25 Δεκ 2024
READING

Οι καταναλωτές ζητούν “impact proof” για το brand purpose των εταιρειών 

6 MIN READ

Οι καταναλωτές ζητούν “impact proof” για το brand purpose των εταιρειών 

Οι καταναλωτές ζητούν “impact proof” για το brand purpose των εταιρειών 
1 MIN READ
24 Δεκ 2024

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, η υιοθέτηση των ευγενών σκοπών για τις  εταιρείες (brand purpose) έχει γίνει το κλειδί για την επιχειρησιακή επιτυχία, καθώς ένας δυνατός και ηθικός σκοπός πίσω από την λειτουργία των εταιρειών ενισχύει τόσο την πρόθεση αγοράς αλλά προσελκύει παράλληλα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Έτσι, παρά την παγκόσμια υγειονομική και οικονομική κρίση, οι επενδύσεις στις εταιρείες με αντίστοιχο προφίλ άνθισαν ιδιαίτερα κατά την διάρκεια του 2020.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 2021 θα κυριαρχήσει ένας νέος όρος ο οποίος πρόκειται να καθορίσει τα επιχειρηματικά αποτελέσματα εξίσου με το brand purpose : το λεγόμενο impact proof, οι απτές δηλαδή και διαφανείς αποδείξεις για τον αντίκτυπο που έχουν οι δράσεις της εταιρείας.

Μάλιστα, ο μετρήσιμος αντίκτυπος φαίνεται ότι είναι το θεμέλιο του brand purpose για κάθε εταιρεία, καθώς χωρίς την αντίστοιχη απόδειξη για τον θετικό αντίκτυπο, η υιοθέτηση των ευγενών σκοπών κρίνεται ως σχετικά αναποτελεσματική.

Παρακάτω δίνονται πέντε πυλώνες σχετικά με το προαναφερθέν θέμα του impact proof τους οποίους οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψιν κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους:

  1. Οι πελάτες διατηρούν παράλληλα την ιδιότητα του πολίτη και πλέον είναι ακόμα πιο ενσυνείδητοι 

Η πανδημία πέτυχε να αλλάξει πέρα από το πεδίο της αγοράς και τους ίδιους τους καταναλωτές. Έτσι, μπορεί οι άνθρωποι να ήταν κλειδωμένοι στα σπίτια τους,  αλλά ταυτόχρονα επίδειξαν ιδιαίτερα αυξημένη επίγνωση σε σχέση με τα παγκόσμια προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της ανθρώπινης δραστηριότητας στην οικολογική καταστροφή.

Μάλιστα, μια παγκόσμια μελέτη της BCG που εκπονήθηκε το προηγούμενο έτος διαπίστωσε ότι το 70% των ανθρώπων γνωρίζουν περισσότερο τώρα από ό, τι πριν από την εκδήλωση της πανδημίας για τα θέματα σχετικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα που απειλεί το κλίμα και το περιβάλλον.

Η αυξημένη συνειδητοποίηση σχετικά με τα ζητήματα της βιωσιμότητας έχει επιδράσει και στις συνήθειες των αγορών μας. Πιο αναλυτικά, το 72% των καταναλωτών της γενιάς Z και των Millennials δήλωσαν ότι προτιμούν να αγοράζουν προϊόντα από εταιρείες που προσφέρουν κάτι πίσω στην κοινωνία.

Το αποτέλεσμα όλης της παραπάνω θεώρησης είναι ότι οι εταιρείες οφείλουν να αντιλαμβάνονται τους πελάτες τους ως πολίτες και όχι μόνο ως καταναλωτές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι άνθρωποι πλέον ενδιαφέρονται για το συνολικό επιχειρηματικό αντίκτυπο μίας εταιρείας, αλλά και των προϊόντων που αγοράζουν. 

  1. Η μεταχείριση των υπαλλήλων και των εργαζομένων έχει μεγάλη σημασία

Φαίνεται ότι οι εποχές, όπου οι εργαζόμενοι παρέμεναν σιωπηλοί σχετικά με τα θέματα ηθικής της εταιρείας στην οποία εργάζονταν έχουν απομακρυνθεί ανεπιστρεπτί. 

Το 2020, μάλιστα, φαίνεται ότι ήταν η χρονιά, όπου οι υπάλληλοι πολλών εταιρειών ύψωσαν το ανάστημα τους, κοινοποιήσαν ανοιχτά την ενδεχόμενη κακή μεταχείριση των εργοδοτών και διεκδίκησαν μία ευνοϊκότερη μεταχείριση.

Για παράδειγμα, 6.000 άνθρωποι υπέγραψαν μια ανοικτή επιστολή ζητώντας μια εξήγηση από την Google μετά την απόλυση του Timnit Gebru – του ερευνητή στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης  ο οποίος είχε συνυπογράψει ένα έγγραφο ενάντια στις προκαταλήψεις κατά των γυναικών και των ατόμων που ανήκουν σε εθνοτικές μειονότητες στα πλαίσια του εργασιακού χώρου.

Έτσι, ποικίλες εταιρείες και ειδικότερα αυτές που ανήκουν στην κατηγορία του big tech μοιράστηκαν τα σχέδια τους για να σχηματίσουν εσωτερικές ομάδες με σκοπό να προωθήσουν τη θετική αλλαγή.

Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είτε αρέσει στους εργοδότες είτε όχι, ζούμε στην εποχή της διαφάνειας.  Οπότε, ο σκοπός που υιοθετούν οι εταιρείες οφείλει να είναι εξίσου αληθινός και εφαρμόσιμος και στο εσωτερικό των εταιρειών. 

Πρακτικά, για τις επιχειρήσεις, αυτό σημαίνει ότι η απόδειξη του αντίκτυπου των ενεργειών τους θα αποτελέσει ένα κρίσιμο μέρος των προωθητικών ενεργειών της κάθε εταιρείας. 

  1. Τα δεδομένα της αλυσίδας εφοδιασμού έχουν μεγάλη σημασία

Κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους, η κρίση της πανδημίας έθεσε τις αλυσίδες εφοδιασμού στο προσκήνιο για όλους, καθώς ακόμα και μέσω του Instagram, φάνηκε ότι οι αγοραστές έθεσαν καίρια ερωτήματα σχετικά με την προέλευση των προϊόντων και της εφοδιαστικής τους αλυσίδας.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι σε συνδυασμό με την κλιματική κρίση, η υγειονομική κρίση έχει εντείνει περισσότερο την ευθραυστότητα της αλυσίδας εφοδιασμού και την ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια. Αυτό οφείλεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού είναι συνήθως υπεύθυνες για το 90% των επιπτώσεων των προϊόντων.

Ωστόσο, σήμερα τα  δεδομένα της αλυσίδας εφοδιασμού γίνονται κάθε μέρα όλο και πιο έξυπνα. Παράλληλα, εξίσου συναρπαστικό είναι το πώς οι λύσεις της αλυσίδας εφοδιασμού μας βοηθούν τώρα να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο των πρώτων υλών.

Η Unilever, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί σήμερα ένα συνδυασμό προηγμένων δορυφορικών εικόνων και δεδομένων γεωγραφικής κατανομής για να ελέγξει εάν οι προμήθειες προέχονται από καλλιέργειες από περιοχές όπου έχει συμβεί αποψίλωση των δασών.

Έτσι, για τις εταιρείες με σαφή και προσδιορισμένο σκοπό και ακεραιότητα, αυτή είναι μια τεράστια ευκαιρία καθώς με την αξιοποίηση των δεδομένων και των δυνατοτήτων της αλυσίδας εφοδιασμού, μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρές αποδείξεις για τις επιπτώσεις των ενεργειών τους.

  1. Το ρυθμιστικό πλαίσιο ενισχύεται 

Μια μελέτη του NYU Stern από το 2013-18 διαπίστωσε ότι τα προϊόντα που διατίθενται στο εμπόριο ως βιώσιμα αυξήθηκαν 5,6 φορές ταχύτερα σε σχέση με αυτά που δεν διέθεταν την αντίστοιχη σήμανση. Μάλιστα, σύμφωνα με την Co-op, η ζήτηση για τα περισσότερο «ηθικά» αγαθά και τις αντίστοιχες υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε σε 46 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ το 2019!

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι ετικέτες των οικολογικών προϊόντων προσελκύουν πιο εύκολα τους καταναλωτές, πολλές εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτούς τους ισχυρισμούς για να αυξήσουν τα έσοδα τους . Εντούτοις, ορισμένοι ισχυρισμοί δεν ήταν αρκετά ακριβείς, δίνοντας στις ρυθμιστικές αρχές λόγο να ενεργήσουν. 

Έτσι, οι αρμόδιες αρχές Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου (CMA) ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια για την εξέταση των επιχειρήσεων που υποβάλλουν ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα ή τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προϊόντων τους.

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι μόνο οι πετρελαϊκές, για παράδειγμα, εταιρείες που πρόκειται να ελεγχθούν αφού θα εξετάσουν όλες σχεδόν τις βιομηχανίες από την κλωστοϋφαντουργία και τη μόδα μέχρι το τομέα των FMCG. Μάλιστα, ορισμένες εταιρείες έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις από τις ρυθμιστικές αρχές. 

Η επιβολή ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου μπορεί να είναι αργή, αλλά θα είναι καθοριστική και οι εταιρείες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες για αυτό.

  1. Τα επενδυτικά κεφάλαια έλκονται από την βιωσιμότητα και τις ηθικές πρακτικές

Ακόμη και τα επενδυτικά κεφάλαια γίνονται τον τελευταίο καιρό περισσότερο ενσυνείδητα, αφού ένα από τα πιο αξιοσημείωτα γεγονότα του 2020 ήταν το γεγονός ότι πάνω από 40 τρισεκατομμύρια δολάρια επενδύθηκαν σε εφαρμογές με βάση τα ESG κριτήρια.

Παράλληλα, σύμφωνα με την PwC, τα κεφάλαια που καθοδηγούνται από περιβαλλοντικά, κοινωνικά και κυβερνητικά δεδομένα αναμένεται να ξεπεράσουν τα «συμβατικά» κεφάλαια μέχρι το 2025.

Έτσι, παρατηρώντας μερικά από τα μεγαλύτερα κεφάλαια να κάνουν σημαντικές κινήσεις προς τον τομέα της βιωσιμότητα ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο η τάση των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν ευγενείς και «πράσινους» σκοπούς.Εν κατακλείδι, χωρίς σαφή απόδειξη του αντίκτυπου των ενεργειών, το brand purpose  που υιοθετεί η κάθε εταιρεία θα χάσει σύντομα την αξία του.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.