25 Απρ 2024
READING

Οι εορτασμοί του νέου Κινέζικου έτους θα δυσκολέψουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού 

4 MIN READ

Οι εορτασμοί του νέου Κινέζικου έτους θα δυσκολέψουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού 

Οι εορτασμοί του νέου Κινέζικου έτους θα δυσκολέψουν την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού 

Οι εορτασμοί του νέου έτους σύμφωνα με το κινέζικο ημερολόγιο κάθε χρόνο διατάραζαν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε παγκόσμια βάση, καθώς χιλιάδες εργοστάσια στη Κίνα έκλειναν για ένα μεγάλο διάστημα μεταξύ μιας και τεσσάρων εβδομάδων για να επιτρέψουν στους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν στις πατρίδες τους με σκοπό να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Ωστόσο, κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους αυτή η περίοδος φαίνεται ότι θα έχει ιδιαίτερη σημασία.Αυτό συμβαίνει καθώς μετά την εξάπλωση της πανδημίας στην Κίνα, η παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής, η οποία ξεκίνησε να παρατηρείται όταν τα εργοστάσια στην Κίνα έκλεισαν και το παγκόσμιο εμπόριο αναγκάστηκε να κάνει παύση, καθόσον η πανδημία εξαπλωνόταν.

Ωστόσο, παράλληλα η ζήτηση αυξήθηκε ραγδαία σε πολλούς τομείς καταναλωτικών προϊόντων, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, και κατά καιρούς αποδείχθηκε ότι η διαθέσιμη προσφορά των προϊόντων δεν ήταν δυνατό να συμβαδίσει με την ζήτηση αυτή και το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύχθηκε πάρα πολύ.

Όλοι οι παράγοντες που αναφέρθηκαν παραπάνω οδήγησαν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε μια άνευ προηγουμένου συμφόρηση και αναταραχή σε παγκόσμιο επίπεδο.Έτσι, εάν αυτή η αναταραχή ενισχυθεί περαιτέρω από τις καθυστερήσεις που οφείλονται στον εορτασμό του νέου έτους και τα κλειστά για εβδομάδες εργοστάσια τα αποτελέσματα είναι αβέβαια.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικά από τα κυριότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις:

  1. Οι τιμές των εμπορευματοκιβωτίων και των κοντέινερς που απαιτούνται για τις διεθνείς μεταφορές βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, αφού κατά μέσο όρο κοστολογούνται στα 5.340 δολάρια το καθένα. Επιπλέον, η διαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και ορισμένοι εισαγωγείς αναφέρουν ότι πληρώνουν κόμιστρα που φτάνουν και τα 7.000 δολάρια. 
  2. Τα λιμάνια αναφέρουν ότι ο όγκος των παραγγελιών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, με τον όγκο του Δεκεμβρίου να αυξάνεται κατά 23% σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά ένα χρόνο πριν. Επιπλέον, τα ζητήματα παραγωγικής ικανότητας είναι ανάλογης έκτασης και σε άλλα μέρη του κόσμου, με το 8% των Ευρωπαίων εισαγωγέων να αναφέρουν καθυστερήσεις μέχρι το τέλος του περασμένου έτους, σε σχέση με το ποσοστό του 2% που δήλωνε το ίδιο το προηγούμενο έτος.
  3. Τα κινεζικά εργοστάσια λειτουργούν με επαρκή παραγωγική ικανότητα, αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Οι προσπάθειες ορισμένων εισαγωγέων να μεταφέρουν την παραγωγή από την Κίνα σε άλλα έθνη όπως η Ινδία, το Βιετνάμ ή αλλού στην Ασία δεν ήταν τελικά απόλυτα επιτυχείς αφού τελικά οι επιχειρήσεις ήρθαν αντιμέτωπες με πολλά από τα ίδια ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που τους απασχολούσαν και στην Κίνα.

Το πότε ακριβώς θα επιλυθούν τα παραπάνω θέματα δεν είναι ακόμα σαφές και εκείνοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις του εμπορίου υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει σύντομα, καθώς η κατάσταση είναι απίθανο να βελτιωθεί μέχρι να μειωθεί η ζήτηση, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί μόνο όταν η πανδημία τεθεί πλήρως υπό έλεγχο.

Οι αρχικές προσδοκίες των επιχειρήσεων ήταν ότι οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν ικανοποιητικά κατά τη διάρκεια των διακοπών του κινεζικού νέου έτους, αλλά με τη διαρκή και επίμονη αύξηση των κρουσμάτων οι εκτιμήσεις για την επίλυση των ζητημάτων μετατοπίζονται προς το κοντινό ή το μακρινό μέλλον.

Οι κινεζικές αρχές φαίνεται ότι προσπαθούν να αποφύγουν τα κλεισίματα των εργοστασίων και μπορεί ακόμη και να περιορίσουν τα ταξίδια εντός της χώρας, ώστε τα εργοστάσια να παραμείνουν ανοιχτά και να συνεχίσουν κανονικά την παραγωγή. 

Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι η παραγωγή εμπορευματοκιβωτίων πιστεύεται ότι εκτυλίσσεται με γρήγορες ταχύτητες και θα μπορούσαν να υπάρξουν κάποιες ενθαρρυντικές εξελίξεις μέχρι τα μέσα του έτους.  Βέβαια, όσο αισιόδοξη και αν ακούγεται η παραγωγή των εμπορευματοκιβωτίων, η ναυτιλιακή ικανότητα, οι δυνατότητες των λιμένων, η χερσαία μεταφορά και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για όλα αυτά παραμένουν υπό αμφισβήτηση. 

Εν κατακλείδι, η διαχείριση της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού τέθηκε υπό αμφισβήτηση το προηγούμενο έτος, αλλά πλέον υπάρχει η γνώση ούτως ώστε η διαχείριση να είναι πιο αποδοτική και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.