25 Απρ 2024
READING

Οι «πράσινες» ετικέτες των προϊόντων δεν αρκούν για να προσελκύσουν τους καταναλωτές

4 MIN READ

Οι «πράσινες» ετικέτες των προϊόντων δεν αρκούν για να προσελκύσουν τους καταναλωτές

Οι «πράσινες» ετικέτες των προϊόντων δεν αρκούν για να προσελκύσουν τους καταναλωτές

Τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις κάποιων παραδοσιακών προϊόντων μπορεί να βοηθούν τους καταναλωτές να μειώσουν την ποσότητα των αποβλήτων που παράγουν και να ενισχύσουν την προσφορά τους στην οικολογία— αλλά τα «πράσινα» προϊόντα είναι τελικά εξίσου αποδοτικά με τα μη οικολογικά ομόλογα τους;

Δεν είναι λίγοι οι καταναλωτές που το τελευταίο καιρό εκφράζουν αμφιβολίες σχετικά με την παραπάνω προβληματική. Πιο αναλυτικά, μια έρευνα που έλαβε χώρα το 2020 από το Πανεπιστήμιο της East Anglia διαπίστωσε ότι πολλοί καταναλωτές υποστηρίζουν ότι τα οικολογικά προϊόντα που διατίθενται στην αγορά ως εναλλακτικές των περισσότερο συμβατικών προϊόντων τους αναγκάζουν να συμβιβαστούν με χαμηλότερη απόδοση και αποτελεσματικότητα και ως εκ τούτου υποθέτουν εκ των προτέρων ότι τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο με την «πράσινη» σήμανση δεν θα λειτουργήσουν τόσο καλά όσο εκείνα που δεν αυτό-προσδιορίζονται ως φιλικά προς το περιβάλλον.

Η παραπάνω θεώρηση μπορεί να ακούγεται άδικη απέναντι στις προσπάθειες των εταιρειών να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών μας, αλλά είναι αρκετοί αυτοί που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κάποιοι κόκκοι αλήθειας σε αυτές τις απόψεις.

Επί παραδείγματι, υπάρχουν πολλές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για τα μη ανακυκλώσιμα προϊόντα μιας χρήσης που έχουν απαιτήσει από τους πελάτες να κάνουν κάποιου είδους συμβιβασμό, καθώς ορισμένα από αυτά τα προϊόντα απαιτούν από τους καταναλωτές περισσότερο κόπο ή δημιουργούν ενοχλήσεις.

Βέβαια, φαίνεται ότι συγχρόνως το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τα βιώσιμα προϊόντα αυξάνεται και είναι διατεθειμένοι σε μεγάλο βαθμό να προβούν στις αγορές των αντίστοιχων προϊόντων.

Μάλιστα, τον Αύγουστο, η εταιρεία Accenture ανέφερε ότι το 60% των ανθρώπων δαπανούν μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους για βιώσιμα προϊόντα από ό, τι πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Ως εκ τούτου, οι ευκαιρίες που ανακύπτουν για τους κατασκευαστές προϊόντων είναι αρκετά σαφείς και προσδιορισμένες: αρκεί, να παράξουν προϊόντα που δεν δυσκολεύουν την ζωή των καταναλωτών και ταυτόχρονα συνεισφέρουν ουσιαστικά στην βιωσιμότητα. Αλλά πόσο εύκολο είναι αυτό;

Ορισμένες εταιρείες εναποθέτουν ήδη σημαντικά ποσά χρόνου και χρημάτων για να ανεβάσουν τον πήχη στην ποιότητα και την απόδοση των φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων οικιακής και προσωπικής χρήσης.

Αρκετές εταιρείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν σθεναρά ότι η βιωσιμότητα δεν συνεπάγεται απαραίτητα τον συμβιβασμό των καταναλωτών με χαμηλότερη ποιότητα. 

Ως εκ τούτου, είναι εξίσου κατανοητό ότι η βιωσιμότητα πρέπει να ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με την επεκτασιμότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των εταιρειών.

Έτσι, οι προσπάθειες ανά τον κόσμο επικεντρώνονται στις πιθανές συνεργασίες που μπορούν να πετύχουν οι βιομηχανίες με σκοπό την παραγωγή πιο αποδοτικών προϊόντων με πράσινες ετικέτες και την αντικατάσταση όλων των τοξικών και επιβλαβών υλικών και πρώτων υλών χωρίς την συνεπακόλουθη πτώση της ποιότητας. 

Φυσικά, όλη αυτή η θεώρηση απέχει πολύ από τον παραδοσιακό σχεδιασμό που εφαρμόζονταν μέχρι σήμερα, αλλά για τους απαιτητικούς σύγχρονους καταναλωτές μία οικολογική σήμανση δεν είναι πια αρκετή.

Επιπλέον, οι εταιρείες πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο ρόλος τους είναι να παρέχουν στους πελάτες εναλλακτικές λύσεις που να θεωρούνται περισσότερο βιώσιμες, αλλά  χωρίς να αναγκάζονται ταυτόχρονα να κάνουν συμβιβασμούς στην ποιότητα και την τιμή.

Βέβαια, μία περισσότερο σύνθετη διαδικασία παραγωγής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη τιμολόγηση αρκεί οι τιμολογιακές πρακτικές να κυμαίνονται σε φυσιολογικά πλαίσια. 

Οι εταιρείες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να αλλάξουν άρδην οι συμπεριφορές των καταναλωτών, καθώς και ότι είναι εξίσου δύσκολο να αποτραβήξουν τους καταναλωτές από μια βολική συμπεριφορά σε μια λιγότερο βολική συμπεριφορά, μόνο και μόνο επειδή είναι πιο βιώσιμη.

Για παράδειγμα, μία εργαζόμενη μητέρα ενδέχεται να μην διαθέτει τον απαραίτητο χρόνο για να πλύνει και να καθαρίσει επαρκώς το επαναχρησιμοποιήσιμο κύπελο της εμμήνου ρήσεως και αντ’ αυτού να προτιμήσει τις συμβατικές λύσεις.

Έτσι, οι προκλήσεις για τις εταιρείες και τις επιχειρήσεις των βιώσιμων προϊόντων είναι πλέον αρκετές καθώς η ευθύνη για την παροχή πρακτικών, εναλλακτικών και πράσινων επιλογών βαραίνει τώρα περισσότερο τις ίδιες τις εταιρείες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Με πληροφορίες από το Sifted

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.