26 Απρ 2024
READING

Οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας επενδύουν μαζικά σε logistics στην Ευρώπη

4 MIN READ

Οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας επενδύουν μαζικά σε logistics στην Ευρώπη

Οι γίγαντες του ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας επενδύουν μαζικά σε logistics στην Ευρώπη

Το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξανόταν ήδη με μεγάλη ταχύτητα πριν από την εμφάνιση και την εξάπλωση του ιού της πανδημίας. Ωστόσο, η πανδημία ανάγκασε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και αρκετές αποθήκες να κλείσουν, αλλά πιθανότατα επιτάχυνε, παράλληλα, τον ρυθμό ανάπτυξης του ηλεκτρονικού εμπορίου κατά περίπου 12 μήνες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών.

Ως αποτέλεσμα, οι ισχυροί επενδυτές του Πεκίνου επενδύουν τώρα περισσότερα χρήματα σε αποθήκες στην Ευρώπη, καθώς οι ηλεκτρονικές αγορές των αγαθών — μάλιστα, αρκετές εξ αυτών έχουν ως έδρα την Κίνα — απογειώνονται μετά την πανδημία και τις επιπτώσεις που αυτή συνεπάγεται.

Ωστόσο, μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να επωφεληθούν από την τάση αυτή είναι να βρουν τρόπους ούτως ώστε να επιταχυνθεί η εκπλήρωση και η αποστολή των παραγγελιών.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες που κάποτε βασίζονταν στις παραδοσιακές αλυσίδες εφοδιασμού έρχονται πλέον αντιμέτωπες με την έλλειψη ναυτιλιακών εμπορευματοκιβωτίων, με αποτέλεσμα το υψηλό κόστος παράδοσης και αποστολής, τους μεγάλους χρόνους αναμονής και την απογοήτευση των καταναλωτών.

Η νέα στρατηγική που εμφανίστηκε ως απόρροια των παραπάνω είναι η εύρεση και η στελέχωση αποθηκών και κέντρων διαλογής που βρίσκονται κοντά στους πελάτες ούτως ώστε η αποθήκευση και η αποστολή των αποθεμάτων και των παραγγελιών να γίνεται πιο γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της ζήτησης των αποθηκών οδηγώντας τα ποσοστά των κενών χώρων αποθήκευσης στην Ευρώπη σε υπερβολικά χαμηλά επίπεδα (ρεκόρ περίπου 5%) ενώ το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να μειώνεται.

Οι συνολικές επενδύσεις της Ευρώπης στην εφοδιαστική αλυσίδα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους αυξήθηκαν στα 38, 64 δισεκατομμύρια . Πλέον, η Ευρώπη αναμένει ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση από τους Κινέζους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου που εισέρχονται στην αγορά, με επικεφαλής την Alibaba, η οποία επεκτείνει τώρα τις διασυνοριακές της δυνατότητες κυρίως μέσω της πλατφόρμας AliExpress και της Cainiao.

Μάλιστα, το Alibaba ανέφερε ότι παρατήρησε ταχεία ανάπτυξη του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία συνέβαλε ενεργά στην αύξηση των εσόδων της Cainiao κατά 51% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 1, 74 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο του 2020. Παράλληλα, τα έσοδα από το διεθνές εμπόριο χονδρικής αυξήθηκαν κατά 53% στα 577 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σύμφωνα με την ίδια την εταιρεία.

Ως εκ τούτου, μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στον κόσμο διαχειρίζονται πλέον τις επενδύσεις τους λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν την παραπάνω τάση:

  • Το κρατικό επενδυτικό ταμείο GIC της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε δύο συμφωνίες στα τέλη του περασμένου έτους για την επέκταση των κέντρων διανομής και άλλων χαρακτηριστικών της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ευρώπη.
  • Η Blackstone, η εταιρεία ιδιωτικών μετοχών των ΗΠΑ επενδύει ήδη σε αποθήκες στην Ευρώπη και την Αμερική ενώ ολοκλήρωσε μάλιστα τον περασμένο μήνα μια επένδυση ύψους 1, 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κέντρα διαλογής στη Νότια Κίνα.
  • Η GLP με έδρα τη Σιγκαπούρη, η οποία διαχειρίζεται 97 δισεκατομμύρια δολάρια σε ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και ακίνητα, δήλωσε ότι η χρηματοδοτική και επενδυτική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 69% στην Ευρώπη κυρίως χάρη στις συμφωνίες των μεγάλων εταιρειών του ηλεκτρονικού εμπορίου και των υπηρεσιών μεταφοράς, όπως η Amazon, η DHL και η XPO Logistics. 

Το ηλεκτρονικό εμπόριο ενισχύει τις εξαγωγές της Κίνας

Οι κινεζικές αρμόδιες αρχές κάνουν επίσης λόγο για τον αντίκτυπο που είχαν οι παραπάνω συνθήκες στο εμπόριο. Το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο μεταξύ της Κίνας και των άλλων χωρών σημείωσε άνοδο 31,1% πέρυσι φτάνοντας τα  1, 69 τρισεκατομμύρια γιουάν, κυρίως εξαιτίας των εξαγωγών, σύμφωνα με την εθνική τελωνειακή υπηρεσία. 

Μάλιστα, περίπου τα μισά προϊόντα είναι προ-αποθηκευμένα στο εξωτερικό, ώστε οι πελάτες να μπορούν να λάβουν τις παραγγελίες τους σε περίπου τρεις ημέρες. Συγχρόνως, εκτιμάται ότι ότι το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο θα αυξηθεί από περίπου το 5% του διεθνούς εμπορίου της Κίνας στο 30% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τέλος, δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία ανά χώρα ή περιοχή, αλλά οι μέχρι στιγμής ενδείξεις δείχνουν ότι μεγάλο μέρος του εξωτερικού ενδιαφέροντος για το ηλεκτρονικό εμπόριο με την Κίνα προέρχεται από την Ευρώπη, καθώς η Γηραιά ήπειρος είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους εμπορικούς εταίρους της Κίνας.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.