20 Απρ 2024
READING

Η αγορά των super market αλλάζει και Walmart με Amazon δείχνουν τον δρόμο

4 MIN READ

Η αγορά των super market αλλάζει και Walmart με Amazon δείχνουν τον δρόμο

Η αγορά των super market αλλάζει και Walmart με Amazon δείχνουν τον δρόμο

Η Walmart δήλωσε πρόσφατα ότι ήταν σε θέση να ελαχιστοποιήσει τον χρόνο στον οποίο οι καταναλωτές παραλαμβάνουν τα εμπορεύματά τους, με απώτερο στόχο την παραλαβή των προϊόντων μέσα σε μία ώρα από την τοποθέτηση της παραγγελίας.

Φαίνεται ότι όλο αυτό το εγχείρημα είναι ακόμα μία προσπάθεια της Walmart να επιτύχει ένα ισχυρό πλήγμα στον κύριο ανταγωνιστή της, δηλαδή το Amazon.

Σε μια εποχή που οι καταναλωτικές συμπεριφορές αλλάζουν ταχύτατα και μετατοπίζονται περαιτέρω προς το ηλεκτρονικό και ψηφιακό εμπόριο, τα 4.800 καταστήματα που κατέχει η η Walmart στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να εκληφθούν ως μειονέκτημα.

Αντ ‘ αυτού, το μεγαθήριο του τομέα της λιανικής πώλησης καινοτομεί και βρίσκει πρωτότυπους τρόπους για να εκμεταλλευτεί τα καταστήματά του, συμπεριλαμβανομένων και των λειτουργιών τους ως υβριδικά κέντρα λιανικής πώλησης.

Πιο συγκεκριμένα, η Walmart δήλωσε ότι ποικίλα κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών –αυτοματοποιημένες δηλαδή αποθήκες που συγκεντρώνουν τα προς παράδοση εμπορεύματα – δημιουργούνται τώρα μέσα ή δίπλα στα καταστήματα, επιτρέποντας την ταχύτερη παραλαβή και παράδοση παραγγελιών.

Η εταιρεία φαίνεται να αναγνωρίζει ότι ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της είναι τα καταστήματα που διαθέτει, τα οποία διαμορφώνει πλέον με σκοπό να εξυπηρετήσει περισσότερους σκοπούς. 

Μάλιστα, η Walmart υποστηρίζει ότι οι αυξημένες ανάγκες για τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης θα συνεχιστούν και μετά το πέρας της πανδημίας. 

Τα τοπικά κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών βρίσκονται ήδη τοποθετημένα σε δεκάδες καταστήματα της Walmart, ενώ είναι σαφές ότι η εταιρεία είναι αποφασισμένη να επεκτείνει κατά πολύ την εφαρμογή τους. 

Επιπλέον, οι δράσεις της εταιρείας αποδεικνύουν έμπρακτα ότι δεν εφησυχάζεται ποτέ, αφού τον τελευταίο καιρό η Walmart άρχισε να δοκιμάζει την χρήση μίας τεχνολογίας που αποκαλείται «Alphabot» και είδε, μάλιστα, άμεσο αντίκτυπο αφού οι παραγγελίες ετοιμάζονταν μέσα σε λίγα λεπτά.

Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω τεχνολογία διαφέρει από έναν τυπικό υπάλληλο που συναντά κανείς μέσα σε ένα κατάστημα της Walmart και ο οποίος συνέβαλλε έως τώρα στην ολοκλήρωση των παραγγελιών, αφού τα αυτοματοποιημένα ρομπότ ανακτούν άμεσα τα στοιχεία από το τοπικό κέντρο εκπλήρωσης των παραγγελιών.  

Έτσι, μόλις συλλεχθεί η παραγγελία, το σύστημα την αποθηκεύει μέχρι να είναι έτοιμη για παραλαβή. Η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μόνο λίγα λεπτά από τη στιγμή που η παραγγελία τοποθετείται και οι σύγχρονοι απαιτητικοί καταναλωτές θα εκτιμήσουν σίγουρα αυτήν την ευκολία.

Η τεχνολογία στα τοπικά κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών, συμπεριλαμβανομένων των αυτοματοποιημένων ρομπότ, απαλλάσσει τους υπαλλήλους από τα συνηθισμένα καθήκοντα συλλογής και συσκευασίας των παραγγελιών, επιτρέποντάς τους να έρθουν σε πιο ουσιαστική επαφή με τους πελάτες. Ωστόσο, η εταιρεία επιμένει ότι τα ρομπότ δεν πρόκειται να αντικαταστήσουν τους ανθρώπινους συνεργάτες και υπαλλήλους. 

Τέλος, η Walmart θα συνεργαστεί με παρόχους τεχνολογίας όπως η Alert Innovation, η Dematic και η Fabric, δοκιμάζοντας διαφορετικές πρακτικές και πρόσθετες καινοτομίες για να διαπιστώσει τις μεθόδους που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των καιρών μας και διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους.

Έτσι, η εταιρεία θα προσθέσει σε ορισμένα καταστήματα αυτοματοποιημένα σημεία παραλαβής τα οποία θα επιτρέψουν στους πελάτες και τους οδηγούς παράδοσης να σαρώνουν έναν κωδικό άνετα και εύκολα και να παραλαμβάνουν την παραγγελία τους.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχουν εντοπιστεί τρία βασικά οφέλη για τα τοπικά κέντρα εκπλήρωσης των παραγγελιών: μεγαλύτερη διαθεσιμότητα αποθεμάτων, ταχύτερη εκπλήρωση και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού ένα κέντρο μπορεί να εκπληρώσει παραγγελίες για πολλά καταστήματα.

Από την άλλη το Amazon συνδέει ακόμη περισσότερο το δίκτυο φυσικών καταστημάτων Whole Foods, Amazon Fresh και Amazon Go με την πλατφόρμα του ώστε να ενοποιήσει λειτουργίες και διαχείριση παραγγελιών.

Η αυτοματοποίηση που έχει εφαρμόσει στα καταστήματα Amazon Go θα επεκταθεί στο δίκτυο της Whole Foods σταδιακά ώστε να μπορεί να ωφεληθεί από το δίκτυο της.

Παγκόσμια και κυρίως στις μεγάλες αγορές, Αμερική, Αγγλία αλλά και Κίνα ο ρυθμός προσαρμογής των εταιρειών super market ήταν υψηλός.Αυτή η αγορά των εταιρειών είναι πολύ μεγάλη και “παραδοσιακή” και πολλοί ανέμεναν ότι αυτές οι εταιρείες θα έμεναν πίσω αλλά τελικά η προσαρμογή ‘ήταν ταχύτατη.

Επίσης στην Ελλάδα οι εταιρείες super market αντέδρασαν πολύ γρήγορα και επιτυχημένα κάνοντας πολλές αλλαγές σε λίγο χρονικό διάστημα ,επενδύοντας σε τεχνολογία και υποδομές αλλά και συνεργαζόμενοι όπου ήταν απαραίτητο.

Τελικά φαίνεται ότι αυτές οι μεγάλες εταιρείες οι οποίες και κατά βάση ήταν πιο “παραδοσιακές” από τις υπόλοιπες μπορούν να αντέξουν τις αλλαγές αλλά και να οδηγήσουν  τις εξελίξεις που θα ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.