20 Απρ 2024
READING

Η πανδημία οδηγεί τις εταιρείες μόδας προς την βιωσιμότητα

2 MIN READ

Η πανδημία οδηγεί τις εταιρείες μόδας προς την βιωσιμότητα

Η πανδημία οδηγεί τις εταιρείες μόδας προς την βιωσιμότητα

Η βιομηχανία μόδας εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε συνθετικά υφάσματα, όπως ο πολυεστέρας, αλλά αυτά τα υφάσματα είναι πολύ ρυπογόνα. Μια νέα μελέτη καλεί την Ευρώπη να παρέμβει και ακόμη και να συνδέσει την οικονομική υποστήριξη του κορονοϊού με τους κλιματικούς στόχους.

Δεν γνωρίζουν πολλοί καταναλωτές το γεγονός ότι η γρήγορη μόδα είναι στην πραγματικότητα “ορυκτή” μόδα το οποίο αποτυπωθηκε μέσα από μια νέα έκθεση που αποκάλυψε πώς η χρήση συνθετικών ινών, ειδικά πολυεστέρα, στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια και είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνεται σχεδόν στα τρία τέταρτα της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής ινών έως το 2030.

Οι μάρκες μόδας έχουν “εθιστεί” σε φτηνές ίνες πολυεστέρα σε μια εποχή που ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα. Αλλά αντί να απομακρύνονται από τις συνθετικές ίνες, οι οποίες προκαλούν οικολογική καταστροφή “οι μάρκες θέλουν να δείχνουν ότι έχουν το πρόβλημα υπό έλεγχο και ότι μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν όλο και περισσότερα ρούχα” αναφέρει η έκθεση.

Σήμερα, ο πολυεστέρας βρίσκεται σε περισσότερα από τα μισά από όλα τα υφάσματα. Ενώ το αποτύπωμα της παραγωγής πολυεστέρα το 2015 ήταν το ισοδύναμο των 700 εκατομμυρίων τόνων CO2, το οποίο θα ήταν συγκρίσιμο με τις συνολικές ετήσιες εκπομπές του Μεξικού.

Μέχρι το 2030, ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί. Εκτός αυτού, τα συνθετικά υφάσματα αφήνουν πίσω τους μικροΐνες στη φύση, οι οποίες δεν αποσυντίθενται φυσικά. Κατά τη χρήση, το πλύσιμο και την απόρριψη, τα συνθετικά ρούχα απελευθερώνουν μικροσκοπικές ίνες που δεν είναι ορατές στο μάτι. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τη μελέτη, βρίσκονται παντού σήμερα, από τους ωκεανούς της Αρκτικής έως το 80% του νερού της βρύσης.

Η πρωτοβουλία του Changing Markets Foundation, επομένως, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει εκτεταμένα νομοθετικά μέτρα. Σε τελική ανάλυση, η Επιτροπή επεξεργάζεται επί του παρόντος μια στρατηγική για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, η οποία αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος.

Η Changing Markets Foundation προτείνει να μειωθεί η κατανάλωση ενδυμάτων, μεταξύ άλλων, αποσυνδέοντας τη βιομηχανία μόδας από ορυκτά καύσιμα, επιβάλλοντας υψηλότερη ποιότητα και οικολογικά πρότυπα και καθιστώντας την κλωστοϋφαντουργία υπεύθυνη για το τέλος του γρήγορου κύκλου ζωής των προϊόντων.

Αυτό που προτείνει επίσης είναι οι εταιρείες μόδας που θέλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις για οικονομική υποστήριξη κατά την διάρκεια της πανδημίας θα πρέπει να λάβουν χρηματοδότηση μόνο εάν υπόσχονται να γίνουν πιο βιώσιμες και τα χρήματα δεν χρησιμοποιούνται για να «διατηρήσουν το αποτυχημένο μοντέλο γρήγορης μόδας ζωντανό.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.