25 Απρ 2024
READING

Έλια Μπαϊμά-Marketing Director ΔΕΛΤΑ | “Ανάγκη για πιο ασφαλή, ισορροπημένη διατροφή που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα”

6 MIN READ

Έλια Μπαϊμά-Marketing Director ΔΕΛΤΑ | “Ανάγκη για πιο ασφαλή, ισορροπημένη διατροφή που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα”

Έλια Μπαϊμά-Marketing Director ΔΕΛΤΑ | “Ανάγκη για πιο ασφαλή, ισορροπημένη διατροφή που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα”

Μιλήσαμε με την Έλια Μπαϊμά-Marketing Director της ΔΕΛΤΑ για τις διατροφικές συνήθειες και τις αλλαγές σε αυτές μετά την πανδημία, τις αλλάγες στο marketing αλλά και για τα σχέδια της ΔΕΛΤΑ για το 2021.

Πως άλλαξαν οι διατροφικές συνήθειες με την πανδημία?

Συχνά ακούμε ότι η πανδημία και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσής της (lockdown) έδρασαν ως επιταχυντές σε θέματα τεχνολογικής ανάπτυξης και αλλαγής αγοραστικού ταξιδιού.

Αυτό είναι σαφές και μάλιστα είδαμε πως επηρεάστηκαν οι δυναμικές των καναλιών, υπέρ των μεγάλων αλυσίδων s/m από τη μια, αλλά και με τη σημαντική άνοδο του e-grocery από την άλλη, μια επιβεβλημένη λόγω συνθηκών επιλογή, που όπως φαίνεται ήρθε για να μείνει.

Παράλληλα με τις αλλαγές στον τρόπο που καταναλώνουμε, η υγειονομική κρίση έφερε αλλαγές και στο τι καταναλώνουμε. Κάποιες αλλαγές ήταν προσωρινές και αλληλένδετες κυρίως με το συναίσθημα φόβου και πανικού που επικράτησε στις αρχές κυρίως της κρίσης, ενώ κάποιες άλλες εκτιμώ ότι θα παγιωθούν, καθώς πρόκειται για συνήθειες που μας κάνουν «να νιώθουμε καλύτερα».

Ειδικότερα στον κλάδο των τροφίμων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, η άμεση αντίδραση, σε επίπεδο κατανάλωσης, ήταν η στροφή προς βασικά είδη διατροφής, καθώς και προς προϊόντα με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, για λόγους convenience και stock up.

Στην αγορά του γάλακτος, για παράδειγμα, παρατηρήθηκε μεγάλη ανάπτυξη στην κατηγορία του εβαπορέ, που ήταν μια ιδιαίτερα πτωτική αγορά μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης. Η ανάπτυξη αυτή, ωστόσο, εκτιμώ ότι είναι παροδική και οφείλεται καθαρά στην ευκολία διατήρησης του προϊόντος και στην ψυχολογία του καταναλωτή στην περίοδο μιας κρίσης.

Αντιθέτως η στροφή προς αγνά, φυσικά, υγιεινά, ντόπια προϊόντα, όπως το λευκό γιαούρτι και συγκεκριμένα το στραγγιστό, είναι μια τάση που θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε, στο βαθμό που συνδέεται με την ανάγκη μας για πιο ασφαλή,ισορροπημένη και “transparent” διατροφή, μια διατροφή που μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα.

Παράλληλα, βιώνουμε μια στροφή προς το home cooking, κάτι που έχει επίδραση στις προϊοντικές επιλογές των καταναλωτών, ακόμα και σε επίπεδο pack type. Για παράδειγμα, στην κατηγορία του γιαουρτιού, ευνοεί την χρήση οικογενειακών συσκευασιών (1kg) που προσφέρουν added value και διευκολύνουν στο να πειραματιστούμε με διάφορες χρήσεις του γιαουρτιού στη κουζίνα μας.

Την ίδια στιγμή, η τάση του treat & indulge στο σπίτι, ευνοεί προϊόντα που συνδέονται με στιγμές απόλαυσης στο σπίτι και συνοδεύουν ανάλογες περιστάσεις κατανάλωσης. Είναι γεγονός ότι η πανδημία μας έδειξε νέους τρόπους διασκέδασης και απασχόλησης στο σπίτι και ένωσε πάλι την οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι. Αυτή είναι μια τάση που σίγουρα ήρθε για να μείνει, γιατί μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα!

Υπήρξαν αλλαγές στην στρατηγική marketing εξαιτίας της πανδημίας?

Στη Δέλτα, από την πρώτη μέρα του ξεσπάσματος της υγειονομικής κρίσης, κατανοήσαμε ότι πρέπει να παρακολουθούμε κάθε μέρα τις εξελίξεις στην αγορά και να προσαρμόζουμε ανάλογα τις κινήσεις μας.

Ξέρετε, σε τέτοιες περιόδους, συνειδητοποιεί κανείς πως τα πλάνα είναι για να αναθεωρούνται και τα γρήγορα αντανακλαστικά είναι αυτά που θα καθορίσουν ποιες εταιρείες θα βγουν νικήτριες από την κρίση αυτή.

Από την άλλη, κοιτώντας πίσω, το 2020 ήταν για τη Δέλτα μια από τις πιο παραγωγικές χρονιές της τελευταίας δεκαετίας. Μετρήσαμε 10 σημαντικά λανσαρίσματα / επαναλανσαρίσματα σε κατηγορίες που γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη στην αγορά των super market, ενώ παράλληλα επενδύσαμε σε κατηγορίες με προστιθέμενη αξία, με την είσοδο μας στην αγορά των βιολογικών προϊόντων.

Αναφέρομαι στο πρώτο βρεφικό βιολογικό γιαούρτι Advance, στο βιολογικό γάλα του Τόπου μας, αλλά και στη σειρά 100% φυσικών βιολογικών χυμών Life. 

Συγκεκριμένα στο γάλα, λανσάραμε, με μεγάλη επιτυχία, την σειρά «Του Τόπου μας» από φάρμες της χώρας μας, σε διάφανο μπουκάλι με πρακτική διάρκεια ζωής 20 ημερών και με επιλογή σε αγελαδινό, βιολογικό και κατσικίσιο γάλα. 

Πρόσφατα επαναλανσάραμε και το φρέσκο μας γάλα Μικρές Οικογενειακές Φάρμες, σε αγελαδινό, βιολογικό, αλλά και φρέσκο κατσικίσιο, και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι γιατί εκτός από το ότι είναι ένα υψηλής ποιότητας γάλα,  είναι και το πρώτο στην Ελλάδα σε συσκευασία από έως 35% ανακυκλωμένο R-Pet, με πρωτοποριακό μεταλλικό καπάκι, σε μια προσπάθεια να δημιουργούμε συσκευασίες φιλικότερες προς το περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε λύσεις για περαιτέρω βελτίωση του αποτυπώματος μας, γιατί το θέμα της βιωσιμότητας βρίσκεται  στην καρδιά της υπεύθυνης λειτουργίας μας, εδώ και σχεδόν 70 χρόνια.

Παράλληλα, σε μια άλλη ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία, αυτή του γάλατος με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, επανατοποθετήσαμε τη σειρά Milk σε ακόμα πιο πρακτική συσκευασία και συνδέσαμε, κάτω από το ίδιο brand, την ανάπτυξη functional κωδικών γάλακτος, απαντώντας σε μια τάση που αναδεικνύεται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια και αφορά σε προϊόντα lactose free, extra protein ή extra ασβέστιο. 

Τέλος μπήκαμε και στην αγορά παραδοσιακών λειτουργικών προϊόντων, με το Αριάνι και το Κεφίρ, που επίσης παρουσιάζουν δυναμική ανάπτυξης και απαντούν στη στροφή του καταναλωτή σε προϊόντα του Τόπου μας που προάγουν την υγεία.

Ακόμα, μπήκαμε δυναμικά στην αγορά των protein plus προϊόντων, αναπτύσσοντας τη σειρά γιαουρτιών Complet, αλλά και τα Vitaline Go Protein.  

Όσον αφορά στην κατηγορία των drinks, λανσάραμε της σειρά φρέσκων φυσικών χυμών LIFE Bio, μια premium σειρά 100% φυσικών βιολογικών χυμών, ενώ επαναλανσάραμε το Life Ice Tea (Tsai), κάτω από ένα σύγχρονο concept σε νέο μοντέρνο μπουκάλι. 

Τέλος, για την κατηγορία των non-dairy προϊόντων, στην οποία βλέπουμε και μεγάλη προοπτική ανάπτυξης, καινοτομήσαμε λανσάροντας μαζί με τα ροφήματα και την σειρά Φυτικών Επιδορπίων με καλλιέργεια γιαούρτης, για όσους θέλουν μια εναλλακτική γιαουρτιού με φυτική προέλευση.

Πως κινήθηκαν τα μερίδια-πωλήσεις το 2020?

Αν και μιλάμε για μια πολύ δύσκολη χρονιά, στο βαθμό που τα lockdown επίδρασαν αρνητικά σε προϊόντα με impulse χαρακτήρα (όπως τα drinks), στην on the go κατανάλωση και στην τουριστική κίνηση από τις οποίες εξαρτάται μεγάλο μέρος των πωλήσεων μας, στην Δέλτα καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις πωλήσεις μας.

Παράλληλα, επενδύσαμε  στην ανανέωση των  προϊοντικών μας προτάσεων στις βασικές μας κατηγορίες και δώσαμε έμφαση σε κατηγορίες με προστιθέμενη αξία, με αποτέλεσμα να δούμε τα μερίδια μας να αναπτύσσονται, σε όλες σχεδόν τις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις νέες δυναμικές που διαφαίνονται, με σκοπό το 2021 να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την ηγετική μας θέση στην αγορά.

Πως σχεδιάζετε το 2021?

Το 2021 θα “πατήσουμε” πάνω σε μια πολύ καλή βάση πωλήσεων, ως αποτέλεσμα των μεγάλων projects rebranding και relaunching που έχουμε εκπονήσει τα τελευταία 2 χρόνια σε όλο μας σχεδόν το portfolio.

Με έμφαση στην κερδοφόρο ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε κατηγορίες με προστιθέμενη αξία για τον καταναλωτή, συνεχίζοντας τη στρατηγική διαφοροποίησης και καινοτομίας, στην οποία έχουμε «δεσμευτεί» την τελευταία 2ετία.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με επίκεντρο τον καταναλωτή και την βιώσιμη ανάπτυξη, θα συνεχίσουμε να δίνουμε λύσεις στις διατροφικές του ανάγκες, με καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.