19 Απρ 2024
READING

Τι σημαίνει η νέα διαδικασία της Apple για τις διαφημίσεις στο Facebook

4 MIN READ

Τι σημαίνει η νέα διαδικασία της Apple για τις διαφημίσεις στο Facebook

Τι σημαίνει η νέα διαδικασία της Apple για τις διαφημίσεις στο Facebook

Το συνολικό διαφημιστικό κοινό στο Facebook θεωρείται ότι αποτελείται από περίπου 2,14 δισεκατομμύρια άτομα. Επιπλέον, ο μέσος χρήστης του Facebook κάνει κλικ σε 12 διαφημίσεις ανά μήνα.

Για διαφημιστικές εταιρείες και μάρκες, το Facebook παρέχει εδώ και καιρό μια τεράστια ευκαιρία να προσεγγίσουν ένα μεγάλο, στοχευμένο κοινό. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει χωρίς τις προκλήσεις του.

Η πιο πρόσφατη πρόκληση για τον επιπολασμό και την ισχύ των διαφημίσεων Facebook έφτασε τον περασμένο Οκτώβριο με την κυκλοφορία του τελευταίου λειτουργικού συστήματος iPhone της Apple, iOS 14.

Ποια ήταν η αλλαγή στο iOS 14; Παρόλο που το iOS 14 κυκλοφόρησε επίσημα πέρυσι, υπάρχει ένα στοιχείο του λειτουργικού συστήματος το οποίο έκτοτε είναι αδρανές. Όχι για πολύ, όμως.

Γνωστή ως “AppTrackingTransparency”, είναι μια ρητή δυνατότητα παρακολούθησης συμμετοχής που θα εφαρμόσει η Apple για όλες τις εφαρμογές στην πλατφόρμα της κατά το 2021.

Προηγουμένως, οι χρήστες έπρεπε να ενεργοποιήσουν ενεργά αυτό που ήταν γνωστό ως Limit Ad Tracking (LAT) στο iPhone τους εάν ήθελαν να κρύψουν την ταυτότητά τους από διαφημιζόμενους, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση στοχευμένων διαφημίσεων στα τηλέφωνά τους.

Από αυτό το έτος, το iOS14 θα ενεργοποιήσει το LAT από προεπιλογή για όλους τους ιστότοπους και τις εφαρμογές. Θα διαθέτει δύο βασικές διαφορές σε σύγκριση με το παλιό σύστημα παρακολούθησης διαφημίσεων:

  • οι χρήστες θα μπορούν να απενεργοποιούν το LAT για μεμονωμένες εφαρμογές
  • Οι προγραμματιστές εφαρμογών μπορούν να απενεργοποιήσουν το LAT μόνο παρουσιάζοντας ένα πλαίσιο διαλόγου που ζητά από το χρήστη άδεια να το κάνει

Εάν ο χρήστης το απορρίψει, η εφαρμογή δεν μπορεί ποτέ να ρωτήσει ξανά, εκτός εάν διαγραφεί και επανεγκατασταθεί. Πώς επηρεάζει αυτό τις διαφημίσεις στο Facebook;

Η ικανότητα των χρηστών iOS να ελέγχουν λεπτομερώς τον τρόπο με τον οποίο οι εφαρμογές και οι ιστότοποι στοχεύουν με τη διαφήμιση είναι φυσικά καλό για τους περισσότερους ανθρώπους.

Αλλά όταν πρόκειται για υπηρεσίες όπως οι διαφημίσεις στο Facebook, αποκαλύπτει πόσο ασταθή και τελικά ελαττωματική είναι η παραδοσιακή προσέγγιση που βασίζεται στα cookie στη στόχευση διαφημίσεων.

Ο λόγος που συχνά βλέπουμε διαφημίσεις στο Facebook που σχετίζονται με προϊόντα που έχουμε περιηγηθεί ή αλληλεπιδρά με αλλού (και το αντίστροφο) είναι επειδή το σύστημα διαφημίσεων Facebook χρησιμοποιεί παρακολούθηση μεταξύ ιστότοπων για να ανακαλύψει αυτό που εξετάζουμε.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα LAT στο iOS 14, αυτό δεν θα είναι εφικτό, εκτός εάν ο χρήστης δώσει ρητή άδεια. Αυτή είναι μια τεράστια αλλαγή και θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που βλέπουν τις διαφημίσεις των εταιρειών στο Facebook.

Και αυτό σημαίνει ότι μια εξίσου μεγάλη αλλαγή απαιτείται στη νοοτροπία για τις εταιρείες που κάνουν χρήση της διαφημιστικής πλατφόρμας του Facebook.Οι ενημερώσεις για το LAT αναμένεται να φτάσουν στο iOS 14.4, το οποίο είναι πιθανό να είναι διαθέσιμο για τα iPhone κάποια στιγμή κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Μια έκδοση beta του iOS 14.4 θα είναι σχεδόν σίγουρα πρώτη, οδηγώντας πολλούς να πιστεύουν ότι η φημολογημένη ημερομηνία κυκλοφορίας του Q1 είναι περισσότερο μια προθεσμία για τους προγραμματιστές εφαρμογών να διασφαλίσουν ότι το λογισμικό τους συμμορφώνεται με το νέο σύστημα επιλογής.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πόσο μεγάλο αντίκτυπο θα έχει το iOS 14.4 στις διαφημίσεις Facebook γενικά. Αλλά η γενική εκτίμηση είναι ότι θα είναι σημαντική. Ο λόγος είναι απλός.

Η ευθύνη για την παρακολούθηση των cookie παρακολούθησης θα μετατοπιστεί πλήρως στους χρήστες. Και οι προγραμματιστές εφαρμογών όπως το Facebook έχουν μόνο μια ευκαιρία να αποκτήσουν τη ρητή άδεια τους για παρακολούθηση.

Θα εξακολουθούν οι εταιρείες να μπορούν να προβάλλουν διαφημίσεις στο Facebook, αλλά ο βαθμός στον οποίο εμφανίζονται ενδέχεται να είναι περιορισμένος. Το πιο σημαντικό είναι ότι η ικανότητά των εταιρειών να παρακολουθούν με ακρίβεια την συμπεριφορά των χρηστών μετατροπές θα μειωθεί.

Είναι δεδομένο ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική αλλαγή η οποία μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα του Facebook αλλά και την στρατηγική των εταιρειών για την προσέγγιση πελατών.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.