Μέσα από την επώδυνη πορεία της εξάπλωσης του ιού, η εταιρεία Kantar παρακολούθησε τον τρόπο με τον οποίο οι στάσεις, οι φόβοι και οι ανησυχίες των καταναλωτών έχουν αλλάξει, σε διάφορες χώρες κατά την διάρκεια των ποικίλων σταδίων και κυμάτων της πανδημίας.
Παρακάτω, αναλύονται τρεις βασικοί τομείς μέσα από τους οποίους διαφαίνεται ότι η αντίληψη των Millennials και Centennials διαφέρει σημαντικά από τις αντιλήψεις και τα καταναλωτικά μοτίβα των παλαιότερων γενεών (της Generation X και των Boomers) εξαιτίας των σημαντικών εμπειριών -συμπεριλαμβανόμενής της πανδημίας- που συλλογικά έχουν βιώσει οι νεότερες γενεές.
Οικονομική ευσυνειδησία
Η πανδημία έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Πιο αναλυτικά, τα περιοριστικά μέτρα έχουν προκαλέσει την κατάρρευση των αγορών εργασίας και οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν μειωθεί σημαντικά, αντανακλώντας όχι μόνο τον περιορισμό των προϋπολογισμών, αλλά και μια γενική ανησυχία για το μέλλον της οικονομίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι οι οικονομικές ανησυχίες είναι πολύ πιο έντονες μεταξύ των νεότερων ανθρώπων: το 43% των νεότερων γενεών αναγνωρίζει την ανάγκη για έναν πιο συγκροτημένο οικονομικό σχεδιασμό, σε σύγκριση με το 20% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών που σκέφτονται με ανάλογο τρόπο.
Επιπλέον, σχεδόν οι μισοί από το πρώτο ηλικιακό γκρουπ δηλώνουν ότι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στις τιμές, σε σύγκριση με το 29% των ατόμων ηλικίας άνω των 55 ετών που δηλώνει το ίδιο.
Ως αποτέλεσμα, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν την πρόκληση της επένδυσης στα ψηφιακά κανάλια καθώς η απλή μείωση των τιμών δεν θεωρείται ένα αποδοτικό μέτρο για την προσέλκυση των καταναλωτών την εποχή της οικονομικής αβεβαιότητας.
Ωστόσο, υπάρχει μια ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία για τις εταιρείες να συνδυάσουν τις υπηρεσίες τους με συγκεκριμένες προσφορές που θα βοηθούσε τους πελάτες να διαχειρίζονται καλύτερα τα χρήματά τους. Έτσι, γίνεται κατανοητό ότι η παρακολούθηση των εξόδων και ο συγκροτημένος προϋπολογισμός δεν θα έπρεπε να απασχολούν μόνο τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και τις τράπεζες.
Οι πελάτες απαιτούν από καιρό πιο εξατομικευμένες προσφορές, οι οποίες να συμπορεύονται με τις ανάγκες τους και την εκάστοτε οικονομική τους δυνατότητα. Έτσι, ενδεχομένως οι εμβολιασμοί να εφαρμοστούν στο μακρινό ή κοντινό μέλλον στο σύνολο του πληθυσμού αλλά η οικονομική αβεβαιότητα θα είναι παρούσα και για τα επόμενα χρόνια.
Ταυτόχρονα, όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, ταυτόχρονα με την οικονομική ευσυνειδησία, οι νεότερες γενιές είναι επίσης περισσότερο πρόθυμες να ανταμείψουν περισσότερο τις ηθικές εταιρείες. Το 44% των νεότερων γενεών δηλώνει ότι είναι πρόθυμο να πληρώσει περισσότερα για μια καλύτερη και πιο ηθική εμπειρία αγορών, σε σύγκριση με το 31% των Boomers που θα έπρατταν αντιστοίχως σύμφωνα με την Kantar.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν ότι η πελατοκεντρική στρατηγική δεν είναι απλά ακόμα ένα τσιτάτο, αλλά μια στρατηγική απαραίτητη για την επιβίωση των επιχειρήσεων σε ένα μετά-πανδημικό περιβάλλον.
Ψυχική υγεία
Οι περιορισμένες προσωπικές επαφές και οι δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον σε συνδυασμό με την αυξημένη ανησυχία για την υγεία, έχουν επηρεάσει τους νέους σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία. Πιο συγκεκριμένα, το 27% των Millennials και των Centennials δήλωσε ότι η πανδημία είχε ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία, σε σύγκριση με το 15% των Boomers, που δήλωσε το ίδιο.
Καθ ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι συμπεριφορές των καταναλωτών έχουν αρχίσει να αλλάζουν. Φυσικά, αυτό που ισχύει για πολλούς τομείς είναι ότι υπάρχει στην πραγματικότητα μικρή διαφορά μεταξύ των γενεών: σε όλες τις ηλικίες, οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην ασφάλεια και την υγιεινή, έχουν αρχίσει να τρώνε πιο υγιεινά, δοκιμάζουν νέες συνταγές και ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο σπίτι σε σχέση με πριν την εκδήλωση της πανδημίας.
Ωστόσο, είναι εξίσου πρόδηλο ότι οι νεότεροι άνθρωποι διαφοροποιούνται έντονα σε κάποιους τομείς όπως είναι η αυξημένη χρήση των εφαρμογών κοινωνικών μέσων, η χρήση των διαδικτυακών μέσων στο σύνολο τους και η προσωπική εξέλιξη. Το 18% των Millennials και των Centennials αναφέρουν ισχυρότερη εστίαση στην προσωπική τους ανάπτυξη σε σύγκριση με το 9% των ατόμων της Generation X και το 6% των Boomers.
Έτσι, η προσφορά και η βοήθεια των ανθρώπων να αναπτυχθούν, αναδύονται ως πρωταρχικές ανάγκες για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις οφείλουν να προχωρήσουν πέρα από την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και να κατανοήσουν τι πραγματικά εκτιμούν οι πελάτες, καθώς ο μύθος του μέσου καταναλωτή έχει από καιρό καταρριφθεί. Πλέον είναι ευρέως γνωστό ότι οι προσδοκίες και οι εμπειρίες ποικίλλουν σημαντικά, ανάλογα με το άτομο, το πλαίσιο, το υπόβαθρο και τις προηγούμενες εμπειρίες.
Ακόμη, οι εταιρείες οφείλουν να είναι αρκετά σαφείς σε σχέση με το τι αντιπροσωπεύουν. Ως εκ τούτου, η υιοθέτηση ενός ισχυρού, αυθεντικού και κοινωφελούς σκοπού από την μεριά των επιχειρήσεων κρίνεται ως μία εξαιρετικά σημαντική ανάγκη σε ένα περιβάλλον μετά την πανδημία.
Οι εταιρείες λειτουργούν ως role models
Οι νέοι διαφοροποιούνται επίσης σημαντικά στην βάση των προσδοκιών που έχουν από τις επιχειρήσεις. Ωστόσο, το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό των νεότερων γενεών είναι ότι οι εταιρείες αντιπροσωπεύουν για αυτούς λειτουργούν ως παράδειγμα και καθοδηγούν την αλλαγή.
Βέβαια, το γεγονός ότι οι εταιρείες θεωρούνται πρότυπα για τις νεότερες γενιές είναι σε πολλές περιπτώσεις δίκοπο μαχαίρι, καθώς οποιαδήποτε ασυνέπεια μεταξύ δράσης και υποσχέσεων θα ελεγχθεί εξονυχιστικά, θα έρθει στην επιφάνεια και θα κυκλοφορήσει με ταχείς ρυθμούς στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.
Ταυτοχρόνως, προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για τις εταιρίες ούτως ώστε να διαφοροποιηθούν, αλλά η αυθεντικότητα είναι ένας παράγοντας ζωτικής σημασίας που δεν πρέπει να παραλειφθεί. Οι πελάτες όχι μόνο πρέπει να ακούσουν τι αντιπροσωπεύει μία εταιρεία στο marketing και την επικοινωνία της, αλλά πρέπει επίσης να είναι σε θέση να το βιώσουν.
Ο τρόπος με τον οποίο τοποθετείται μία επιχείρηση απέναντι στα κρίσιμα ζητήματα πρέπει να είναι σε θέση ξεπεράσει τις τυπικές εταιρικές δράσεις και να αποτελέσει ενεργό μέρος όλων των μερών του ταξιδιού του καταναλωτή.
Το εμβόλιο κατά της πανδημίας θα πετύχει να αποτρέψει κάποια στιγμή στο κοντινό ή μακρινό μέλλον την εξάπλωση της ασθένειας. Ωστόσο, αυτό που οι νεότερες γενιές βίωσαν και συνεχίζουν να βιώνουν κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα έχει διαρκή αντίκτυπο στις αξίες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές τους. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες πρέπει να κατανοήσουν αυτές τις μετατοπίσεις και να προσαρμόσουν τις εμπειρίες που παρέχουν για να καλύψουν τις ανάγκες των μελλοντικών γενεών των καταναλωτών.
Με πληροφορίες από την Kantar
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.