24 Απρ 2024
READING

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργεί startup εταιρείες με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

3 MIN READ

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργεί startup εταιρείες με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιουργεί startup εταιρείες με σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται ότι δεν εφησυχάστηκε με την δημιουργία των εμβολίων και αφιερώνεται τώρα στην αντιμετώπιση ενός ακόμη τεράστιου προβλήματος σε παγκόσμια βάση: την αλλαγή του κλίματος.

Σύμφωνα με αυτές τις βλέψεις, το Conservation Venture Studio (OXGAV), στοχεύει να δημιουργήσει  20 startups με σκοπό την αντιμετώπιση των ζητημάτων του κλίματος τα επόμενα δύο χρόνια. Το OXGAV, το οποίο αφορά σε μια συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της Global Accelerated Ventures (GAV) πρόκειται να εξετάσει θέματα όπως η επισιτιστική ασφάλεια, η cleantech, η greentech, καθώς και να επικεντρωθεί σε τεχνολογίες που καταπολεμούν τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.

Πώς λειτουργεί;

Αφού πρώτα δημιούργησε μια δημόσια πλατφόρμα που περιγράφει τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατήρηση και την αλλαγή του κλίματος που χρήζουν επίλυσης, το OXGAV αναφέρει ότι το επόμενο βήμα είναι η διεξαγωγή εργαστηρίων καινοτομίας με ποικίλες εταιρείες, τα οποία πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Αυτά τα εργαστήρια θα βοηθήσουν τις νέες επιχειρήσεις να εντοπίσουν με ταχύτητα τις τρέχουσες τρύπες στην αλυσίδα αξίας που εμποδίζουν τις τεχνολογίες βιωσιμότητας να ενισχύσουν την πραγματική αλλαγή και βελτίωση των συνθηκών.

Έτσι, με εφόδια την παραπάνω γνώση η OXGAV μπορεί στη συνέχεια να συνεργαστεί με ερευνητές από την Οξφόρδη καθώς και με άλλες εταιρείες για τη δημιουργία αυτών των νέων εταιρειών. 

Πιο αναλυτικά, κάθε μία από τις 20 εταιρείες που αναμένεται να ξεκινήσουν από το πρόγραμμα θα λάβουν τουλάχιστον 250 χιλιάδες στερλίνες ως αρχικό επενδυτικό κεφάλαιο, τα οποία θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών και των αναγκαίων εργασιών. Μάλιστα, η GAV αναμένει ότι αργότερα θα πετύχει χρηματοδοτήσεις ύψους 1 εκατομμυρίου για τουλάχιστον πέντε με επτά από αυτές τις επιχειρήσεις.

Οι εμπορικές συνεργασίες των πανεπιστημίων 

Οι συνεργασίες μεταξύ των πανεπιστημίων και των εταιρειών δεν αποτελούν ένα εξ’ ολοκλήρου νέο φαινόμενο και ένα τρανταχτό παράδειγμα αυτών των συνεργασιών είναι η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Ericsson, η οποία επωάστηκε στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας.

Μάλιστα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης δημιούργησε από μόνο του 28 νέες εταιρείες το 2020. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πλήθος  επιτυχημένων εταιρειών έχουν ξεκινήσει από πανεπιστημιακά περιβάλλοντα, αυτή η μέθοδος οικοδόμησης μιας επιχείρησης ενέχει σαφώς τις δικές της προκλήσεις της.

Σύμφωνα με μια έκθεση του 2018 από το Τμήμα Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής στρατηγικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ορισμένες από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια των εμπορικών συνεργασιών τους περιλαμβάνουν τη συμμετοχή των σωστών εξωτερικών εμπειρογνωμόνων και τη διασφάλιση ότι οι κατάλληλοι εξειδικευμένοι και έμπειροι συνεργάτες έχουν επιλεχθεί και στρατευθεί ως μέρος της ομάδας διαχείρισης της νέας εταιρείας.

Σαφώς, βέβαια, τα προβλήματα αυτά ομοιάζουν με τα τυπικά προβλήματα που κάθε επιχείρηση θα αντιμετώπιζε στο ξεκίνημα της και συνεργασίες όπως αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης στοχεύουν να γεφυρώσουν μερικά από αυτά τα κενά.

Από την άλλη πλευρά για την GAV, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με ένα πανεπιστήμιο σε ένα έργο αυτού του είδους, αφού στο παρελθόν έχει τρέξει παρόμοια προγράμματα με εταιρικούς συνεργάτες. Το 2019, η εταιρεία ξεκίνησε να λειτουργεί ένα πρόγραμμα καινοτομίας με την εταιρεία τεχνολογίας δεδομένων InterSystems, εστιάζοντας στην  υγειονομική περίθαλψη και την ανάλυση δεδομένων.

Ωστόσο, αυτήν την φορά το τεράστιο γνωσιακό κεφάλαιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης θα εξασφαλίσει και με το παραπάνω την αξιοπιστία που χρειάζεται η OXGAV για να προσελκύσει τις εταιρείες και να επενδύσουν στα εγχειρήματα τους. 

Το 2020, η ετήσια έκθεση κινδύνων του World Economic Forum κατέταξε τα περιβαλλοντικά ζητήματα ως τις πέντε κυριότερες ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, από την απώλεια βιοποικιλότητας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα έως τις ανθρωπογενείς καταστροφές, όπως οι πετρελαιοκηλίδες και η ραδιενεργός μόλυνση. Έτσι, η αποδοτική συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματικών και των ακαδημαϊκών γνώσεων μπορεί να είναι το κλειδί για την επίλυση αυτών των ζητημάτων. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.