26 Απρ 2024
READING

Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους

4 MIN READ

Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους

Τα ποτά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αυξάνουν το μερίδιο αγοράς τους

Οι πωλήσεις των ποτών χωρίς αλκοόλ ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αυτό αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, σύμφωνα με μία νέα έκθεση της IWSR, μιας εταιρείας που ερευνά την αγορά.

Μάλιστα, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων και πληροφοριών, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο, παρακολουθεί εδώ και καιρό τις παγκόσμιες τάσεις στην αγορά του αλκοόλ και κυκλοφόρησε μια νέα μελέτη που εξετάζει τις πωλήσεις μπύρας, κρασιού και άλλων οινοπνευματωδών ποτών και προϊόντων που περιέχουν όμως μικρή ποσότητα ή και καθόλου αλκοόλ.

Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, η κατανάλωση αυτών των προϊόντων αναμένεται να αυξηθεί κατά 31% έως το 2024 σε 10 αγορές στις εξής χώρες: Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά αυτές οι χώρες αποτελούν το 75% της παγκόσμιας κατανάλωσης ποτών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η IWSR.

Επιπλέον, η IWSR ορίζει ως μη αλκοολούχα τα είδη εκείνα της μπύρας, του μηλίτη, του κρασιού και των άλλων ποτών που περιέχουν συγκέντρωση αλκοόλης μικρότερη του 0,5%. 

Εν τω μεταξύ, οι μπύρες χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ και οι μηλίτες περιέχουν συγκέντρωση αλκοόλης η οποία κυμαίνεται μεταξύ του 0,5% και 3,5%, ενώ τα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αφορούν σε μία συγκέντρωση μικρότερη του 7,5%, σύμφωνα με την εταιρεία.

Μάλιστα, η Γερμανία θεωρείται η μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη αγορά όσον αφορά την μπύρα χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως δηλώνει η IWSR, αφού τα προϊόντα αυτά αποτελούν το 11,8% της συνολικής κατηγορίας μπύρας. Ωστόσο, η κατανάλωση των λιγότερο ισχυρών ποτών μειώθηκε κατά 5% το 2020, καθώς οι καταναλωτές πραγματοποίησαν λιγότερες επισκέψεις σε μπαρ και εστιατόρια εν μέσω της πανδημίας και του εγκλεισμού.

Ακόμη, η Ισπανία διαθέτει την  αμέσως επόμενη πιο ανεπτυγμένη αγορά μπύρας, καθώς οι μπύρες χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αντιπροσωπεύουν το 10,6% της συνολικής κατηγορίας  και αγοράς μπύρας στην χώρα.

Βέβαια, στις ΗΠΑ, όπου τα ποτά χωρίς αλκοόλ εξακολουθούν να προσελκύουν τους καταναλωτές και οι προμηθευτές δεν έχουν ακόμη διεισδύσει πλήρως στο κανάλι αυτό, οι πωλήσεις όλων των ποτών χωρίς αλκοόλ και χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ αυξήθηκαν περισσότερο από 30%, σύμφωνα με την IWSR. Μάλιστα, στο πλαίσιο του μη αλκοολούχου τμήματος μπύρας συγκεκριμένα, η IWSR αναφέρει ότι οι πωλήσεις των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 34,8% και έφθασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος από αυτά που ανέφερε και κοινοποίησε πρόσφατα η IRI, μία ακόμα εταιρεία έρευνας αγοράς, η οποία συλλέγει δεδομένα από μεγάλους λιανοπωλητές και εμπόρους. Έτσι, ενώ τα ακριβή στοιχεία πωλήσεων για τη μην αλκοολούχα μπύρα μπορεί να είναι δύσκολο να εξακριβωθούν έως στιγμής, ένα πράγμα είναι βέβαιο: η μη αλκοολούχα μπύρα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνοντας υπόψιν το μερίδιο αγοράς. Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις μπύρας χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ αποτελούσαν μόλις το 1,9% της συνολικής κατηγορίας μπύρας στην Αμερική το 2020.

Ωστόσο, αυτή η συγκυρία εκτιμάται ότι θα αλλάξει και η IWSR αναμένει ότι οι πωλήσεις της μπύρας αυτής της κατηγορίας θα αυξηθούν με ετήσιο ρυθμό αύξησης 9,7% στις ΗΠΑ έως το 2024. Φυσικά, μεγάλο μέρος αυτής της ανάπτυξης οφείλεται στους καταναλωτές των νεότερων γενεών και ειδικότερα τους millennials και τα άτομα της γενιάς Ζ που σήμερα αποτελούν το μεγαλύτερο τμήμα (42%) της αγοράς των ποτών και της μπύρας χωρίς αλκοόλ στην Αμερική.

Χάρη στην επένδυση στην κατηγορία από τους μεγάλους ζυθοποιούς, οι καταναλωτές γίνονται όλο και πιο εξοικειωμένοι και αποδέχονται πλέον την μπύρα χωρίς αλκοόλ ως ένα ποιοτικό προϊόν. Πραγματικά, αρκετές μεγάλες εταιρείες μπύρας-συμπεριλαμβανομένων της Anheuser-Busch InBev — Diageo και της Heineken έχουν πραγματοποιήσει τον τελευταίο καιρό σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη της μπύρας χωρίς αλκοόλ στις ΗΠΑ.

Η ακμάζουσα αγορά εναλλακτικών λύσεων για το αλκοόλ έχει προσελκύσει δεκάδες νέους παίκτες από τότε που ξεκίνησε να ταρακουνά την αγορά, ενώ σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της Morning Consult που εκπονήθηκε το 2019, το 46% των ενηλίκων έχει δοκιμάσει μια μη αλκοολούχα μπύρα ή ένα αντίστοιχο κοκτέιλ.Η έρευνα της IWSR διαπίστωσε επίσης ότι το 58% των καταναλωτών ταλαντεύονται συχνά μεταξύ των κανονικών ποτών και των ποτών χωρίς  αλκοόλ κατά την ίδια περίσταση, δημιουργώντας ενδιαφέροντες συνδυασμούς με πολλαπλά οφέλη. 

Εν τω μεταξύ, μόνο το 14% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ. Ακόμη, σύμφωνα με την IWSR, το 64% των καταναλωτών προτιμούν να πίνουν προϊόντα χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ όταν χαλαρώνουν στο σπίτι, μία τάση που ενισχύθηκε ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας.Είναι σαφές ότι η πανδημία έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς και μένει να δούμε τις εξελίξεις και μετά το πέρας της πανδημίας.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.