22 Ιαν 2025
READING

Οι εταιρείες στην αγορά της μόδας μειώνουν τις παραγγελίες τους και ανησυχούν για τις επιστροφές

3 MIN READ

Οι εταιρείες στην αγορά της μόδας μειώνουν τις παραγγελίες τους και ανησυχούν για τις επιστροφές

Οι εταιρείες στην αγορά της μόδας μειώνουν τις παραγγελίες τους και ανησυχούν για τις επιστροφές

Οι εταιρείες μόδας, αφενός, μειώνουν και περιορίζουν τις παραγγελίες τους από τα εργοστάσια για την άνοιξη και το καλοκαίρι και αφετέρου επιδιώκουν να μειώσουν τις επιστροφές αφού αυτές επηρεάζουν κατά πολύ τις αποδόσεις εκείνων των ηλεκτρικών πωλήσεων που απαιτούν αυξημένες δαπάνες και επηρεάζουν αρνητικά τα καθαρά κέρδη.

Βέβαια, οι κινήσεις και οι προσπάθειες  για τη μείωση του μεγέθους των εργοστασιακών παραγγελιών θεωρείται ως ένα άμεσο αποτέλεσμα των ενεργειών στις οποίες προέβησαν οι εταιρείες κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους με σκοπό να επικεντρωθούν στα ήδη υπάρχοντα εμπορεύματα που δεν είχαν πωληθεί λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων.

Μάλιστα, το Reuters αναφέρει μια έρευνα της McKinsey & Company η οποία εκτιμά ότι η παρούσα αξία των απούλητων αποθεμάτων ενδυμάτων σε καταστήματα και αποθήκες κυμαίνεται κάπου μεταξύ των 168 δισεκατομμυρίων και των 192 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι αριθμοί διπλάσιοι από αυτούς που συνήθως καταγράφονται στην αγορά. 

Επιπλέον, η Primark, η αλυσίδα ρούχων fast fashion, διαθέτει μέχρι στιγμής ένα ικανοποιητικό απόθεμα ρούχων και εμπορευμάτων που δεν είχαν πωληθεί για να καλύψει τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές συλλογές – συνολικής αξίας 205 εκατομμυρίων δολαρίων- και κάποια ακόμα προϊόντα αξίας 277 εκατομμυρίων δολαρίων για τις φθινοπωρινές και τις χειμωνιάτικες συλλογές.

Ωστόσο, τα εργοστάσια στο Μπαγκλαντές – μία χώρα όπου παραδοσιακά κατασκευάζεται μεγάλο ποσοστό των ενδυμάτων-  εκτιμάται ότι υπό κανονικές συνθήκες θα λειτουργούν με πλήρη χωρητικότητα για την άνοιξη και το καλοκαίρι, καθώς ήδη εξετάζουν μεγάλες παραγγελίες για το φθινόπωρο και το χειμώνα. Βέβαια, μέχρι σήμερα είναι σαφές ότι οι εταιρείες κάνουν μικρότερες παραγγελίες σε σχέση με άλλες εποχές.

Ακόμη, οι παραγγελίες από τα εργοστάσια δεν αποτελούν τον μοναδικό τομέα από όπου οι λιανοπωλητές επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος.Το ποσοστό επιστροφής προϊόντων στις ηλεκτρονικές αγορές φαίνεται ότι είναι πλέον περίπου τρεις φορές υψηλότερο από ό, τι όταν οι καταναλωτές είχαν την ευκαιρία να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα. Έτσι, καθώς οι πωλήσεις στο Διαδίκτυο αυξάνονται, τα λειτουργικά κόστη αυξάνονται με ρυθμούς ανάλογους και δημιουργούν εμπόδια στην κερδοφορία των εταιρειών . 

Σε γενικές γραμμές, οι έμποροι παραμένουν αισιόδοξοι ότι οι συνθήκες των αγορών θα επιστρέψουν σχετικά γρήγορα σε σχεδόν προ-πανδημικά επίπεδα, αλλά παράλληλα εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται αποτελώντας όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων των επιχειρήσεων.

Ως εκ τούτου, οι έμποροι λιανικής πώλησης στρέφονται προς την καινοτομία δοκιμάζοντας διάφορες τεχνολογίες εικονικής πραγματικότητας και τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να αποκτήσουν μια καλύτερη εικόνα για μια ευρεία γκάμα προϊόντων: ενδύματα, γυαλιά μακιγιάζ κ.ά. Βέβαια, αν και η χρησιμότητα αυτών των εργαλείων έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει θετική επίδραση στις πωλήσεις ,υπάρχει ακόμα αρκετό περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.