Πώς επηρεάστηκαν τα εμπορικά κέντρα από τις συνθήκες της πανδημίας;

Σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από την Green Street, την εταιρεία ανάλυσης της αγοράς των ακινήτων,  το τοπίο για τα εμπορικά κέντρα φαίνεται να αναδιαμορφώνεται, καθώς οι αξίες ακόμη και μερικών εκ των καλυτέρων εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί με εντυπωσιακό ρυθμό τα τελευταία χρόνια. 

Η Green Street εκτιμά τώρα ότι οι αξίες των εμπορικών κέντρων υποχώρησαν περίπου κατά 45% σε σχέση με τα αντίστοιχα επίπεδα που βρισκόταν το 2016, τα οποία κορυφώθηκαν μετά από την διαδοχή διαφόρων γεγονότων μετά την περίοδο της οικονομικής ύφεσης.

Μάλιστα, τα εμπορικά κέντρα πρώτης κλάσης είναι ένα σημαντικό δείγμα για να παρακολουθήσει κανείς την βιομηχανία της λιανικής πώλησης των ακινήτων, επειδή αντιπροσωπεύουν ακριβώς το μεγαλύτερο μέρος της αξίας των εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν περίπου 250 εμπορικά αυτής της κατηγορίας, ήτοι το ένα τέταρτο των περίπου 1.000 εμπορικών κέντρων της Αμερικής, σύμφωνα με την καταμέτρηση της Green Street. 

Τα τελευταία χρόνια, παρά την οικονομική κρίση, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι τα εμπορικά κέντρα πρώτης κλάσης είχαν κάποιου είδους ανοσία απέναντι στις κρίσεις, καθώς τα εισοδήματα τους αυξανόταν με υγιή ρυθμό και υπήρχαν αρκετές διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η ιστορία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη και τα εμπορικά κέντρα της πρώτης κλάσης, φαίνεται να επηρεάζονται τον τελευταίο καιρό αρνητικά, σε μεγάλο βαθμό λόγω των αδυναμιών στις αλυσίδες εφοδιασμού των πολυκαταστημάτων.

Παράλληλα, οι αξίες των περιουσιακών στοιχείων των εμπορικών κέντρων ακολουθούν πτωτική πορεία τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς η πανδημία έφερε στο προσκήνιο νέες προκλήσεις.

Η Simon Property Group, η μεγαλύτερη εταιρεία ιδιοκτησίας εμπορικών κέντρων στις ΗΠΑ, η οποία κατέχει ένα σημαντικό μέρος των εμπορικών κέντρων και των λοιπών καταστημάτων στις ΗΠΑ,  είδε τις μετοχές της να μειώνονται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 32% τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιπλέον, αρκετοί επενδυτές απομακρύνθηκαν από την εταιρεία παρά το γεγονός ότι -όπως πολλοί υποστηρίζουν- είναι ο ισχυρότερος παίκτης στο χώρο των εμπορικών κέντρων. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την Green Street, ο μεγαλύτερος κίνδυνος τα επόμενα χρόνια δεν αφορά τα εμπορικά κέντρα της πρώτης κατηγορίας, αλλά αυτά της δεύτερης και της τρίτης κατηγορίας.

Έτσι, οι τελευταίες δύο ομάδες θα πρέπει να ανακαλύψουν εντελώς νέες χρήσεις τα επόμενα χρόνια, ενώ τα εμπορικά κέντρα πρώτης κλάσης φαίνεται ότι έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν βιώσιμα οικονομικά.

Σε γενικές γραμμές, η Green Street υποστηρίζει ότι οι παράγοντες κινδύνου για τις αξίες των εμπορικών κέντρων είναι υπαρκτοί και απειλούν συνολικά την βιωσιμότητα αυτής της αγοράς.

Μάλιστα, η εταιρεία ακινήτων εκτιμά ότι περίπου 360 πολυκαταστήματα με έδρα κάποιο εμπορικό κέντρο έχουν κλείσει από το 2016 ενώ παράλληλα προβλέπει ότι περίπου τα μισά από τα υπόλοιπα πολυκαταστήματα που βασίζονται σε εμπορικά κέντρα θα κλείσουν μέχρι τα τέλη του 2025.

Τέλος, τα στελέχη της Green Street υπογραμμίζουν ότι κάθε εμπορικό κέντρο αποτελεί στην ουσία του ένα εύθραυστο οικοσύστημα.

Έτσι, όταν οι συνθήκες επιδεινώνονται σημαντικά, ένα εμπορικό κέντρο μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις, αφού η χαμηλότερη απόδοση των πωλήσεων οδηγεί σε πτώση της πληρότητας των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα την μικρότερη προσέλκυση επισκεπτών η οποία με την σειρά της συνεχίζει τον κύκλο της μείωσης των πωλήσεων και της πληρότητας.