Τα Shein είναι τα νέα Zara και θέλουν να ανοίξουν και φυσικά καταστήματα

Η Shein ιδρύθηκε το 2008 με έδρα το Nanjing και η εταιρεία στοχεύει ξεκάθαρα στις νεαρές ηλικίες και ειδικότερα στα άτομα της γενιάς Ζ, προσελκύοντας διαρκώς νέους αγοραστές μέσω του Instagram και του TikTok, παρέχοντας εξωφρενικά χαμηλές τιμές, αφού ένα φόρεμα της εταιρεία κοστίζει μόλις το μισό από ένα αντίστοιχο φόρεμα από τα Zara, ενώ η εταιρεία ανανεώνει με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς το εμπόρευμα της.

Ωστόσο, πέρα από το εφηβικό ακροατήριό της, η Shein ως εταιρεία παρέμενε σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλά αυτό πρόκειται να αλλάξει καθώς η εταιρεία δηλώνει πλέον έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς τους εμπορικούς δρόμους και να αποκτήσει φυσική παρουσία.

Οι ΗΠΑ θεωρούνται έως στιγμής η μεγαλύτερη αγορά της Shein, ενώ η εταιρεία αποστέλλει επίσης παραγγελίες σε 220 χώρες, αφού διαθέτει διαδικτυακή παρουσία στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αυστραλία και τις ΗΠΑ. Μάλιστα, η ταχεία ανάπτυξη της εταιρεία ενισχύθηκε ιδιαίτερα από μια σειρά πολύ επιτυχημένων γύρων χρηματοδότησης, οι οποίες οδήγησαν την Shein να αποτιμάται περίπου στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Shein δεν αποκαλύπτει τα ακριβή της έσοδα αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και συνέχισαν να αυξάνονται καθ ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Shein αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από αυτούς της βιομηχανίας του fast fashion

Η Shein θεωρούνταν παγκοσμίως η εφαρμογή με τις περισσότερες λήψεις στο iPhone για την εβδομάδα και κατατάχθηκε, μάλιστα, στις 10 περισσότερο δημοφιλείς εφαρμογές στις ΗΠΑ, την Βραζιλία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σαουδική Αραβία.

Η οικονομική προσιτότητα των προϊόντων της έχει εξασφαλίσει μια πιστή πελατειακή βάση, η οποία δελεάζεται κυρίως την τεράστια ποικιλία ενδυμάτων και αξεσουάρ, αφού κάθε μέρα προστίθενται περίπου 2.000 μοναδικοί κωδικοί προϊόντων.

Η Shein εστιάζει έντονα τις προσπάθειες της στην αναζήτηση των νέων τάσεων και των επιθυμιών των καταναλωτών σε διάφορες χώρες με σκοπό να προβλέψει τα χρώματα, τα υφάσματα και τα στυλ που θα προσελκύσουν τους καταναλωτές, με αλγορίθμους ταχύτερους από αυτούς της Zara. Στη συνέχεια προωθεί τα προϊόντα της μέσα από τα κοινωνικά μέσα και ενισχύει τους δεσμούς της με τους καταναλωτές.

Ωστόσο, η άνοδος και η εξέλιξη της Shein συνάντησε σαφώς κάποια εμπόδια. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούλιο η εταιρεία καταδικάστηκε κατηγορηματικά για το γεγονός ότι διαθέτει ως αξεσουάρ ένα κρεμαστό κόσμημα με την σβάστικα (ένα λάθος για το οποίο ζήτησε, βέβαια, συγγνώμη).

Παράλληλα, η εταιρεία αντιμετώπισε τον φόβο των καταναλωτών για την ποιότητα των προϊόντων της, αλλά οι διαφημίσεις και οι προωθητικές ενέργειες της εταιρείας πέτυχαν να ενισχύσουν την εικόνα καθώς και να αντικρούσουν σε έναν βαθμό τον μύθο της χαμηλής ποιότητας.

Η ανάδυση ενός ισχυρού παίκτη στον τομέα της μόδας

Όλα τα παραπάνω επιτευχθήκαν σε ένα αρκετά μικρό χρονικό διάστημα αφού μέχρι και πριν από το 2014, η εταιρεία δεν διέθετε καν την δική της αλυσίδα εφοδιασμού και πραγματοποιούσε τις αγορές της απευθείας μέσα από την αγορά χονδρικής πώλησης ενδυμάτων της Κίνας. Ωστόσο, όταν ήρθε αντιμέτωπη με την όλο και αυξανόμενη ζήτηση, η εταιρεία δημιούργησε μια εσωτερική ομάδα σχεδιασμού και μέσα σε δύο χρόνια είχε συγκεντρώσει έναν στόλο 800 σχεδιαστών αφιερωμένο σε σχέδια και πρότυπα ενδυμάτων και αξεσουάρ τα οποία μπορούν να παραχθούν με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. 

Το 2015, η Shein εισήλθε στη Μέση Ανατολή και οι πωλήσεις της αυξήθηκαν ραγδαία. Συγκεκριμένα, τα έσοδα για το 2016 αυξήθηκαν στα 617 εκατομμύρια δολάρια και υπερέβησαν τα 1, 5 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος.

Μάλιστα, η Shein και τα εκατοντάδες εργοστάσια που συνεργάζονται με την εταιρεία έχουν συγχωνευθεί σε ένα σύμπλεγμα παραγωγής που φέρει αρκετές ομοιότητες με το μοντέλο λειτουργίας της Inditex, η οποία περιβάλλεται από τους προμηθευτές της. 

Στην Ελλάδα επίσης έχει κοινό που αυξάνεται συνεχώς μέσα από τις ηλεκτρονικές παραγγελίας κυρίως μεταξύ των εφήβων.Η εταιρεία προφανώς δεν έχει αξία μάρκας ίδια με τα Zara αλλά η δύναμη της στα νεανικά κοινά είναι πολύ μεγάλη.

Κατά την διάρκεια της πανδημίας πολλά νέα παιδιά στην Ελλάδα ανακάλυψαν την εταιρεία στα social media και ειδικά στο TikTok.Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικά το Instagram και το TikTok μπορούν σε πολύ μικρό διάστημα να “διαδώσουν” μια νέα τάση στον χώρο της μόδας και της ομορφιάς στις νεότερες ηλικίες.

Επίσης επειδή έχει πολύ ισχυρή εφοδιαστική αλυσίδα και ταχύτητα στην εισαγωγή νέων προϊόντων μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις καθιερωμένες εταιρείες.Δεν θα είναι εύκολο να φτάσει στα επίπεδα των μεγάλων πολυεθνικών όπως τα Zara και τα H&M αλλά σίγουρα θα αυξάνει συνεχώς το μερίδιο της στις νεαρές ηλικίες.

Το άνοιγμα φυσικών καταστημάτων θα απαιτήσει πολύ μεγάλη επένδυση και εντελώς διαφορετική δομή οργάνωσης αλλά μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλειστεί.Για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο παγκόσμιο δίκτυο καταστημάτων θα απαιτηθεί χρόνος αλλά το πιο σημαντικό θα είναι η δημιουργία της μάρκας που θα πρέπει να έχει και άλλα χαρακτηριστικά εκτός από τις χαμηλές τιμές και τα πάρα πολλά προϊόντα.