Η νέα πολιτική απορρήτου της Apple προκαλεί την αντίδραση του Facebook

Η νέα λειτουργία και ρύθμιση του απορρήτου της Apple απαιτεί από τους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση των χρηστών του λογισμικού του iOS για ό,τι αφορά τις λειτουργίες της στόχευσης των διαφημίσεων και θα κυκλοφορήσει στο επόμενο iOS 14 beta.

Η εταιρεία εκμεταλλεύτηκε την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για να ανακοινώσει την κυκλοφορία και την εφαρμογή του νέου αυτού χαρακτηριστικού. Πιο αναλυτικά, φαίνεται ότι η Apple αρχικά σχεδίαζε να κυκλοφορήσει το χαρακτηριστικό με την κυκλοφορία του iOS 14 το περασμένο φθινόπωρο, αλλά καθυστέρησε την εφαρμογή του για να δώσει στους προγραμματιστές περισσότερο χρόνο για να συμμορφωθούν με τους νέους όρους.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση, η κυκλοφορία του εν λόγω χαρακτηριστικού αναμένεται να γίνει στις αρχές της Άνοιξης, αλλά η Apple δεν σχολίασε περαιτέρω πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Η App Tracking Transparency λειτουργία, η νέα, δηλαδή, opt-in λειτουργία της εταιρείας θα σηματοδοτήσει μια σημαντική μετατόπιση στον τρόπο με τον οποίο οι προγραμματιστές θα είναι σε θέση να συλλέγουν δεδομένα για τους ιδιοκτήτες των iPhone και να μοιράζονται αυτά τα δεδομένα με άλλες επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για την καλύτερη διαφημιστική στόχευση. 

Μέχρι στιγμής, η Apple επέτρεπε στους ιδιοκτήτες των iPhone να αναμοχλεύσουν τις ρυθμίσεις τους για να απενεργοποιήσουν αυτόν τον τύπο παρακολούθησης.

Πλέον, αντί να εξαναγκάζει τους χρήστες να είναι προληπτικοί και καχύποπτοι για να πετύχουν την προστασία τους, η Apple θα απαιτήσει από τους προγραμματιστές να ζητούν πρώτα άδεια ή να διακινδυνεύσουν την απομάκρυνση τους από το App Store εάν δεν συμμορφώνονται ή προσπαθούν να παρακάμψουν τους κανόνες.

Το App Tracking Transparency θα αναγκάσει τους προγραμματιστές να ζητούν άδεια για την παρακολούθηση των χρηστών του Iphone

Παραδοσιακά, η κύρια οδός μέσω της οποίας οι διαφημιζόμενοι μπορούν, για παράδειγμα, να γνωρίζουν τα αγοραστικά μοτίβα και τις επιθυμίες των καταναλωτών είναι το λεγόμενο Identifier for Advertisers (IDFA), το οποίο συνδέεται με την εκάστοτε συσκευή, συλλέγεται από την πρώτη εφαρμογή και μοιράζεται με την επόμενη.

Το εν λόγω χαρακτηριστικό επιτρέπει σε αυτές τις εφαρμογές να προβάλλουν στοχευμένες διαφημίσεις και να μετρούν με ακρίβεια την απόδοση της κάθε διαφήμισης.

Ωστόσο, το νέο χαρακτηριστικό της Apple λειτουργεί με τέτοιον τρόπο, ώστε οι προγραμματιστές πρέπει να έχουν ρητή συγκατάθεση από τους ιδιοκτήτες των συσκευών iOS για να επιτρέψουν τη συλλογή και την κοινή χρήση του IDFA τους σε όλες τις εφαρμογές.

Κατ’ουσίαν, η κοινή χρήση των δεδομένων αυτών με άλλες εταιρείες είναι αυτό στο οποίο κάνει αναφορά η εταιρεία με την χρήση της λέξης «παρακολούθηση» και μάλιστα, η Apple σκοπεύει να αστυνομεύσει αυστηρά κάθε προσπάθεια παράκαμψης αυτής της απαίτησης. 

Ακόμη, η Apple δήλωσε ότι οι κανόνες θα ισχύουν και για τις δικές της εφαρμογές και η εταιρεία επιτρέπει ήδη στους χρήστες να απενεργοποιούν την εξατομικευμένη λειτουργία των διαφημίσεων που διατηρεί η εταιρεία στο App Store και το Apple News χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέγει από τη συσκευή τους. 

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι η εξατομίκευση διαφημίσεων δεν πρέπει να συγχέεται με την παρακολούθηση στην οποία αναφέρεται η εταιρεία. Οι κατασκευαστές και οι εταιρείες των εφαρμογών μπορούν ακόμα να εξατομικεύουν τις διαφημίσεις βάσει των δεδομένων που τους παρέχονται απευθείας, αλλά δεν θα πρέπει αυτά τα δεδομένα να διαχέονται σε τρίτους. 

Επιπλέον, αυτή η λειτουργία αναμένεται να επηρεάσει τόσο τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα δίκτυα διαφημίσεων, όπως το Facebook, όσο και τις εταιρείες που πληρώνουν για τις διαφημίσεις αυτές.

Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο το Facebook έχει αναδειχθεί αναμφισβήτητα ως ο μεγαλύτερος αντίπαλος απέναντι στα νέα μέτρα προστασίας της ιδιωτικότητας από την Apple, τα οποία περιλαμβάνουν όχι μόνο αυτή τη νέα λειτουργία αλλά και κάποια  privacy labels που κυκλοφόρησαν στο App Store τον περασμένο μήνα.

Το Facebook και τα νέα μέτρα της Apple

Το Facebook έχει ήδη βγει στην αντεπίθεση και κατηγόρησε την Apple για υποκριτική συμπεριφορά αφού προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες στους προγραμματιστές ενώ ταυτόχρονα με τις πιθανές ζημίες που θα προκαλέσει στην διαφημιστική αγορά επιχειρεί έμμεσα να ενισχύσει περισσότερο τα συνδρομητικά μοντέλα.

Η Apple, από την μεριά της έχει υπερασπιστεί σταθερά την επιλογή της ως έναν τρόπο να δώσει στους χρήστες περισσότερη ελευθερία σε ό,τι αφορά την ιδιωτική τους ζωή και αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Facebook.

Η αναμέτρηση έχει αναδειχθεί ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο ορατές διαμάχες της εταιρείας τεχνολογίας κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών, αν και είναι σαφές πλέον ότι το Facebook έχει ελάχιστη ή καθόλου επιρροή στην κατάσταση, παρά την αμυντική στάση  του καθώς οι αλλαγές έχουν ήδη αποφασιστεί και κατά πάσα πιθανότητα το Facebook θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί όπως έκανε και με τις ετικέτες απορρήτου τον περασμένο μήνα.

Μάλιστα, για να αποκρυσταλλώσει περαιτέρω τη φιλοσοφία της για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, η Apple δημιούργησε έναν νέο ηλεκτρονικό οδηγό τον οποίο ονόμασε «A Day in the Life of Your Data» ο οποίος κάνει αναφορά στις πιο κοινές πρακτικές παρακολούθησης και στόχευσης διαφημίσεων που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες εφαρμογών και των ιστοτόπων για κινητά και παρουσιάζει στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επικράτηση αυτών των πρακτικών.  

Ακόμη, γίνεται αναφορά σε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η μέση εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα περιέχει έξι ιχνηλάτες που μοιράζονται τα δεδομένα των χρηστών με άλλες εφαρμογές και ότι μια μεγάλη και όλο και πιο ενισχυμένη βιομηχανία συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων.

*Με πληροφορίες από το THE VERGE