29 Απρ 2024
READING

Είναι το αγαπημένο σας brand πραγματικά οικολογικό ή απλά “greenwashing”;

5 MIN READ

Είναι το αγαπημένο σας brand πραγματικά οικολογικό ή απλά “greenwashing”;

Είναι το αγαπημένο σας brand πραγματικά οικολογικό ή απλά “greenwashing”;

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αλλαγή του κλίματος εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο τώρα βλέπουμε μια μετατόπιση στο δημόσιο συναίσθημα και σε αυτό έχει βοηθήσει και η πανδημία.

Έρευνες διαπιστώνουν ότι περισσότεροι Αμερικανοί ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή από ποτέ και σύμφωνα με αυτές το 79% των Αμερικανών πιστεύουν τώρα στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αύξηση 20% από το 2015.Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί πιστεύουν ότι έχουν υποστεί προσωπική ζημιά από την κλιματική αλλαγή αυτή τη στιγμή, περίπου 15% περισσότεροι από το 2015.

Αυτό άλλαξε τον τρόπο που οι άνθρωποι εκτιμούν τα καταναλωτικά αγαθά τους. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Global Fashion Agenda, μια διεθνή οργάνωση αφιερωμένη στην ενίσχυση της βιωσιμότητας της βιομηχανίας της μόδας, διαπίστωσε ότι το 75% των καταναλωτών ανά τον κόσμο θεωρεί την αειφορία ως εξαιρετικά ή πολύ σημαντική και οι αναφορές στη βιωσιμότητα όσον αφορά τη μόδα στα κοινωνικά μέσα έχουν τριπλασιαστεί μεταξύ 2018 και 2030.

Στον κόσμο της μόδας, πολλές μάρκες διαθέτουν ένα αποτύπωμα χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο πλαστικό, υλικά που προέρχονται από αειφόρο ανάπτυξη ή ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο μειώνει τα πλεονάζοντα αποθέματα.Κάποιοι μιλούν για τη χρήση λιγότερου νερού από τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, ενώ άλλοι μιλούν για τη χρήση των ρελιών που είναι κομμάτια υφάσματος που άλλα εμπορικά σήματα αγόρασαν αλλά δεν χρησιμοποίησαν.

Ποιες μέθοδοι συμβάλλουν πραγματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ποιες είναι απλά για διαφήμιση;Αν μια μάρκα εργάζεται σκληρά για να είναι πιο βιώσιμη, συνήθως παρέχει πολλές πληροφορίες στη σελίδα “about” ή “sustainability” της ιστοσελίδας της.

Ή μπορούμε να κάνουμε μια αναζήτηση στο Google με το όνομα της μάρκας μαζί με τις λέξεις “βιωσιμότητα” για να εντοπίσουμε σχετικές πληροφορίες.Οι αγοραστές πρέπει να είναι προσεκτικοί σε μάρκες που μιλάνε για τους στόχους και τα επιτεύγματά τους χωρίς να παρέχουν πολλές λεπτομέρειες.Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι είναι “greenwashing”, αντί μια μάρκα να κάνει πραγματικά το έργο της και να κάνει την αλυσίδα εφοδιασμού της φιλική προς το περιβάλλον.

Εάν ένα εμπορικό σήμα είναι σοβαρό για τη δέσμευσή του για βιωσιμότητα, θα μοιραστεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το τι έχει ήδη επιτύχει και το πότε ελπίζει να επιτύχει νέους στόχους.Η Patagonia για παράδειγμα ξεχωρίζει ακόμη και ανάμεσα σε eco-friendly εμπορικά σήματα για την εξέταση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού κατά την παραγωγή προϊόντων.

Η μάρκα πειραματίζεται με ανακυκλωμένες πλαστικές ίνες από το 1993, όταν ήταν ακόμα δύσκολο να βρεθούν. Τώρα, η συντριπτική πλειοψηφία των συνθετικών που χρησιμοποιούνται στα ρούχα της Patagonia προέρχονται από ανακυκλωμένες πηγές, αλλά η εταιρεία χρησιμοποιεί επίσης ανακυκλωμένο μαλλί και βαμβάκι.Η μάρκα έχει δεσμευτεί στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025 με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης στην ανανεώσιμη ενέργεια και την απομόνωση του άνθρακα. Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι άμεσα διαθέσιμες, με μεγάλη λεπτομέρεια, στον ιστότοπο της μάρκας και στην ετήσια έκθεσή της.

Οι εταιρείες διαφόρων μεγεθών αντιμετωπίζουν ποικίλες προκλήσεις όσον αφορά τη δημιουργία φιλικών προς το περιβάλλον αλυσίδων εφοδιασμού. Οι startup επιχειρήσεις έχουν γενικά μικρότερες, πιο εύχρηστες αλυσίδες εφοδιασμού, έτσι ώστε να μπορούν πιο εύκολα να απομακρυνθούν από προμηθευτές που ρυπαίνουν προς πιο πράσινους.Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες εταιρείες έχουν μικρότερο αντίκτυπο, επειδή πωλούν λιγότερα προϊόντα και συχνά δεν διαθέτουν τους πόρους για να επενδύσουν σε νέες βιώσιμες τεχνικές όπως η ανακύκλωση υφασμάτων ή παπουτσιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προωθήσουν ολόκληρη τη βιομηχανία της μόδας προς τα εμπρός.

Ορισμένες μεγάλες εταιρείες ενισχύουν την προσπάθεια. Για παράδειγμα, η Adidas εργάζεται για την ανάπτυξη ενός νέου παπουτσιού που έχει σχεδιαστεί για να είναι πλήρως ανακυκλώσιμο, κάτι ασυνήθιστο στον κόσμο των παπουτσιών.Το H&M Foundation, η φιλανθρωπική πτέρυγα της εταιρείας γρήγορης μόδας, επενδύει σε έργα που θα ενθαρρύνουν την ανακύκλωση υφασμάτων, κάτι που δεν συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό.

Και η Nike επινοεί νέα υλικά όπως το Flyleather, το οποίο χρησιμοποιεί δερμάτινα απορρίμματα από το δάπεδο της αίθουσας κοπής που είναι πιο βιώσιμα από το παραδοσιακό δέρμα.Οι καταναλωτές θα πρέπει να συνεχίσουν να περιμένουν από μεγάλες εταιρείες να αναλάβουν ηγετικό ρόλο σε αυτό το είδος έρευνας και ανάπτυξης.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στη βιομηχανία της μόδας είναι ότι ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν προϊόντα που δεν χρειάζονται πραγματικά, απλά επειδή είναι τάση ή μόδα. Τελικά, οι μεμονωμένες καινοτομίες δεν έχουν μεγάλη σημασία εάν ένα εμπορικό σήμα συνεχίζει να προωθεί νέα προϊόντα στους καταναλωτές.

Εξάλλου, η επιλογή να μην αγοράσει ένα προϊόν είναι το πιο βιώσιμο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καταναλωτής. Η αγορά πέντε αειφόρων προϊόντων που δεν χρειαζόμαστε, εξακολουθεί να είναι σπατάλη πόρων.

Κατά κάποιο τρόπο, η ενθάρρυνση των καταναλωτών να αγοράζουν λιγότερα αντικείμενα είναι το πιο ριζικά βιώσιμο πράγμα που μπορούν να κάνουν τα εμπορικά σήματα μόδας. Αυτό σημαίνει επανεξέταση του επιχειρηματικού τους μοντέλου ώστε να τεθούν πιο μετριοπαθείς στόχοι για την ανάπτυξη.Σε γενικές γραμμές, οι μάρκες που είναι σε θέση να το επιτύχουν αυτό τείνουν να ανήκουν σε ιδιώτες και δεν έχουν υπερβολικές προσδοκίες από τους μετόχους ή τους επενδυτές που τους πιέζουν να πουλήσουν όλο και περισσότερα προϊόντα.

Προς το παρόν, η ευθύνη πέφτει στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στην αγοραστική τους συμπεριφορά. Για να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να αγοράσουμε λιγότερα, μπορούν να μας βοηθήσουν διάφορες τεχνολογικές εφαρμογές.

Το Finery, για παράδειγμα, συλλέγει αποδείξεις από τις πρόσφατες αγορές ειδών ένδυσης στο διαδίκτυο και μας βοηθά να ταιριάξουμε τα ρούχα μας με αυτά που έχουμε ήδη.

Το Cladwell μας επιτρέπει να παρακολουθούμε κάθε ρούχο στην ντουλάπα μας και κάνει 10.000 διαφορετικούς συνδυασμούς ρούχων, έτσι ώστε να μην νιώθουμε ποτέ ότι δεν έχουμε τίποτα να βάλουμε.

Πέρα από όλα αυτά όμως το πιο σημαντικό είναι η στρατηγική προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας και της βιωσιμότητας αφού αυτή θα επηρεάσει βαθειά τον τρόπο σκέψης των αγοραστών και κατά επέκταση των εταιρειών.

Σε αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλε καθοριστικά η πανδημία αφού οι άνθρωποι ξανασκέφτονται και ανησυχούν για το μέλλον του πλανήτη και τον αντίκτυπο που έχει σε αυτόν ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τον υπερβολικό καταναλωτισμό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.