Όταν το Twitter ανακοίνωσε την εξαγορά της Revue, της πλατφόρμας newsletter ενώ παράλληλα το Facebook σχεδιάζει τα δικά του εργαλεία ενημερωτικών δελτίων για δημοσιογράφους και συγγραφείς πολλοί ήταν εκείνοι που φοβήθηκαν τον αντίκτυπο που θα έχουν αυτές οι κινήσεις.
Φαίνεται, ότι για το Twitter και το Facebook, η είσοδος στην επιχείρηση των newsletter έχει ιδιαίτερο νόημα. “Περπατώντας” σε έναν δρόμο παράλληλο με αυτόν του Google, οι πλατφόρμες αυτές έχουν πετύχει να κυριαρχήσουν στη διανομή των ειδήσεων και του διαδικτυακού λόγου εν γένει, χρησιμοποιώντας τις ροές ειδήσεων και τα αποτελέσματα της αναζήτησης για να δημιουργήσουν έσοδα από μια ατέρμονη ροή περιεχομένου.
Μέσα από τα ενημερωτικά δελτία, ένας αυξανόμενος αριθμός εκδοτών προσπαθεί να εισέλθει σε αυτήν την βιομηχανία για να δημιουργήσει μια πιο άμεση σχέση με τους αναγνώστες. Μάλιστα, ορισμένοι εξέχοντες δημοσιογράφοι έχουν εγκαταλείψει ακόμη και τις θέσεις εργασίας τους με σκοπό να αφιερωθούν σε ενημερωτικά δελτία πλήρους απασχόλησης.
‘Έτσι, προσφέροντας τα ίδια τα εργαλεία ενημερωτικών δελτίων, εταιρείες όπως το Facebook και το Twitter ελπίζουν σαφώς να τραβήξουν τη ροή της πληροφορίας πίσω στις δικές τους πλατφόρμες.
Συνεπώς, οι φόβοι που διατυπώνουν τώρα οι άνθρωποι της αγοράς είναι ότι οι συγκεκριμένες πλατφόρμες πρόκειται να ακολουθήσουν αναπόφευκτα ένα πολύ γνωστό μοτίβο: να χτίσουν τη δική τους εκδοχή μιας πολλά υποσχόμενης νέας ιδέας, να προσπαθήσουν στην συνέχεια να συντρίψουν τους ανταγωνιστές τους και να χτίσουν ένα δικό τους μονοπώλιο το οποίο θα μπορούν να διαχειρίζονται ανάλογα με την εκάστοτε επιθυμία τους.
Αθέμιτος ανταγωνισμός
Η κύρια ανησυχία ορισμένων υπηρεσιών ενημερωτικών δελτίων είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Twitter και το Facebook, θα επικρατήσουν στην αγορά όχι μέσα από την οικοδόμηση καλύτερων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά εκμεταλλευόμενοι την ισχύ τους στην αγορά με σκοπό να κάνουν τις άλλες επιλογές να φαίνονται λιγότερο ελκυστικές.
Για παράδειγμα, το Twitter έχει ήδη αναφέρει ότι θα επιτρέψει στους χρήστες να εγγράφονται στα ενημερωτικά δελτία της Revue απευθείας από την εφαρμογή του και παράλληλα το Facebook διερευνά χαρακτηριστικά που θα βοηθήσουν τους δημιουργούς των δελτίων να δραστηριοποιούνται μέσω του κοινωνικού δικτύου της εταιρείας.
Το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανίας της δημοσιογραφίας βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα για να προσεγγίσει τους αναγνώστες, οπότε αν αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι διαθέσιμα σε άλλους παρόχους ενημερωτικών δελτίων, το Twitter και το Facebook θα διαθέτουν εκ προοιμίου πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα που δύσκολα κάποιος θα ανταγωνιστεί.
Οι μεγάλες εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας θα είναι επίσης σε θέση να πετύχουν πλήγμα στους ανταγωνιστές τους μέσα από τις τιμολογιακές πρακτικές τους, καθώς ήδη, το Twitter έχει κάνει τα premium χαρακτηριστικά της Revue δωρεάν για τους περισσότερους από τους 60.000 εγγεγραμμένους χρήστες της.
Τι διακινδυνεύουν οι χρήστες;
Φυσικά, η υπόσχεση για μεγαλύτερες πελατειακές βάσεις και δωρεάν παροχές δεν συνιστά μία ευγενική παραχώρηση των εταιρειών και θα φέρει σαφώς τα δικά της κόστη.
Έτσι, για τους αναγνώστες, η εγγραφή σε ένα ενημερωτικό δελτίο μέσω Facebook ή Twitter θα αποτελεί μια θεμελιωδώς διαφορετική πρόταση από την εγγραφή μέσω κάποιας άλλης υπηρεσίας. Τα επιχειρηματικά μοντέλα αυτών των κοινωνικών μέσων θα εξακολουθούν να περιστρέφονται κυρίως γύρω από στοχοθετημένη και εξατομικευμένη διαφήμιση και τα ενημερωτικά δελτία—πολλά από τα οποία παρακολουθούν όλα όσα διαβάζουν και βλέπουν οι αναγνώστες.
Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να φαίνεται ότι θα βοηθήσουν την εξέλιξη και την κερδοφορία των εταιρειών και των μέσων, αλλά τελικά θα προσδώσουν ακόμα περισσότερη δύναμη στα ήδη ισχυρά κοινωνικά δίκτυα και θα ενισχύσουν περαιτέρω την καταχρηστική επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων.
Βέβαια, η μεγαλύτερη ανησυχία που ανακύπτει από αυτές τις κινήσεις, είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ενδέχεται απλά να χάσουν κάποια στιγμή το ενδιαφέρον τους για όλη αυτήν την προσπάθεια. Με τον ίδιο τρόπο που το Twitter εγκατέλειψε το Periscope και το Vine, θα μπορούσε να κορεστεί με τα ενημερωτικά δελτία και να παρατήσει την προσπάθεια. Το μόνο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες θα έχουν στο μεταξύ πετύχει να λεηλατήσουν πρώτα τη βιομηχανία ενημερωτικών δελτίων.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.