23 Απρ 2024
READING

Τι συμβαίνει με την Nike?

4 MIN READ

Τι συμβαίνει με την Nike?

Τι συμβαίνει με την Nike?

Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια μεγάλη αναστάτωση στην αγορά των αθλητικών ειδών μετά την απόφαση της Nike να ενημερώσει εμπόρους στην Ελλάδα ότι θα σταματήσει την συνεργασία μαζί τους μετά το τέλος Μαίου του 2022.

Η κίνηση αυτή είναι συνέχεια της στρατηγικής της Nike να επικεντρωθεί στις απευθείας πωλήσεις-Direct to Consumer αφού έχει αποφασίσει εδώ και αρκετό διάστημα τον πλήρη έλεγχο της μάρκας της.

Μαζί με αυτό έχει αποφασίσει και τον περιορισμό των συνεργατών χονδρικής σε όλο τον κόσμο και την εστίαση σε εταιρικά καταστήματα και ηλεκτρονικό εμπόριο.

Μάλιστα πριν ένα χρόνο η Nike αποχώρησε από το Amazon και είχε συνδέσει την απόφασή της με τον έλεγχο της μάρκας αλλά και των απομιμήσεων των προϊόντων της.

Αυτή η απόφαση της είχε συνδεθεί και με την προσπάθεια του Amazon να δημιουργεί δικά του προϊόντα και άλλες εταιρείες είχαν επίσης αντιδράσει με αποχώρηση.

Αυτό που συμβαίνει με την Nike στην Ελλάδα είναι μια παγκόσμια στρατηγική αλλαγή που θα επηρεάσει συνολικά την αγορά.

Μια πολυεθνική μάρκα όπως η Nike θέλει να ελέγχει όλα τα σημεία πώλησης προϊόντων αλλά και σύνδεσης με τους καταναλωτές ώστε να μπορεί να δημιουργήσει αυτό που πολλοί συζητάνε ως omnichannel retail.

Ουσιαστικά επικεντρώνεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο , εστιάζει απόλυτα στις εφαρμογές και στον ψηφιακό κόσμο δημιουργώντας σημεία σύνδεσης με τους καταναλωτές.

Το δεύτερο μέρος αυτής της στρατηγικής είναι τα σημεία πώλησης, το δίκτυο καταστημάτων, εταιρικό και franchise, και τα συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών.

Σε αυτό το πεδίο και στο πρώτο σκέλος η Nike επικεντρώνεται σε εταιρικά καταστήματα που ο στόχος είναι να είναι πλήρως connected με την πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου αλλά και με όλες τις ψηφιακές εφαρμογές της.

Πρακτικά ένας καταναλωτής που έρχεται σε επαφή με τα προϊόντα της Nike σε έρευνα στο διαδίκτυο , μπορεί να επισκεφθεί ένα κατάστημα να δει τα προϊόντα σε φυσικό περιβάλλον αλλά να επιστρέψει να αγοράσει στο διαδίκτυο.Και μόλις αγοράσει στο ηλεκτρονικό κατάστημα είναι πλήρως “connected” και ορατός σε όλο το σύμπαν της Nike,  σε φυσικά καταστήματα , εφαρμογές προπόνησης αλλά και στην πλατφόρμα του ηλεκτρονικου εμπορίου.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή δεν είναι καινούργια αλλά ακόμη χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από τους retailers για να την επιτύχουν καθώς χρειάζεται επένδυση, χρόνος αλλά κυρίως αλλαγή τρόπου σκέψης.

Αυτή η αλλαγή συνδέεται και με συμφωνίες σε όλες τις χώρες για άδειες ανάπτυξης καταστημάτων Nike σε κάποιες περιπτώσεις και master franchise agreement σε κάποιες άλλες.

Το δεύτερο σκέλος αφορά καταστήματα αθλητικών ειδών που συνεργάζεται η εταιρεία σε όλο τον κόσμο.Η εταιρεία περιορίζει σε μεγάλο βαθμό σε όλο τον κόσμο τα καταστήματα που θα έχουν τα προϊόντα της και αυτό το κάνει για τους λόγους που αναφέρθηκαν, τον έλεγχο της μάρκας αλλά και την τεράστια αύξηση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Σε αυτή την φάση λοιπόν η αλλαγή είναι σαρωτική και ακόμη περισσότερες εταιρείες που έχουν τα χαρακτηριστικά και την δύναμη της Nike θα ακολουθήσουν στο μέλλον.

Η αλλαγή επιταχύνεται από τις νεότερες γενιές οι οποίες μπορούν και θέλουν να αγοράζουν με αυτό τον τρόπο.Σε έρευνα φαίνεται ότι οι καταναλωτές που ενδιαφέρονται περισσότερο για τις D2C πωλήσεις είναι συνήθως νεότεροι, περισσότερο μορφωμένοι και με μεγαλύτερη οικονομική άνεση από εκείνους που ενδιαφέρονται λιγότερο για την έννοια της απευθείας και άμεσης πώλησης.

Στην Ελλάδα ένα αντίστοιχο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα omnichannel retail ήταν το λανσάρισμα του IQOS  όπου η εταιρία δημιούργησε το δικό της δίκτυο με εταιρικά καταστήματα για να “χτίσει” την μάρκα, εστίασε απόλυτα στη εξυπηρέτηση του πελάτη με πλήρη υποστήριξη του και στην συνέχεια μεγάλωσε την διανομή και τοποθέτηση των προϊόντων σε περισσότερα σημεία.Και όλα αυτά παράλληλα με μια πολύ δυνατή πλατφόρμα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης.

Οι μεγάλες διαφορές της Παπαστράτος ήταν ότι επρόκειτο για ένα νέο προϊόν στην αγορά αλλά και ότι στην συνέχεια η εταιρεία στήριξε με διάφορες δράσεις της την μικρή λιανική.

Η στρατηγική direct to consumer συνδέεται απόλυτα με το Omnichannel retail αφου ουσιαστικα αφορούν και τα δύο την ενωση δύο πόλων, του πελάτη και της μάρκας χωρίς ενδιάμεσους, με επίκεντρο τον πελάτη και την μάρκα να προσπαθεί να εμβαθύνει και να επεκτείνει την σύνδεση μαζι του.

Θα δούμε την επόμενη περίοδο και άλλες εταιρείες να οδηγούνται προς αυτό το μοντέλο αφού οι μάρκες θα επικεντρώνονται στις δικές τους στρατηγικές με εστίαση στο ηλεκτρονικό εμπόριο και στο “λιτό” εταιρικό δίκτυο και συνεργαζόμενων σημείων.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.