25 Απρ 2024
READING

Ο νέος CEO σημαίνει μια νέα εποχή για το Amazon

3 MIN READ

Ο νέος CEO σημαίνει μια νέα εποχή για το Amazon

Ο νέος CEO σημαίνει μια νέα εποχή για το Amazon

Η αλλαγή στην κορυφή του Amazon θα έχει εκτεταμένες συνέπειες για το μέλλον του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου. Κάτω από τον Andy Jassy, ​​οι υπηρεσίες cloud του Amazon αναπτύχθηκαν στην κύρια πηγή κερδοφορίας του ομίλου. Και σε αυτή την δραστηριότητα θα δοθεί μεγαλύτερη σημασία.

Για το ευρύ κοινό, to Amazon θα παραμείνει πρωτίστως το αρχέτυπο ηλεκτρονικό κατάστημα. Αλλά για την εταιρεία, το διαδικτυακό κατάστημα, με τα στενά περιθώρια κερδοφορίας, έχει από καιρό παύσει να είναι η βασική του δραστηριότητα.

Το γεγονός ότι ο ιδρυτής Jeff Bezos τώρα παραδίδει την ηγεσία στον Andy Jassy δεν είναι τυχαίο. Ο Jassy σίγουρα μπορεί να ονομαστεί βετεράνος του Αμαζονίου.Είχε δηλώσει ο ίδιος  σε ένα podcast στο Harvard Business School (HBS), όπου σπούδασε. «Έκανα την τελευταία μου τελική εξέταση στο HBS, την πρώτη Παρασκευή του Μαΐου του 1997 και ξεκίνησα στο Amazon την επόμενη Δευτέρα. Και όχι, δεν ήξερα ποια θα ήταν η δουλειά μου ή ποιος θα ήταν ο τίτλος μου”.

Αλλά αυτό δεν κράτησε για πολύ αφού στην συνέχεια θα είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης του Amazon και δημιουργός και ηγέτης της AWS-Amazon Web Services.

Στην ουσία: προσφέροντας υπηρεσίες cloud, όπως χώρο διακομιστή για τη φιλοξενία ιστότοπων σε όποιον ήταν πρόθυμος να πληρώσει για αυτούς η AWS-Amazon Web Services ανταποκρίθηκε πολύ νωρίς στην αυξανόμενη ζήτηση από εταιρείες για μια πιο ευέλικτη υποδομή πληροφορικής χωρίς να χρειάζεται να επενδύει συνεχώς σε διακομιστές ή κεντρικές υποδομές.

Σήμερα, η AWS είναι στην πρώτη θέση παγκοσμίως και αφήνει τα καθιερωμένα ονόματα της βιομηχανίας, όπως την Microsoft και την Oracle, πολύ πίσω. Η εταιρεία ελέγχει το ήμισυ της παγκόσμιας υποδομής cloud και μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα συντριπτικό μερίδιο αγοράς 30% στην αγορά cloud computing.

Η επιλογή του Jassy, ​​ο οποίος προς το παρόν δεν θα αντικατασταθεί στην AWS-Amazon Web Services δείχνει σε ποια κατεύθυνση θα επικεντρωθεί το Amazon στα επόμενα χρόνια. Ο ανταγωνισμός στις υπηρεσίες cloud αλλάζει και το Amazon θέλει να συνεχίσει να είναι πρώτο σε αυτή την αγορά.

Η Microsoft και η Google ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση αφού κατά το τελευταίο τέταρτο τρίμηνο 2020, και οι δύο εταιρείες μπόρεσαν να παρουσιάσουν καλά στοιχεία ανάπτυξης για τις προσφορές τους στο cloud.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Jassy βλέπει τις άλλες δραστηριότητες του Amazon, όπως διάφορες πρωτοβουλίες λιανικής, είναι πιο δύσκολο να εκτιμηθεί. Ο ίδιος έχει μια πολύ καλή κατανόηση των θεμάτων αλλά και η παραμονή του Jeff Bezos σε εκτελεστικό ρόλο θα βοηθήσει.

Επίσης οι πιθανότητες το Amazon να μας εκπλήξει στο εγγύς μέλλον με επενδύσεις στη βιομηχανία λιανικής πώλησης, του ίδιου επιπέδου με την εξαγορά της Whole Foods, φαίνονται μάλλον μικρές.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.