23 Απρ 2024
READING

Η αγορά courier αλλάζει

6 MIN READ

Η αγορά courier αλλάζει

Η αγορά courier αλλάζει

Με τον περιορισμό των μετακινήσεων σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και κλειστά τα φυσικά καταστήματα η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου ήταν μια φυσική εξέλιξη.Οι άνθρωποι στράφηκαν στο ηλεκτρονικό εμπόριο και αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη δομική αλλαγή στις επιχειρήσεις.

Αυτή η δομική αλλαγή ωφέλησε τις εταιρείες ταχυμεταφορών αλλά σε κάποιες περιπτώσεις οι εταιρείες αυτές δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις ανάγκεςοι οποίες αναμφίβολα αντιμετώπισαν τη μεγαλύτερη πίεση κυρίως το διάστημα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και μετά το Black Friday.

Ταυτόχρονα, οι μετοχές των πολυεθνικών εταιρειών ταχυμεταφορών αυξάνονται και η τιμή τους την περασμένη χρονιά σημείωσε σημαντική αύξηση.

Η αξία των μετοχών της FedEx αυξήθηκε κατά 71%, ακολουθούμενη από την ανταγωνιστική της εταιρεία UPS με αύξηση 36%. Η πιο επιτυχημένη ευρωπαϊκή εταιρεία είναι η γερμανική DHL, η οποία είδε την τιμή της μετοχή της να αυξάνεται κατά 33%.

Στην Ελλάδα οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες είναι οι ACS, Γενική Ταχυδρομική, ΕΛΤΑ Courier και η Speedex.Πέρα από αυτές υπάρχουν μεσαίες εταιρείες όπως η Courier Center και άλλες αλλά και πάρα πολλές μικρές οι οποίες όμως δεν έχουν δική τους παρουσία σε όλη την Ελλάδα.

Ήδη το Skroutz προχώρησε στην εξαγορά της SendX και αυτή η κίνηση μπορεί να επηρεάσει συνολικά την αγορά αφού η πλατφόρμα του Skroutz ελέγχει σημαντικό μέρος των παραγγελιών ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα.Αλλά κυρίως αυτή η κίνηση αποτυπώνει την τάση οι πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου να επεκτείνονται σε ταχυμεταφορές αφού αφενός μιλάμε για επιπλέον έσοδα αλλά αφετέρου για έλεγχο της αγοράς και της ποιότητας των υπηρεσιών.

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες στην αγορά των ταχυμεταφορών είναι η ταχύτητα και η ποιότητα της υπηρεσίας.Σε μεγάλο βαθμό η αγορά των ταχυμεταφορών όλα αυτά τα χρόνια ενδιαφερόταν για την ταχύτητα ουσιαστικά αφού η ποιότητα της υπηρεσίας ήταν σε δεύτερη μοίρα.Το 2020 η αγορά των ταχυμεταφορών βίωσε την μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών αλλά και την μεγαλύτερη κρίση ταυτόχρονα.

Όμως η αγορά ήδη αλλάζει και οι εταιρείες θα πρέπει να βελτιωθούν για να μπορέσουν να παραμείνουν ανταγωνιστικές και “ζωντανές” στην επόμενη περίοδο.

Οι απαιτήσεις θα είναι σημαντικές και οι επενδύσεις απαραίτητες για τις εταιρείες ταχυμεταφορών.Αυτό που συμβαίνει αυτή την στιγμή είναι ότι οι πολυεθνικές εταιρείες από το εξωτερικό ουσιαστικά δεν έχουν δικό τους δίκτυο σε όλη την Ελλάδα και για την διακίνηση αποστολών εντός της χώρας στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούν τις 4 μεγάλες εταιρείες.

Μια ακόμη παράμετρος που επηρεάζει την αγορά είναι η μορφολογία της χώρας με τα πάρα πολλά νησιά τα οποία απαιτούν αεροπορικές μεταφορές για να υπάρχει ταχύτητα αλλά οι περισσότερες εταιρείες σταμάτησαν αυτές τις μεταφορές και χρησιμοποιούν πλοία.

Τα 5 πιο κρίσιμα συστατικά της οργάνωσης μιας εταιρείας ταχυμεταφορών είναι τα κέντρα διακίνησης, τα καταστήματα-πρακτορεία του δικτύου , τα μεταφορικά μέσα, η τεχνολογία και βέβαια ο ανθρώπινος παράγοντας.

Σχετικά με τα κέντρα διακίνησης απαιτείται μέγεθος και τεχνολογία που θα επιτρέπει γρήγορη και οργανωμένη διακίνηση χωρίς λάθη και όλες οι εταιρείες έχουν μείνει πίσω σε αυτό το θέμα.Η ACS ετοιμάζει ένα νέο κέντρο διακίνησης στην Αθήνα αλλά αυτό θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το 2022 και οι υπόλοιπες εταιρείες χρειάζονται βελτίωση αυτών των υποδομών.

Σε όλες τις εταιρείες ταχυμεταφορών είναι εύκολο να διαπιστωθεί πόσο “γερασμένο” είναι το δίκτυο καταστημάτων-πρακτορείων αφού μια επίσκεψη σε ένα τοπικό κατάστημα αποτυπώνει την έλλειψη χώρων για υποδοχή και διακίνηση των εμπορευμάτων.Είναι συνηθισμένο σε πάρα πολλά καταστήματα τα εμπορεύματα να είναι αποθηκευμένα σε εξωτερικούς στεγασμένους χώρους.

Αυτό το γεγονός συνδέεται σε πολλές περιπτώσεις με την έλλειψη κερδοφορίας των καταστημάτων-πρακτορείων αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η συνεργασία των καταστημάτων με τις εταιρείες βασίζεται σε συμβάσεις προμήθειας που ευνοούν τις εταιρείες.

Τα μεταφορικά μέσα είναι σημαντικός παράγοντας επίσης και η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου απαίτησε την αύξηση του στόλου με αυτοκίνητα αφού μόλις πριν λίγα χρόνια πριν οι περισσότερες εταιρείες είχαν μόνο μηχανάκια.Αλλά τα μεταφορικά μέσα δεν είναι μόνο ο ιδιόκτητος στόλος(η με leasing) των εταιρειών και των καταστημάτων αλλά και η χρήση φορτηγών, πλοίων και αεροπλάνων.Η αυξανόμενη πίεση στις τιμές οδήγησε σε μείωση σε κόστη τα προηγούμενα χρόνια και οι εταιρείες κυρίως βασίζονται σε χρήση φορτηγών σε όλο το οδικό δίκτυο και πλοία στα νησιά.

Η τεχνολογία είναι πολύ σημαντικό θέμα σε όλη την αλυσίδα των ταχυμεταφορών αφού η διακίνηση μιας αποστολής βασίζεται σε σημεία ελέγχου που μόνο με τεχνολογία μπορεί μια εταιρεία να παρακολουθήσει επιτυχημένα.Έχουν γίνει προσπάθειες αυτοματισμών και εκσυγχρονισμού των συστημάτων που χρησιμοποιούν οι εταιρείες αλλά ακόμη χρειάζεται πάρα πολύ δουλειά σε αυτό τον τομέα.Επίσης η τεχνολογία μαζί με το δίκτυο των καταστημάτων είναι δύο πολύ σπουδαίοι “αμυντικοί” παράγοντες που εάν μια εταιρεία έχει σε καλό επίπεδο μπορεί πολύ καλύτερα να προστατεύσει την δουλειά της.

Τέλος ο ανθρώπινος παράγοντας που σε όλα είναι καθοριστικός έχει μεγάλη σημασία και στην αγορά των ταχυμεταφορών αφού απαιτούνται πάρα πολλοί εργαζόμενοι για να εκτελεστεί το έργο της διακίνησης.Πρώτον, σε αρκετές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι έχουν κακή αντιμετώπιση αφού εργάζονται με χαμηλές αμοιβές, σε δύσκολες συνθήκες και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και ανασφάλιστοι.Αυτό με την σειρά του οδηγεί στην απαξίωση της εργασίας τους και στην πολύ συχνή ανακύκλωση προσωπικού.

Ένα δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι περισσότερες εταιρείες είναι στάσιμες χωρίς ειλικρινή πρόθεση και ικανότητα να αλλάξουν.Για παράδειγμα αυτή την περίοδο στα ΕΛΤΑ που είναι ουσιαστικά μητρική εταιρεία των ΕΛΤΑ Courier υπάρχει πρόγραμμα εθελουσίας αποχώρησης και όταν ολοκληρωθεί αυτό πιθανά θα μπορεί η εταιρεία να σχεδιάσει πραγματικά τα επόμενα βήματα της.Αλλά αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα ΕΛΤΑ τα οποία έχουν και ένα δημόσιο χαρακτήρα αλλά και στις υπόλοιπες εταιρείες η στελέχωση είναι προβληματική.

ACS και Γενική Ταχυδρομική έχουν “κοινές” ρίζες καθώς οι παλαιότεροι ιδιοκτήτες της ACS-στην προ Φέσσα ιδιοκτησία- δημιούργησαν την Γενική Ταχυδρομική και οι δύο αυτές εταιρείες έχουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.Η Speedex φαίνεται να αντιμετώπισε διοικητικά προβλήματα μετά την αποχώρηση του ομίλου Φουρλή το 2017.

Συνολικά ο κλάδος αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση, να διαχειριστεί μια ζήτηση που συνεχώς ανεβαίνει ενώ θα πρέπει να βελτιωθεί πολύ σε όλες τις λειτουργίες του αλλά και στην εικόνα του προς τα έξω.

Η αγορά των ταχυμεταφορών είναι μια μεγάλη αγορά και θα συνεχίσει να μεγαλώνει αλλά θα αλλάξει είτε από μέσα-από τις ίδιες τις εταιρείες του κλάδου- είτε από έξω με την επένδυση από κάποιο νέο σχήμα.Είναι δεδομένο ότι απαιτείται σοβαρή αλλαγή σε λειτουργία, ποιότητας υπηρεσίας, επικοινωνία αλλά και επένδυση σε συστήματα και ανθρώπινο παράγοντα.

Αυτό θα συμβεί και είναι απαραίτητο αφού οι καταναλωτές έχουν απαιτήσεις αλλά και οι εμπορικές εταιρείες κατανοούν ότι η παράδοση της παραγγελίας τους χρειάζεται αναβάθμιση σε ποιότητα και ταχύτητα.Θα δούμε στο επόμενο διάστημα πως οι εξελίξεις θα καθορίσουν αυτή την αγορά και εάν νέοι “παίκτες” θα κάνουν την εμφάνιση τους για να πάρουν μερίδιο από μια μεγάλη αγορά.

 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.