22 Δεκ 2024
READING

Τα super market στα 11.5 δις. ευρώ τζίρο το 2020 και η “μάχη” συνεχίζεται

4 MIN READ

Τα super market στα 11.5 δις. ευρώ τζίρο το 2020 και η “μάχη” συνεχίζεται

Τα super market στα 11.5 δις. ευρώ τζίρο το 2020 και η “μάχη” συνεχίζεται

Μετά από το 2020, μια χρονιά που ο κλάδος των super market είχε εξαιρετική πορεία, οι εταιρείες έχουν “πάρει” ήδη θέση για το 2021 ώστε να διαφυλάξουν τις θέσεις τους και να βελτιώσουν τα αποτελέσματα τους.

Τα super market αναδεικνύονται μακράν ο ανθεκτικότερος κλάδος του λιανεμπορίου κατά τη διάρκεια της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού συγκεντρώνοντας επιπλέον έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ το 2020 και άγγιξαν πέρυσι τα 11,5 δισ. ευρώ, από 10,43 δισ. ευρώ που ήταν το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI.

Ενδεχομένως η αύξηση των πωλήσεων να ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε η απαγόρευση πώλησης σειράς προϊόντων, κυρίως bazaar, που επιβλήθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdwn για να προστατευθούν οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις που είχαν κλείσει με κυβερνητική εντολή.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι λόγω των απαγορευτικών και των μειωμένων εισοδημάτων οι μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες πλέον κατευθύνονται κατά το ήμισυ στην αγορά τροφίμων και ποτών (από 41% το 2019), όπως αναφέρεται στην τελευταία έρευνα καταναλωτικών τάσεων στο λιανεμπόριο που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) με την επιστημονική υποστήριξη του εργαστηρίου ELTRUN του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κατάταξη των 5 μεγαλύτερων αλυσίδων

Στην κορυφή βρέθηκε για άλλη μια χρονιά η Σκλαβενίτης, οι πωλήσεις της οποίας σε επίπεδο ομίλου εκτιμάται ότι έφθασαν κοντά στα 3,8 δισ. ευρώ, ενώ εταιρικά ξεπέρασαν τα 3 δισ. ευρώ.

Τη δεύτερη θέση στην αγορά διατηρεί η ΑΒ Βασιλόπουλος με πωλήσεις πάνω από 2 δισ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Lidl, με τον τζίρο της να κινείται, με βάση εκτιμήσεις, περί τα 1,6 δισ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση πλασαρίστηκε ο όμιλος Μetro της οικογένειας Παντελιάδη, με πωλήσεις που για την περασμένη χρονιά ξεπέρασαν τα 1,3 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν εκτιμήσεις. Το top 5 ολοκληρώνεται με τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης, ο τζίρος της οποίας υπολογίζεται ότι πέρσι άγγιξε σχεδόν τα 900 εκατ. ευρώ.

Οι πρώτοι πέντε λοιπόν είναι γνωστοί και αναμένεται με ενδιαφέρον η συνέχεια το 2021 καθώς είναι πιθανή μια σχετική στασιμότητα στα μεγέθη εάν δεν συνεχιστεί το lockdown για μεγάλο διάστημα.

Έχει ενδιαφέρον επίσης ότι η Lidl είναι η μοναδική από τους πέντε που δεν έχει ελληνική ιδιοκτησία η ελληνική “καταγωγή” και ο μοναδικός hard discounter.Προφανώς και οι δύο παράγοντες παίζουν ρόλο στα αποτελέσματα της και ένας ακόμη παράγοντας που θα παίξει ρόλο στο μέλλον είναι η απουσία ηεκτρονικού καταστήματος.

Στην Αγγλία υπάρχει φημολογία ότι η Lidl προετοιμάζει ηλεκτρονικό κατάστημα το οποίο θα λανσάρει μέσα στο 2021 αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί από την εταιρεία.Επίσης αυτό που συζητείται είναι ότι δεν θα έχει την γκάμα των προϊόντων που διαθέτει στα φυσικά καταστήματα.

Οι υπόλοιποι τέσσερις έχουν κατακτήσει τις θέσεις τους και δύσκολα μπορεί αυτό να αλλάξει χωρίς εξαγορά άλλου μικρότερου η μεγαλύτερου “παίκτη”.

Ο Σκλαβενίτης με τον ΑΒ Βασιλόπουλο είναι ξεκάθαρα οι δύο πρωταγωνιστές και σε αυτό το διάστημα πήγαν πάρα πολύ καλά σε έσοδα αλλά οργάνωσαν ακόμη περισσότερο τις δομές τους για το μέλλον.

Οι δύο αυτές εταιρείες έχουν τα δύο καλύτερα δίκτυα φυσικών καταστημάτων σε επίπεδο μεγεθών, τύπους καταστημάτων και τοποθεσίες.Επίσης φαίνεται να είναι καλά προετοιμασμένες για μεγαλύτερη ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μάλιστα επειδή το 2020 πολλοί καταναλωτές επέλεξαν τα πολύ μεγάλα καταστήματα για τις αγορές τους αυτό σίγουρα ωφέλησε τις δύο αυτές εταιρείες.

Η My Market δεν έχει πολύ μεγάλα καταστήματα και η Μασούτης επίσης στην Αθήνα δεν διαθέτει αντίστοιχα μεγάλα καταστήματα.

Με βάση την εικόνα της αγοράς το 2020 και την κατάταξη όπως έχει προκύψει δεν αναμένεται σημαντική αλλαγή εκτός όπως αναφέρθηκε εάν υπάρξει εξαγορά.Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί αλλά μάλλον δεν είναι το πιθανότερο σενάριο εκτός αν υπάρξει είσοδος πολυεθνικού retailer με εξαγορά στην Ελλάδα.

Ο Σκλαβενίτης μάλλον δεν έχει κανέναν λόγο να μεγαλώσει το μερίδιο του αυτή την στιγμή παίρνοντας ένα σημαντικό ρίσκο και αυτό επίσης θα απαιτήσει κεφάλαια ενώ η εταιρεία έχει μεγάλο δανεισμό.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος είχε μια πολύ καλή χρονιά το 2020 και όπως έχει δηλώσει ο Β.Σταύρου-Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας εκτιμά ότι υπάρχουν κάποιες συνθήκες στην ελληνική αγορά που τον κάνουν να πιστεύει ότι θα δούμε έναν νέο κύκλο συγκέντρωσης στην αγορά στα επόμενα 3-5 χρόνια.

Οι παράγοντες που είχε αναφέρει ήταν η πολύ χαμηλή συγκέντρωση του οργανωμένου λιανεμπορίου στο 55%, επίπεδο από τα χαμηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο μεγάλος αριθμός καταστημάτων ανά 1.000 κατοίκους.Ο συνδυασμός των δύο αυτών παραγόντων μαζί με την πίεση που θα ασκηθεί σε μικρό-μεσαίες εταιρείες από τον ανταγωνισμό ίσως οδηγήσουν σε νέα συγκέντρωση στο μέλλον.

Οι My Market και Μασούτης το 2021 θα πρέπει να “κεφαλαιοποιήσουν” ακόμη περισσότερο τις κινήσεις των τελευταίων ετών.Η My Market την εξαγορά του Βερόπουλου και η Μασούτης την αναπτυξή της στην Αττική και γενικότερα στην Νότια Ελλάδα.

Διαφαίνεται λοιπόν ότι το 2021 θα είναι μια χρονιά σταθεροποίησης των μεγεθών όπως έχουν διαμορφωθεί με κύρια στόχευση την βελτιωμένη κερδοφορία σε μια αγορά που ίσως θα παλέψει ακόμη περισσότερο για τις τιμές λόγω των προβλημάτων της.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.