22 Δεκ 2024
READING

Η Swatch είχε ζημιές για πρώτη φορά το 2020 εδώ και 40 χρόνια

2 MIN READ

Η Swatch είχε ζημιές για πρώτη φορά το 2020 εδώ και 40 χρόνια

Η Swatch είχε ζημιές για πρώτη φορά το 2020 εδώ και 40 χρόνια

Ο όμιλος Swatch ανακοίνωσε τις πρώτες ετήσιες απώλειες από τότε που δημιουργήθηκε, πριν από 40 περίπου χρόνια, καθώς η πανδημία έχει επηρεάσει σημαντικά τη ζήτηση στον κλάδο.

Η εταιρεία παρουσίασε καθαρές απώλειες 60 εκατ. δολαρίων για το 2020. Πρόκειται για τις πρώτες απώλειες από το 1983 – έτος όπου ιδρύθηκε ο όμιλος Swatch με την τρέχουσα μορφή του και λάνσαρε το πλαστικό ρολόι Swatch.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που οδήγησαν σε κλείσιμο καταστημάτων και περιόρισαν δραστικά τα διεθνή ταξίδια έπληξαν τις πωλήσεις της ελβετικής εταιρείας, που πουλά επίσης τα ακριβότερα ρολόγια Tissot, Longines και Omega.

Οι πωλήσεις της Swatch το 2020 μειώθηκαν κατά ένα τρίτο περίπου και συγκεκριμένα η πτώση κατά 32% ήταν μεγαλύτερη από αυτήν του 22% που παρουσίασε ο ελβετικός κλάδος ρολογιών συνολικά.

Όμως αυτό το αποτέλεσμα δείχνει και μια ευρύτερη τάση για όλη την βιομηχανία ρολογιών που συναντά προκλήσεις σε αυτή την νέα εποχή με αγοραστές που έχουν βάλει άλλες προτεραιότητες στις επιλογές τους.

Η βιομηχανία των ρολογιών που είναι κυρίως στην Ελβετία γνωρίζει δυσκολίες όλα τα προηγούμενα χρόνια με την ανάπτυξη των smart watches.

Από το 2015, ο αριθμός των ελβετικών ρολογιών που εξάγονται μειώθηκε κατά ένα τρίτο, σύμφωνα με την Ομοσπονδία της Ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών, και το μεγαλύτερο μέρος αυτής της συρρίκνωσης υπήρξε σε ρολόγια με κόστος κάτω από 200 ευρώ.

Η βιομηχανία ρολογιών που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη συναισθηματική σύνδεση μεταξύ ρολογιού και καταναλωτή επηρεάστηκε πολύ από τη μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής των ανθρώπων.

Η αύξηση της τάσης του athleisure έχει επίσης δείξει ότι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν πιο casual ρολόγια και κυρίως smart watch.

Είναι καθοριστική η αλλαγή στον τρόπο ζωής και τις συνήθειες των ανθρώπων και αυτή η αλλαγή επηρεάζει τα χρήματα που διαθέτει ο καταναλωτής στις διαφορετικές αγορές τους.

Όλα τα προηγούμενα 50 χρόνια τα ρολόγια ήταν σύμβολα status και σε ίσως πλούτου και δύναμης αλλά μεγάλο μέρος αυτού του συμβολισμού εκπληρώνουν πλέον και τα smart watches.Και εκπληρώνουν και την αναγκη για μια πιο casual ζωή αλλά και την αγάπη για την τεχνολογία.

Οι αλλαγές στην αγορά των ρολογιών ίσως έχει αντιστοιχία με το δίπολο αναλογικού-ψηφιακού και αυτό σαφώς επηρεάζει βαθειά τις αγοραστικές συμπεριφορές.Είδαμε αυτή την αλλαγή και σε άλλους κλάδους.

Παρόλα αυτά, η βιομηχανία ρολογιών παραμένει αισιόδοξη, μια που η Κίνα, η μεγαλύτερη αγορά του κόσμου για ρολόγια πολυτελείας, παρουσίασε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, ενώ οι πωλήσεις στις ΗΠΑ επανήλθαν στα προ πανδημίας επίπεδα τον Δεκέμβριο.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.