26 Απρ 2024
READING

To μέλλον των φυσικών καταστημάτων είναι mobile

3 MIN READ

To μέλλον των φυσικών καταστημάτων είναι mobile

To μέλλον των φυσικών καταστημάτων είναι mobile

Η Forrester Data εκτιμά ότι το 86% των λιανικών πωλήσεων των ΗΠΑ εξακολουθεί να συμβαίνει σε φυσικά καταστήματα. Οι διακυμάνσεις αυτής της στατιστικής κυμαίνονται ανάλογα με τον συγκεκριμένο ορισμό του λιανεμπορίου για κάθε ερευνητή, όπως για παράδειγμα εάν περιλαμβάνει επιχειρήσεις όπως βενζινάδικα και εστιατόρια, για παράδειγμα.

Όμως, οι προσδοκίες των πελατών για τις εμπειρίες των φυσικών καταστημάτων εξελίσσονται ταχύτατα. Συγκεκριμένα, η Forrester εκτιμά τώρα ότι το 73% όλων των αποφάσεων αγοράς επηρεάζονται ψηφιακά.

Ως αποτέλεσμα των online εμπειριών, οι αγοραστές στο κατάστημα προσδοκούν τώρα να λάβουν λεπτομερείς πληροφορίες για το προϊόν στο κατάστημα, να διαβάσουν αξιολογήσεις και κριτικές, να λάβουν βοήθεια για την εύρεση προϊόντων, να αποκτήσουν πρόσβαση στην καλύτερη τιμή και να μπορέσουν να παραβλέψουν τη γραμμή του ταμείου στην έξοδο.

Όλο και περισσότερο, η απάντηση των retailers σε αυτές τις αυξημένες προσδοκίες στο κατάστημα είναι η χρήση κινητών συσκευών.

Στην Κίνα, η JD.Com είναι η δεύτερη μεγαλύτερη επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου, πίσω από την Alibaba. Η JD κατέχει το 10% της κινεζικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Yonghui Superstores και έχει μια σημαντική συνεργασία με την Walmart. Η JD ξεκίνησε μια νέα ιδέα για το super market που ονομάζεται 7FRESH.

Για να αγοράσει ο πελάτης προϊόντα στο 7FRESH, μπορεί να χρησιμοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο για να σαρώσει έναν γραμμωτό κώδικα σε ένα αχλάδι για παράδειγμα και να δεί λεπτομερείς και πληροφορίες για το προϊόν όπως αγρόκτημα προέλευσης, περιεκτικότητα  ζάχαρης, σχόλια πελατών κ.λπ. σε μια οθόνη πάνω από το τμήμα παραγωγής .

Η Alibaba έχει ένα παρόμοιο ψηφιακό-φυσικό brand που ονομάζεται Hema. Και στην Hema και στο 7FRESH, πρέπει ο πελάτης να έχει εγκαταστήσει την εφαρμογή για  smartphone του retailer για να μπεί στο κατάστημα, εάν θέλει να χρησιμοποιήσει αυτήν την εφαρμογή  και να ολοκληρώσει τη συναλλαγή χωρίς να μπεί ποτέ σε ουρά ταμείου.

Ομοίως, εάν θέλει κάποιος να ψωνίσει σε ένα κατάστημα Amazon Go στις ΗΠΑ, θα χρειαστεί το τηλέφωνό του και την συνοδευτική του εφαρμογή προτού μπεί καν στο κατάστημα και να επωφεληθεί από την τεχνολογία Just Walk Out.

Διαφορετικές εταιρείες όπως οι Apple, Macy’s και 7-Eleven τώρα προσφέρουν επίσης κάποια γεύση των επιλογών check & go για να παρακάμψουν την παραδοσιακή γραμμή πληρωμής.

Ένα από τα πιο πρωτοποριακά ψηφιακά φυσικά καταστήματα είναι η εμπειρία πλοήγησης της Nike στη Fifth Avenue στη Νέα Υόρκη, που ονομάζεται Nike House of Innovation. Καλύπτοντας έξι ορόφους και 20.000 τετραγωνικά μέτρα, είναι γεμάτη με νέες εμπειρίες πελατών όπως “Scan to try “, όπου μπορούν οι πελάτες να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους για να κρατήσουν μοντέλα και μεγέθη για να δοκιμάσουν.

Τα επιλεγμένα προιόντα τους περιμένουν σε ένα καθορισμένο ντουλάπι στο κατάστημα, το οποίο ξεκλειδώνουν με το τηλέφωνό τους. Μόλις αποφασίσουν τι θα αγοράσουν, μπορούν να πληρώσουν αμέσως από το τηλέφωνό τους χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες πληρωμής από το λογαριασμό Nike Plus – δεν απαιτείται αναμονή για ταμείο στο κατάστημα.

Και φυσικά, οι πελάτες δεν θα είναι οι μόνοι που πρέπει να διαθέτουν κινητές συσκευές. Όλο το προσωπικό είναι εφοδιασμένο με κινητά τηλέφωνα για την εκτέλεση διάφορων εργασιών. Σε περιβάλλοντα που υποστηρίζονται από πωλητές, όπως η Sephora χρησιμοποιούν κινητές συσκευές για να δουν το πλήρες ιστορικό αγορών του αγοραστή και να τους βοηθήσουν καλύτερα.

Είναι σαφές ότι η εμπειρία του φυσικού καταστήματος του μέλλοντος πρέπει να είναι ψηφιακά εφοδιασμένη και οι retailers ανακαλύπτουν ότι ο πρακτικότερος και αποδοτικότερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η μόχλευση των αγοραστών μέσω των συσκευών που φέρνουν ήδη μαζί τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.