Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, οι εφαρμογές σημείωσαν λήψεις και εγκαταστάσεις που έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ σε αντίστοιχα υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν και οι καταναλωτικές δαπάνες για το 2020, φτάνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο τα 112 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με αρκετές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος αυτών των δαπανών αφορούσε τα έσοδα των συνδρομών, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει μία νέα έκθεση από την Sensor Tower. Πιο αναλυτικά, τα έσοδα από τις 100 κορυφαίες εφαρμογές που απαιτούν συνδρομή (εκτός των παιχνιδιών) αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση φτάνοντας τα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια που συγκέντρωνε το 2019.
Το App Store, αντιπροσωπεύει ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι αυτών των εσόδων από τις συνδρομές και δεδομένου ότι έχει ιστορικά ξεπεράσει το Play Store στις καταναλωτικές δαπάνες αυτή η αναλογία δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη.
Το 2020, οι 100 κορυφαίες εφαρμογές που απαιτούν συνδρομή σε παγκόσμια βάση συγκέντρωσαν 10,3 δισεκατομμύρια δολάρια στο App Store, αριθμός που υποδηλώνει αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019. Το Google Play από την άλλη, σημείωσε πωλήσεις 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, επιτυγχάνοντας αύξηση κατά 42%, αφού το 2019 βρισκόταν στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που φανερώνουν ότι η αύξηση των εσόδων από τις συνδρομές μπορεί να κορυφωθεί μέσα στα επόμενα έτη. Μάλιστα, ορισμένες από τις επιβραδύνσεις και κάποιες από τις περισσότερο επίπεδες γραμμές ανάπτυξης μπορούν να αποδοθούν στις μεγαλύτερες εφαρμογές, όπως το Netflix και το Tinder, οι οποίες έχουν μετατοπίσει τις απαιτήσεις των αγορών και των συνδρομών στο εσωτερικό πλαίσιο των εφαρμογών τους.
Επιπλέον, φαίνεται ότι η αύξηση των εσόδων των συνδρομητικών εφαρμογών στις ΗΠΑ αποπειράται τώρα να ακολουθήσει τις παγκόσμιες τάσεις, καθώς παρά το γεγονός ότι τα έσοδα από τις συνδρομητικές εφαρμογές εξακολουθούσαν να αυξάνονται κατά 26% σε ετήσια βάση και έφτασαν σχεδόν τα 5, 9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης υστερούσε σε σχέση με το 34% που παρατηρήθηκε παγκοσμίως.
Ακόμη, οι δαπάνες για τις συνδρομητικές εφαρμογές στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους αντιπροσώπευαν μικρότερο ποσοστό των συνολικών καταναλωτικών δαπανών σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Το 2020, τα έσοδα των συνδρομών για τις 100 κορυφαίες συνδρομητικές εφαρμογές συνιστούσαν το 17,6% των 33 δισεκατομμυρίων που δαπανήθηκαν σε εφαρμογές από τους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες το 2019 αντιπροσώπευαν το 21% των συνολικών κερδών.
Επιπλέον, από τις 100 κορυφαίες εφαρμογές στις ΗΠΑ για το τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι 91 βασίστηκαν σε ένα συνδρομητικό μοντέλο.Μάλιστα, οι κορυφαίες συνδρομητικές εφαρμογές στις ΗΠΑ εμφανίζονται να είναι διαφορετικές μεταξύ του App Store και του Google Play, αφού στην πρώτη περίπτωση, το YouTube ήταν το κορυφαίο app σε αυτήν την κατηγορία, ενώ οι χρήστες του Google Pay επένδυσαν περισσότερο στο Google One. Ταυτόχρονα, το Tinder, βρισκόταν στην δεύτερη θέση του App Store, ενώ στο Google Play ήταν η Disney+ που κατείχε τη δεύτερη θέση.
Σε γενικές γραμμές, οι κορυφαίες δέκα εφαρμογές και για τα δύο stores ήταν οι εξής: το YouTube, το Disney+, το Tinder, η Pandora, το Google One, το Twitch, το Bumble, το HBO Max, το Hulu και το ESPN. Έτσι, η παραπάνω λίστα αποδεικνύει ότι οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας τους — όπως οι υπηρεσίες συνεχούς ροής και οπτικοακουστικού περιεχομένου — αλλά είναι πιο δύσκολο για άλλες κατηγορίες (με εξαίρεση τις εφαρμογές γνωριμιών) να ανέβουν στην λίστα αυτή.
Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι το Netflix έχει 400.000 συνδρομές και αυτό αποτυπώνει την μεγάλη δύναμη που έχουν οι εταιρείες περιεχομένου σε παγκόσμιο επίπεδο ακόμη και σε χώρες με μικρές αγορές.Με βάση τα πάνω από 4.000.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα φαίνεται το Netflix να έχει διείσδυση στο 10% αυτών και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό νούμερο για μια χώρα σαν την Ελλάδα.
Ένας άλλος παράγοντας που επηρέασε πολύ την αύξηση των συνδρομητικών υπηρεσιών στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως ήταν ο εγκλεισμός το 2020 ο οποίος συνεχίζεται και το 2021 και η ανάγκη των ανθρώπων να καταναλώσουν περισσότερο περιεχόμενο.Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι η διάρκεια χρήσης των κινητών που συνεχώς μεγαλώνει και στις νεότερες γενιές είναι στις 3.7 ώρες.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.