Η νέα εφαρμογή της Rebag σκανάρει τις πολυτελείς τσάντες και αναγνωρίζει με ακρίβεια την αξία τους

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εάν κάποιος ήθελε να υπολογίσει πόσο κοστίζει για παράδειγμα μια τσάντα Chanel θα έπρεπε να ρωτήσει κάποιον ειδικό ή να αναλωθεί σε πολύωρες έρευνες και συγκρίσεις, ενώ ακόμα και τότε, ίσως να μην μπορούσε να καταλήξει με ακρίβεια σε μια συγκεκριμένη τιμή. Ωστόσο, χάρη στην καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες αυτό πρόκειται να αλλάξει.

Πιο αναλυτικά, η Rebag, μια startup που αγοράζει και πωλεί είδη πολυτελείας, μόλις κυκλοφόρησε μια δωρεάν εφαρμογή που ονομάζεται Clair AI, η οποία επιτρέπει στους καταναλωτές να τραβήξουν μια φωτογραφία μιας τσάντας, ούτως ώστε να πληροφορούνται αμέσως σχετικά με την αξία μεταπώλησής της εν λόγω τσάντας. 

Η εταιρεία εργάζεται πάνω στην συγκεκριμένη εφαρμογή από το 2014, όταν και  ξεκίνησε η δραστηριότητα της. Μάλιστα, σύμφωνα με την εταιρεία, ο πυρήνας της σύλληψης της εφαρμογής βρίσκεται στην ίδια την αγορά της μεταπώλησης, καθώς κατανόησε ότι ήταν αρκετά δύσκολο για τους καταναλωτές να καταλάβουν ακριβώς πόσο αξίζει ένα μεταχειρισμένο προϊόν. 

Η Rebag αγοράζει τσάντες πολυτελείας, αξεσουάρ και ρολόγια απευθείας από ιδιώτες, ενώ το χαρτοφυλάκιο της διαθέτει περισσότερες από 60 κορυφαίες μάρκες και προϊόντα σε άριστη κατάσταση.

Στη συνέχεια πωλεί τα προϊόντα στη δική της ιστοσελίδα, με τιμές που κυμαίνονται από περίπου 500 δολάρια έως χιλιάδες δολάρια. Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση διαθέτει επτά καταστήματα λιανικής πώλησης στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Μαϊάμι, όπου οι πελάτες έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα.

Τα τελευταία έξι χρόνια, καθώς η Rebag αγοράζει και μεταπωλεί χιλιάδες τσάντες πολυτελείας, έχει ταυτοχρόνως καταφέρει να συγκεντρώσει δεδομένα σχετικά με την τιμολόγηση κάθε τσάντας με βάση την εταιρεία, το μοντέλο, το έτος κυκλοφορίας και την κατάσταση της.

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, η εταιρεία κυκλοφόρησε μια πιλοτική εκδοχή του Clair η οποία δεν διέθετε τεχνολογία αναγνώρισης εικόνας, και ανάγκαζε τους καταναλωτές να εισάγουν τα στοιχεία της κάθε τσάντας χειροκίνητα. 

Ωστόσο, η νέα έκδοση της εφαρμογής κάνει την εμπειρία πολύ πιο αποδοτική και γρήγορη. Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή μπορεί να αναγνωρίσει περισσότερες από 15.000 τσάντες και τις τιμές αυτών με ακρίβεια που φτάνει στο 91%. 

Φυσικά, η εφαρμογή έχει επίσης σχεδιαστεί με σκοπό να ενισχύει παράλληλα τις πωλήσεις της Rebag. Έτσι, η τεχνολογία αναγνώρισης εικόνων λειτουργεί επί του παρόντος μόνο με τσάντες, αλλά οι καταναλωτές μπορούν να εισάγουν χειροκίνητα λεπτομέρειες σχετικά με τα αξεσουάρ και τα ρολόγια για να λάβουν τις σχετικές πληροφορίες.

Τα στελέχη της εταιρείας υποστηρίζουν ότι η αλληλεπίδραση των καταναλωτών με την εφαρμογή θα μπορούσε να μετατρέψει σταδιακά τους τελευταίους σε πελάτες της Rebag, αφού έχει διαπιστωθεί ότι η εφαρμογή οδήγησε σε αύξηση των εσόδων της Rebag.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η δυνατότητα εξακρίβωσης της αξίας των μεταχειρισμένων τσαντών θα τονώσει εν γένει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την αγορά των μεταχειρισμένων πολυτελών ειδών, αφού η δυσπιστία των αγοραστών είναι ακόμα ένα ισχυρό εμπόδιο για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας.

Αυτή τη στιγμή, η εφαρμογή Clair AI δεν αναγνωρίζει καν τις πλαστές τσάντες πολυτελείας, αφού στην περίπτωση που η τσάντα δεν αντιστοιχεί απόλυτα με μια αυθεντική τσάντα στην αγορά, η εφαρμογή θα απορρίψει την εικόνα και θα αρνηθεί να την εκτιμήσει. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι μία πολύ καλή απομίμηση θα μπορούσε να ξεγελάσει την τεχνολογία. 

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση καθίσταται σαφές ότι για τους λάτρεις των πολυτελών ειδών ένδυσης και των αξεσουάρ, μια εφαρμογή όπως αυτή της Rebag, είναι ένας παράγοντας που αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού και τονώνει εκ νέου την αγορά των πολυτελών ειδών. 

Με πληροφορίες από το Fast Company