25 Απρ 2024
READING

Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις για το 2021

4 MIN READ

Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις για το 2021

Ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες επενδύσεις για το 2021

Η πανδημία οδήγησε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή των καταναλωτικών μοτίβων και συμπεριφορών, αλλά έφερε επιπλέον στην επιφάνεια τις αδυναμίες που ενδεχομένως διέθετε η αγορά, όπως την ανάγκη του λιανικού εμπορίου να υιοθετήσει ταχύτερα, ευέλικτα και πιο ανθεκτικά συστήματα εφοδιασμού και τροφοδότησης.

Έτσι, δεδομένου ότι όλα τα φυσικά καταστήματα της λιανικής αγοράς -με μοναδική εξαίρεση εκείνα που θεωρήθηκε ότι διέθεταν είδη πρώτης ανάγκης- έκλεισαν τις πόρτες τους ήδη από τον Μάρτιο, οι πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου εκτινάχθηκαν στα ύψη. Επί παραδείγματι, εταιρείες όπως η Nike, για παράδειγμα, παρατήρησαν αύξηση 75% στις ηλεκτρονικές πωλήσεις τους εξαιτίας της πανδημίας. 

Φαίνεται ωστόσο, ότι κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο. Ακόμη και το Amazon, με τις μεγάλες και εξαιρετικά προηγμένες υλικοτεχνικές ρυθμίσεις, φάνηκε εν αρχή να συγκλονίζεται από τις αλλαγές.

Έτσι, για τους λιανοπωλητές που εξαρτώνται πλέον σε μεγάλο βαθμό από τα κανάλια του ηλεκτρονικού εμπορίου, οι παραπάνω εξελίξεις συνιστούν μια σημαντική ανησυχία καθώς η ενδεχόμενη αποτυχία τους να παραδώσουν τα προϊόντα γρήγορα και αποτελεσματικά θα οδηγήσει σε πανωλεθρία την πορεία των εσόδων τους, αφού είναι δεδομένο ότι οι πελάτες θα στραφούν στους ανταγωνιστές που δύνανται να παραδώσουν τα προϊόντα όπως και όταν οι καταναλωτές το επιθυμούν.

Τα συστήματα εφοδιαστικής αλυσίδας θεωρούνται πλέον ως ο καθοριστικός εκείνος παράγοντας διαφοροποίησης μεταξύ των παικτών μίας αγοράς.

Επανεξέταση της εφοδιαστικής αλυσίδας

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξελίξεις του τελευταίου έτους ταρακούνησαν συθέμελα τους λιανοπωλητές και τους έδωσαν κίνητρα για να αναλάβουν δράση. Μάλιστα, η Forrester αναμένει ότι ο τομέας της εφοδιαστικής αλυσίδας θα αποτελέσει τον μεγαλύτερο τομέα των λιανικών επενδύσεων για το 2021. Ωστόσο, καθίσταται σαφές ότι οι λιανοπωλητές οφείλουν να επενδύσουν με σύνεση και να προγραμματιστούν οπλισμένοι με διορατικότητα και λαμβάνοντας υπόψιν ένα πλήθος παραγόντων πέραν της πανδημίας. 

Το 2020, για παράδειγμα, η βιωσιμότητα και η αποφυγή της κλιματικής αλλαγής αποτέλεσαν μία ιδιαίτερα σημαντική ανησυχία για τους καταναλωτές, ειδικότερα για εκείνους που ανήκουν στην γενιά Ζ και τους millennials.  Οι καταναλωτές ανησυχούν, πλέον, όλο και περισσότερο για τον αντίκτυπο των αγορών τους στο κλίμα και το περιβάλλον και ως εκ τούτου αναζητούν εταιρείες των οποίων οι αξίες να συμπορεύονται με τις δικές τους αξίες. Επιπλέον, από νομοθετική άποψη, αναμένεται ότι θα υπάρξει αυξημένος κυβερνητικός έλεγχος και θα επικεντρωθεί στη βιωσιμότητα με σκοπό την εύρεση μίας λύσης με  μακροπρόθεσμη ισχύ και εφαρμογή.

Ακόμη, τα καλά νέα είναι οι περισσότεροι τομείς έχουν στραφεί προς την καινοτομία.  Έτσι, επιχειρήσεις, όπως το Starship, αναπτύσσουν τώρα αυτόνομα ρομπότ με μπαταρία για να αυξήσουν την ταχύτητα, την ευελιξία και την ικανότητα των παραδόσεων των παραγγελιών σε μακρινές αποστάσεις. Μάλιστα, δεδομένου ότι λειτουργούν με μπαταρία, τα ρομπότ του Starship προσφέρουν την ευκαιρία στους λιανοπωλητές να στραφούν προς πιο βιώσιμες πρακτικές και στις δυνατότητες φόρτισης μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Ωστόσο, ενώ τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν με τις παραδόσεις των παραγγελιών και ενδεχομένως να βοηθήσουν και στις εργασίες των αποθηκών, χρειάζεται περισσότερη καινοτομία όταν πρόκειται για την διαχείριση της υπόλοιπης εφοδιαστικής αλυσίδας.

Βέβαια, για ακόμη μία φορά η καινοτομία και η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να δώσει την λύση με τη δημιουργία νέων συστημάτων παράδοσης υψηλής χωρητικότητας. Η Magway για παράδειγμα, συνδυάζει μία τεχνολογία γραμμικού κινητήρα και ελέγχου για να μαγνητίζει τα κομμάτια και να προωθεί τις παραδόσεις μέσω ενός δικτύου σωλήνων με διάμετρο μόνο ενός μέτρου. 

Αυτό το σύστημα επιτρέπει μια τεράστια αύξηση στην ταχύτητα, την ευελιξία και την ανθεκτικότητα καθώς τα πακέτα παραδίδονται γρήγορα και με ασφάλεια χωρίς να υπάρχει η ανησυχία και το άγχος για την κυκλοφοριακή συμφόρηση ή τον άστατο καιρό. Είναι σαφές ότι η ταχύτητα και η ευελιξία που προσφέρουν αυτά τα συστήματα ενισχύουν την εμπειρία του πελάτη αφού τα προϊόντα φθάνουν νωρίτερα και είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε αύξηση των κερδών.

Τα πολλαπλά οφέλη της βιωσιμότητας

Φυσικά, οι προσπάθειες βελτίωσης δεν σταματούν εκεί. Εάν οι παραπάνω μέθοδοι παράδοσης συνδυαστούν με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η αιολική ή η ηλιακή ενέργεια, οι λιανοπωλητές και οι έμποροι θα πετύχουν να ενισχύσουν περαιτέρω τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητάς τους. Παράλληλα, μέσα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που κοστίζουν πλέον λιγότερο σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, τα συστήματα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους παράδοσης. 

Σε γενικές γραμμές, μέσα από την υιοθέτηση νέων και καινοτόμων προσεγγίσεων, όπως αυτές που προσφέρονται από τους γραμμικούς κινητήρες, οι λιανοπωλητές μπορούν να επωφεληθούν παρέχοντας μια βελτιωμένη εμπειρία εξυπηρέτησης τους καταναλωτές, εξασφαλίζοντας παράλληλα χαμηλότερα κόστη και έξοδα και μεγαλύτερη προσφορά στην βιωσιμότητα. Όλα αυτά θα βοηθήσουν σημαντικά τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις αποδείξεις τους για το οικολογικό προφίλ που διαθέτουν, μειώνοντας ταυτόχρονα το λειτουργικό τους κόστος.

Τέλος, η εφοδιαστική θα αποτελέσει βασικό τομέα επενδύσεων για τους λιανοπωλητές κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, εκείνοι που απλά επικεντρώνονται σε γρήγορες νίκες και άμεσα κέρδη εκτιμάται ότι θα χάσουν την ευκαιρία να καινοτομήσουν και να θέσουν γερά θεμέλια για τα επόμενα χρόνια. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.