19 Απρ 2024
READING

Ποιά η σημασία της Amazon Web Services και του νέου της CEO της εταιρείας για την Amazon;

4 MIN READ

Ποιά η σημασία της Amazon Web Services και του νέου της CEO της εταιρείας για την Amazon;

Ποιά η σημασία της Amazon Web Services και του νέου της CEO της εταιρείας για την Amazon;

Στο συλλογικό ασυνείδητο των καταναλωτών, το Amazon είναι ένα γιγαντιαίο κατάστημα με ισχυρή διαδικτυακή παρουσία, το οποίο διευθύνεται από έναν άνθρωπο ονόματι Jeff Bezos που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. 

Ωστόσο,  πίσω από την επιτυχία του Amazon κρύβεται ένας τύπος που ονομάζεται Andy Jassy, τον οποίο οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας δεν είχαν ξανακούσει πριν από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν, δηλαδή, ο Bezos ανακοίνωσε ότι θα τον διαδεχθεί ως Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

Μάλιστα, σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους, ο Jeff Bezos εξέφρασε ανοιχτά την  πλήρη εμπιστοσύνη του στον διάδοχό του, καθώς σε αυτόν αποδίδεται η δημιουργία και η ανάπτυξη της Amazon Web Services (A.W.S.), του τμήματος cloud computing της Amazon. 

Η άνοδος του Andy Jassy στην θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου υποδηλώνει σύμφωνα με αρκετούς την εστίαση του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου στην υποδομή και τις τεχνολογικές προδιαδιαγραφές στο μακροπρόθεσμο μέλλον.

Λίγα λόγια για το Amazon Web Services 

Καθώς το Amazon εξελίσσονταν όλα αυτά τα χρόνια, δημιουργούσε παράλληλα μία ανάλογη εσωτερική τεχνολογική υποδομή για να υποστηρίξει τις ποικίλες και συχνά μη συμβατικές ανάγκες της. 

Στην πορεία,  η εταιρεία υπό την καθοδήγηση του Andy Jassy συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να νοικιάσει αποτελεσματικά αυτές και παρόμοιες δυνατότητες και υποδομές σε άλλους οργανισμούς. Έτσι, επένδυσε πολύ περισσότερο σε αυτά και άρχισε να ανταγωνίζεται δυναμικά τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στον χώρο των υπηρεσιών cloud.

Η επένδυση του Amazon απέδωσε σύντομα καρπούς: πέρυσι, η Amazon Web Services αντιπροσώπευε περισσότερα από 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το 63% των συνολικών κερδών του Amazon για το 2020.

Μάλιστα, δεν θεωρείται υπερβολή να διατυπωθεί η άποψη ότι η AWS είναι πανταχού παρούσα στο Διαδίκτυο: από το Netflix έως το Zoom, το Pinterest και το Twitter, η Amazon Web Services βρίσκεται από πίσω παρέχοντας την απαραίτητη πολλές φορές παγκόσμια υποδομή cloud. Αυτά τα παραδείγματα είναι μόνο μερικές εταιρείες από τους χιλιάδες πελάτες της AWS.

Φυσικά, οι εταιρείες αυτές δεν περιορίζονται στις εταιρείες τεχνολογίας: τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες υγείας, κυβερνήσεις και βιντεοπαιχνίδια, όλα αυτά τα είδη εξαρτώνται σε μεγάλο ποσοστό με ποικίλους τρόπους από την AWS .

Βέβαια, αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η χρήση της AWS είναι μια επιλογή που παρέχεται στους επιχειρηματικούς πελάτες του Amazon, όχι στα εκατομμύρια καταναλωτές- χρήστες που διαθέτει. Φαίνεται ότι η στρατηγική της εταιρίας στράφηκε στον εταιρικό κόσμο, δεδομένου ότι έχει σχεδόν κατακτήσει τον κόσμο των καταναλωτών.

Τι θα αντιμετωπίσει ο Andy Jassy;

Παρακάτω γίνεται μία απόπειρα συνοπτικής παρουσίασης των ζητημάτων με τα οποία ήρθε αντιμέτωπη η εταιρεία τον τελευταίο καιρό και τα οποία σαφώς καλείται πλέον να αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος. 

Πρόσφατα, το Amazon μήνυσε το Πεντάγωνο επειδή, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, απέρριψε μία σύμβαση παροχής υπηρεσιών cloud ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την αμερικανική κυβέρνηση λόγω της προκατάληψης του κατά της εταιρείας. 

Ακόμη, η πλειοψηφία των προϊόντων που πωλούνται τώρα μέσω του Amazon προέρχεται από εκατομμύρια ανεξάρτητων και εξωτερικών εμπόρων, πωλητών και μικρών επιχειρήσεων, πολλοί από τους οποίους βασίζονται στο Amazon για την οικονομική βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους.

Μάλιστα, μερικοί από αυτούς εξέφρασαν ανοιχτά τις ανησυχίες τους για το Amazon, καθώς αυτό κινείται δυναμικά προς τις κατηγορίες των προϊόντων που σημείωσαν ιδιαίτερη επιτυχία και κέρδη. Όσον αφορά αυτό το ζήτημα,  ο Jeff Bezos κλήθηκε να λογοδοτήσει πέρυσι στην επιτροπή αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας των ΗΠΑ.

Επίσης, το Amazon στοχεύει πλέον μέσα από έναν συνδυασμό νέων υπαλλήλων και συνεργασιών, να δημιουργήσει τις δικές της υπηρεσίες παράδοσης, ούτως ώστε να πραγματοποιεί και να εκπληρώνει το σύνολο των παραγγελιών του χωρίς την εμπλοκή τρίτων.

Συγχρόνως, το δυναμικό και οι υποδομές της AWS έχουν πλέον ενσωματωθεί σε κάθε μεγάλη βιομηχανία της οικονομίας και θεωρούνται πραγματικά συγκλονιστικοί οι ρυθμοί εξέλιξης και ανάπτυξης της. 

Ως αποτέλεσμα, οι μεγαλύτεροι ανταγωνιστές της, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft και του Google,  που δραστηριοποιούνται στον ίδιο τομέα, έχουν πολλά να κάνουν για να περιορίσουν την δύναμη της και να διατηρήσουν το μερίδιο αγοράς που κατέχουν ήδη. 

Ωστόσο, η ζωή για τον μέσο πελάτη του Amazon θα συνεχίσει να αλλάζει, καθώς η εταιρεία συνεχίζει να επεκτείνει την προσφορά προϊόντων και υπηρεσιών σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Ο πυρήνας της εταιρείας φαίνεται ότι θα παραμείνει ως έχει, θέτοντας στο επίκεντρο των δράσεων του τον εκάστοτε πελάτη, αλλά πρόκειται παράλληλα να προσφερθούν νέες δυνατότητες διάδρασης με την εταιρεία.

Η πορεία της εταιρείας φαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό έχει προκαθοριστεί από τα χρόνια και την δυναμική της λειτουργίας της και δεν πρόκειται να παρεκκλίνει πολύ από τις σταθερές αξίες της ή εάν το κάνει θα είναι για να καινοτομήσει και όχι για να θέσει σε κίνδυνο την ισχύ που διαθέτει στην αγορά.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.