόσμο.
Μια τρίτη εναλλακτική αλλά καθόλου πιθανή είναι η δραστηριοποίηση ενός από τους μεγάλους τεχνολογικούς “παίκτες” όπως το Google, Apple, Facebook σε νέα πεδία ανταγωνιστικά προς το Amazon.Κάτι τέτοιο θα μπορύσε να μεταβάλλει την αγορά αλλά αυτή δεν είναι μια πιθανή εξέλιξη αφού αυτές οι εταιρείες έχουν εστίαση στο δικό τους business και δεν θα εβαζαν σε μεγάλο ρίσκο τις ήδη επιτυχημένες δραστηριοτητές τους.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.