Το start-up Finesse συγκέντρωσε 4,5 εκατομμύρια δολάρια για την δημιουργία ρούχων σχεδιασμένα από artificial intelligence, αλγόριθμοι θα δημιουργούν μόδα “ακούγοντας” τους νέους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι τάσεις της ένδυσης είναι φαίνεται πιο εύκολο να προβλεφθούν από το τις τάσεις στο χρηματιστήριο.Η Finesse, μια νεοσύστατη επιχείρηση υπόσχεται να μπορέσει να προβλέψει με βάση αλγόριθμο και παρατήρηση των νέων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τάσεις και έτσι να δημιουργήσει ρούχα.
Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμη έτοιμη συλλογή: η εταιρεία έχει πουλήσει λίγο προς το παρόν. Οι πελάτες μπορούσαν να ψηφίσουν για σχέδια που τους άρεσαν και να προ-παραγγείλουν τις περιορισμένες εκδόσεις.
Αυτή είναι επίσης η όλη ιδέα πίσω από το Finesse, το οποίο δεν πιστεύει πλέον σε σταθερές συλλογές σχεδιαστών. Η εταιρεία θέλει να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια, βασισμένα αποκλειστικά στην ανάλυση δεδομένων των καταναλωτών.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος Ραμίν Αχμάρι βλέπει τη μόδα «με τον ίδιο τρόπο που ένας οικονομολόγος ή ένας έμπορος hedge fund θα έβλεπε τις μετοχές».
Αν και ο Ahmari λέει ότι το χρηματιστήριο είναι πολύ πιο απρόβλεπτο από τη βιομηχανία μόδας, η Finesse λέει ότι είναι η πρώτη που εφαρμόζει τεχνολογικά εργαλεία όπως η ανάλυση φυσικής γλώσσας και το deep learning στη βιομηχανία.
Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες πληροφορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από το τι φορούν οι influencers έως τις καθημερινές δημοσιεύσεις των ανθρώπων στο TikTok.
Ο Ahmari λέει ότι χάρη στην AI, μπορεί να προβλέψει τάσεις ακόμη και πριν γίνουν viral. Μόλις εντοπιστεί μια τάση, οι αλγόριθμοι αναλαμβάνουν τη διαδικασία σχεδιασμού – με τη βοήθεια «πραγματικών» ανθρώπων όπου είναι απαραίτητο.
Ένα άλλο, πιθανώς ακόμη πιο σημαντικό, πλεονέκτημα είναι ότι οι νέες τάσεις μπορούν να πάνε από το σχεδιασμό σε ένα προϊόν έτοιμο προς πώληση σε λιγότερο από 25 ημέρες.
Η Finesse λειτουργεί με πολύ μικρή αλυσίδα εφοδιασμού και δεν χρησιμοποιεί μοντέλα φυσικής τοποθέτησης αλλά λογισμικό τρισδιάστατης μοντελοποίησης. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη και αντικείμενα χαμηλού όγκου εξακολουθούν να είναι προσιτά.Τα προϊόντα που πωλούνται σήμερα κυμαίνονται από 8 δολάρια έως 116 δολάρια.
Ωστόσο, με την πρόβλεψη που βασίζεται στον υπολογιστή και τις μικρές παρτίδες αποθεμάτων, ο Ramin Ahmari θέλει κυρίως να λύσει το πρόβλημα των υπερβολικών αποθεμάτων και των απορριμμάτων στη βιομηχανία μόδας. Κάθε χρόνο, η βιομηχανία παράγει περίπου 13 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων κλωστοϋφαντουργίας.
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.