25 Απρ 2024
READING

Πρόβλεψη για το κλείσιμο 10.000 φυσικών καταστημάτων στην Αμερική

4 MIN READ

Πρόβλεψη για το κλείσιμο 10.000 φυσικών καταστημάτων στην Αμερική

Πρόβλεψη για το κλείσιμο 10.000 φυσικών καταστημάτων στην Αμερική

H Coresight, η ερευνητική και συμβουλευτική εταιρεία για τον τομέα της λιανικής πώλησης προβλέπει ότι μέχρι και 10.000 καταστήματα θα μπορούσαν να κλείσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες φέτος, αριθμός που σε γενικές γραμμές θεωρείται πρωτοφανής και αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες επηρέασαν σημαντικά την λειτουργία των φυσικών καταστημάτων.

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και της μεγάλης έξαρσης της πανδημίας, η Coresight προέβλεψε τον Ιούνιο θα υπάρξουν έως και 25.000 κλεισίματα που θα ανακοινωθούν από τις επιχειρήσεις το 2020. Ωστόσο, τελικά οι ανακοινώσεις για το οριστικό κλείσιμο ήταν τελικά 8.741, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν 3.304 νέα ανοίγματα. 

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν συνολικά μια επιβράδυνση σε σχέση με τα 9.832 κλεισίματα που ανακοινώθηκαν από τα καταστήματα το 2019, το έτος που η εταιρεία ερευνών σημείωσε τα περισσότερα κλεισίματα καταστημάτων σε σχέση με τα υπόλοιπα χρόνια που παρακολουθεί την αγορά.

Η αιτία στην οποία αποδόθηκε το μεγάλο χάσμα μεταξύ της τελικής καταμέτρησης και της αρχικής πρόβλεψής, όπως δήλωσε η ίδια η Coresight, αφορά κυρίως στο γεγονός ότι ορισμένες εταιρείες αναμένουν ακόμα την ανάκαμψη των πωλήσεων στον χώρο των φυσικών καταστημάτων, ενώ ακόμα κάποιοι ήταν σε θέση να εξοικονομήσουν κατά κάποιον τρόπο περισσότερο χρόνο μειώνοντας τα ενοίκια τους ή πετυχαίνοντας συμφωνίες με τους ιδιοκτήτες των χώρων και των κτηρίων για να μπορέσουν να παραμείνουν ανοιχτοί λίγο περισσότερο.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση για το κλείσιμο 10.000 καταστημάτων θα αντιπροσωπεύουν αύξηση 14% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020, όπως ανέφερε η Coresight Research σε μία έκθεση της που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Βέβαια, παράλληλα η ίδια εταιρεία προβλέπει επίσης ότι οι λιανοπωλητές και οι έμποροι θα ανακοινώσουν ακόμα 4.000 νέα ανοίγματα καταστημάτων κατά την διάρκεια του 2021, ανάπτυξη η οποία αποδίδεται στην οικονομική άνθιση της αγοράς των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων με μικρά και οικονομικά είδη.

Ταυτόχρονα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη της εφαρμογής του εμβολίου θα οδηγήσει σε μία σχετική επαναφορά και ανάκαμψη την αγορά και τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα, αλλά για να επιτευχθεί αυτή η ανάκαμψη απαιτείται αρκετός χρόνος.

Βέβαια, ορισμένες εταιρείες ενδεχομένως να μην αντέξουν την αναμονή, ειδικά εκείνες που δεν είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται ιδιαίτερα κατά την περίοδο των διακοπών.

Συγχρόνως, φαίνεται ότι οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να δαπανούν το μεγαλύτερο τμήμα των εισοδημάτων τους στις ηλεκτρονικές αγορές, γεγονός που ενισχύει περισσότερο τις προβλέψεις για το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Coresight, ήδη από τις 22 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αρκετοί λιανοπωλητές και έμποροι στις ΗΠΑ έχουν σπεύσει να ανακοινώσουν το κλείσιμο των φυσικών καταστημάτων τους. Οι ανακοινώσεις αυτές περιλαμβάνουν έως στιγμής 1.678 κλεισίματα, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων Bed Bath & Beyond, της Macy’s και της J.C. Penney.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από την First Insight διαπίστωσε ότι το 40% των καταναλωτών δηλώνει ότι θα συνεχίσει με τους ίδιους ή με μειωμένους ρυθμούς τις αγορές του στα φυσικά καταστήματα, υπονοώντας ότι οι καταναλωτές δεν βιάζονται ιδιαίτερα να επιστρέψουν στον στίβο της φυσικής αγοράς.

Επιπλέον, οι ειδικοί επισημαίνουν ένα ακόμη ανησυχητικό μοτίβο που διαμορφώθηκε στην βιομηχανία του λιανικού εμπορίου κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης που θα μπορούσε όμως να επαναληφθεί και μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης.

Έτσι, μπορεί το λιανικό εμπόριο να επηρεάστηκε σημαντικά το 2008 και το 2009, αλλά οι επιπτώσεις από την σκοπιά των λιανικών αγορών και των πτωχεύσεων που ανακοινώθηκαν κορυφώθηκαν το 2010.

Κατ’ αντιστοιχία, αρκετοί θεωρούν ότι θα μπορούσαμε να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται το 2021, με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν περισσότερα «λουκέτα» για τα φυσικά καταστήματα κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το προηγούμενο.

Η Coresight δήλωσε ακόμη ότι οι λιανοπωλητές της κατηγορίας των ενδυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της Ascena Retail Group και του Children’s Place, αντιπροσώπευαν το 36% όλων των ανακοινώσεων για το κλείσιμο των καταστημάτων το 2020, ξεπερνώντας σε αριθμό τα 3.000. Έτσι, εκτιμάται ότι η κατηγορία ένδυσης θα αποτελέσει πιθανότατα ένα σημαντικό μέρος των αντίστοιχων ανακοινώσεων κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους.

*Με πληροφορίες από το CNBC

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.