19 Απρ 2024
READING

Το GO FlyEase της Nike δεν απαιτεί τη χρήση των χεριών για να φορεθεί ή να αφαιρεθεί

4 MIN READ

Το GO FlyEase της Nike δεν απαιτεί τη χρήση των χεριών για να φορεθεί ή να αφαιρεθεί

Το GO FlyEase της Nike δεν απαιτεί τη χρήση των χεριών για να φορεθεί ή να αφαιρεθεί

Με την παγκόσμια βιομηχανία αθλητικών υποδημάτων να πλησιάζει σε αξία περίπου τα 65 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι δεν έχουν εξαντληθεί πλήρως όλες οι καινοτομίες και οι δυνατότητες σχεδιασμού, αφού μόνο η Nike παράγει εκατοντάδες διαφορετικά στυλ υποδημάτων ανά έτος.

Ωστόσο, αυτόν το μήνα, η εταιρεία ανακοίνωσε ένα παπούτσι που με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι ένα απόλυτα καινοτόμο και νέο σχέδιο: το GO FlyEase είναι ένα παπούτσι που δεν απαιτεί τη χρήση των χεριών για να φορεθεί ή να αφαιρεθεί.

Πιο αναλυτικά, το συγκεκριμένο παπούτσι διαθέτει δύο βασικές καινοτομίες: αφενός μία απίστευτα ανθεκτική ελαστική ταινία που εκτείνεται γύρω από ολόκληρο το παπούτσι και μια άρθρωση μπροστά από τη φτέρνα που προσαρμόζεται με μεγάλη ευκολία. ‘Έτσι, όταν το βάρος πιέζει προς τα κάτω στη φτέρνα, η άρθρωση αυτή παραμένει κλειστή, επιτρέποντας στην ελαστική ταινία να κρατήσει το παπούτσι στο πόδι. 

Το GO FlyEase είναι η πιο πρόσφατη εισαγωγή σε μία σειρά adaptive σχεδίων και υποδημάτων της Nike και ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την ομαλοποίηση του σχεδιασμού χωρίς αποκλεισμούς, προωθώντας περαιτέρω την έννοια του inclusivity ακόμα και στον χώρο των υποδημάτων.

Η Nike ξεκίνησε να κυκλοφορεί την γραμμή FlyEase το 2015 με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρίες, ενώ σε γενικές γραμμές η εταιρεία άρχισε να εργάζεται στα συγκεκριμένα σχέδια υποδημάτων παπούτσια, αφότου ο Jeff Johnson, ο διευθυντής της εταιρείας, υπέστη ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που μείωσε σημαντικά την κινητικότητά του. 

Μάλιστα, φαίνεται ότι η Nike δεν είναι η μόνη μεγάλη εταιρεία που εξετάζει τα υποδήματα με πολλαπλές δυνατότητες προσαρμογής. Έτσι, το 2020, η UGG, η αυστραλιανή εταιρεία ξεκίνησε τις UGG Universal -μια σειρά από μπότες με την υπογραφή UGG που διαθέτει ποικίλες λειτουργικές προσθήκες που διευκολύνουν την τοποθέτηση τους.

Πιο αναλυτικά, η UGG συγκάλεσε και εξέτασε αρκετές ομάδες εστίασης με άτομα που αντιμετωπίζουν διαφορετικούς τύπους αναπηριών, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες αυτών των ατόμων. 

Λαμβάνοντας υπόψη την βελτιωμένη εμπειρία των καταναλωτών

Όπως πιθανώς γνωρίζουν ήδη οι φανατικοί υποστηρικτές των sneakers, η λειτουργικότητα των παπουτσιών δεν είναι το μόνο που ενδιαφέρει τους καταναλωτές. Η ιστορία, η αισθητική, η συσκευασία και οι ambassadors είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που ενδιαφέρουν τους αγοραστές αφού όλα αυτά μαζί σχηματίζουν την ταυτότητα των παπουτσιών και την αξία της αγοράς τους. 

Φυσικά, τα παπούτσια που διαθέτουν δυνατότητες προσαρμογής υπάρχουν μεν εδώ και δεκαετίες, αλλά συνήθως περιορίζονταν σε ιστοσελίδες με ορθοπεδικά είδη ή ιατρικά γραφεία. Βέβαια, εταιρείες όπως η Nike φέρνουν πλέον την εμπειρία ενός συνολικά καλού σχεδιασμού πιο κοντά στα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπηρίες: από την εμπειρία του unboxing-το GO FlyEase έρχεται σε ένα ανοιχτό κουτί για να ανοίγει με ευκολία- μέχρι τα κομψά χρώματα που εκφράζουν την προσωπικότητα των αγοραστών.

Σήμερα, όλο και περισσότερες εταιρείες εξετάζουν τρόπους για να προσφέρουν ολιστικές εμπειρίες στους καταναλωτές τους που πιθανώς αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρίες. Επί παραδείγματι, το Xbox Adaptive Controller της Microsoft κυκλοφορεί σε μία απίστευτα κομψή συσκευασία που δύναται να αφαιρεθεί με τη χρήση μόνο ενός δακτύλου!

Οι «περιορισμοί» μπορούν να ιδωθούν ως ευκαιρίες ανάπτυξης

Το GO FlyEase είναι ένα ισχυρό μάθημα στην καινοτομία και ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανθρωπισμού στις επιχειρήσεις, θέτοντας τις ανάγκες των πελατών στο επίκεντρο του σχεδιασμού και της παραγωγής.

Μάλιστα, πολλές φορές για τους σχεδιαστές, η υπεύθυνη καινοτομία μπορεί να φαίνεται ως ένα παραπάνω εμπόδιο ή ως ένας κατάλογος περιορισμών και κανόνων που θα καταπνίγουν τη δημιουργικότητα. Έτσι, το GO FlyEase μας υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι περιορισμοί μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές επιχειρηματικές καινοτομίες και να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς της εταιρείας με τους καταναλωτές. 

Η πρόθεση που παρατηρείται από μέρους της αγοράς και των επιχειρήσεων για την άρση των εμποδίων της πρόσβασης έχει εξελιχθεί σε ειδικότητες που αφορούν τον σχεδιασμό των προϊόντων και ασχολούνται με καινοτομίες αυτού του είδους. 

Ως εκ τούτου, το βασικό μήνυμα που εκπορεύεται από όλες αυτές τις ενέργειες είναι η αναγνώριση και η αποδοχή της μοναδικότητας όλων των ανθρώπων -ανεξάρτητα από την ύπαρξη κινητικών δυσκολιών. Έτσι, αγκαλιάζοντας την ποικιλομορφία και γιορτάζοντας τη μοναδικότητα των ατόμων, οι εταιρείες μπορούν να σχεδιάσουν προϊόντα και εμπειρίες που κάνουν τη ζωή καλύτερη για όλους τους ανθρώπους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.