20 Απρ 2024
READING

Η μεγάλη επιρροή που έχει ασκήσει το Amazon στον χώρο των λιανικών πωλήσεων

4 MIN READ

Η μεγάλη επιρροή που έχει ασκήσει το Amazon στον χώρο των λιανικών πωλήσεων

Η μεγάλη επιρροή που έχει ασκήσει το Amazon στον χώρο των λιανικών πωλήσεων

Η ικανότητα του Amazon να εισάγει καινοτομίες σε όλων των ειδών τις βιομηχανίες και να αναγκάζει τους ανταγωνιστές του να εξελιχθούν περαιτέρω με σκοπό την οικονομική τους επιβίωση είναι ένα αποδεικτικό της τεράστιας ισχύος του και σαφώς δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Έτσι, μπορεί τα νέα σχετικά με την απομάκρυνση του Jeff Bezos από τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου να μην επηρεάζουν σημαντικά την αξία της εταιρείας, δεδομένου ότι Jeff Bezos θα συνεχίσει να εποπτεύει την επιχείρηση και ο διάδοχός του είναι πλήρως καταρτισμένος για να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Bezos είναι υπεύθυνος για μερικές από τις σημαντικότερες καινοτομίες και τις πιο προοδευτικές ιδέες του Amazon, οι οποίες μάλιστα διαμόρφωσαν την αξία και την θέση του στο πλαίσιο του λιανικού εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα, η κουλτούρα της καινοτομίας και η εφαρμογή πολλαπλών δοκιμών μέχρι την εύρεση εκείνης της πατέντας που τελικά θα κατοχυρωθεί και θα κυκλοφορήσει στην αγορά είχε βαθιά επίδραση στα σούπερ μάρκετ και τους ανταγωνιστές της εταιρείας, όπως η Walmart και η Target.

Οι τελευταίοι παρακολουθούσαν στενά τον γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου, οδηγούμενοι τελικά να επανεκτιμήσουν και να μεταμορφώσουν τις online και ψηφιακές προεκτάσεις των επιχειρήσεών τους ενισχύοντας ιδιαίτερα την τεχνολογική τους εξέλιξη.

Επιπλέον, μέσα από την πορεία του στον χώρο του εμπορίου το Amazon αναδιαμόρφωσε την κουλτούρα των λιανοπωλητών οι οποίοι αφιερώνονταν στην πώληση ενός συγκεκριμένου είδους όπως βιβλία, αθλητικά είδη, μουσική και ψυχαγωγία. Αυτό κατέστη δυνατό, επειδή το Amazon πέτυχε να μεταμορφωθεί από ένα μικρό βιβλιοπωλείο σε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο, περιλαμβάνοντας μάλιστα, μία ευρεία γκάμα προϊόντων.

Ο ίδιος ο Jeff Bezos δήλωσε ότι το Amazon οφείλεται σε μεγάλο βαθμό για ένα σημαντικό τμήμα των καινοτομιών που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στον χώρο του εμπορίου.Ωστόσο, και παρά την έως τώρα εμπλοκή του Jeff Bezos στην εταιρεία, οι ερευνητές και οι αναλυτές του εμπορίου προειδοποιούν τους λιανοπωλητές να μην είναι εφησυχαστούν επειδή ο Bezos αφήνει τα καθημερινά του καθήκοντα στο Amazon.

Επιπλέον, φαίνεται ότι η δικαστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία διαπίστωσε τον Οκτώβριο ότι η διαδικτυακή κυριαρχία του Amazon ήταν μεγαλύτερη από ό, τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως, αντιπροσωπεύοντας το 50% της αμερικανικής αγοράς και έτσι η εταιρεία πρόκειται να μπει στο μικροσκόπιο των ερευνών.

Βέβαια, η πορεία των ανταγωνιστών του Amazon φανερώνει ότι πέρα από τον κίνδυνο της μονοπωλιακής κυριαρχίας σε μεγάλο βαθμό έχει υπάρξει πρότυπο και πηγή έμπνευσης. Η Alexa, ο προσωπικός βοηθός φωνητικών εντολών του Amazon, που ξεκίνησε το 2014, ενδέχεται να έχει εμπνεύσει το Jetblack της Walmart, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018. 

Ταυτόχρονα, η ετήσια υπηρεσία Prime membership της Amazon συνεχίζει να εμπνέει και να δίνει ιδέες σε ολόκληρη τη λιανική βιομηχανία, μαζί με την ώθηση που δίνει στις υπόλοιπες εταιρίες να ενσωματώσουν ταχύτερους χρόνους παράδοσης, γεγονός που ώθησε τη Walmart να αποκτήσει κάποιες υπηρεσίες μεταφοράς και υπηρεσιών, αφήνοντας τους παίκτες με λιγότερη ευκινησία και μικρότερα κεφάλαια να αγωνίζονται για την επιβίωση.

Ως εκ τούτου, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αναμφίβολα το Amazon είχε μεγάλο αντίκτυπο στη Walmart αλλά και στους άλλους παίκτες της αγοράς.Η Walmart διαθέτει μάλιστα, σχεδόν 4.800 καταστήματα των ΗΠΑ, αριθμός που ξεπερνά κατά πολύ τα 530 καταστήματα του Amazon. 

Μάλιστα, ο υπερμεγέθης στόλος των καταστημάτων της Walmart θεωρήθηκε από μερικούς ως μειονέκτημα, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά προς το διαδίκτυο, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η εταιρεία εργάστηκε σκληρά για να συνταιριάξει τα φυσικά καταστήματα με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου μέσα από την δημιουργία και την υποστήριξη ποικίλων κέντρων εκπλήρωσης των παραγγελιών στελεχωμένα με ρομπότ αλλά και άλλους υπαλλήλους.

Φαίνεται ότι πλέον έχει φτάσει η ώρα να εκτιμηθεί η επιρροή που είχε το Amazon και θα συνεχίσει να έχει στους άλλους λιανοπωλητές. Οι έμποροι λιανικής πώλησης έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν μόνο μέσα από τις τυπικές και συμβατικές πωλήσεις,  ούτε μπορούν να αναπτυχθούν ποντάροντας αποκλειστικά σε περισσότερα φυσικά καταστήματα.

Έτσι, η πορεία του Amazon οφείλει να λειτουργήσει ως πρότυπο και να εμπνεύσει τους υπόλοιπους λιανοπωλητές να ξεπεράσουν και να υπερνικήσουν τους πυλώνες της καινοτομίας του.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.