23 Απρ 2024
READING

Τα shoppable livestream βίντεο η νέα τάση του λιανικού εμπορίου 

4 MIN READ

Τα shoppable livestream βίντεο η νέα τάση του λιανικού εμπορίου 

Τα shoppable livestream βίντεο η νέα τάση του λιανικού εμπορίου 

Εκατομμύρια παρακολουθούν live videos ή ψωνίζουν στα smartphones τους κάθε μέρα, όλο και πιο συχνά σε σχέση με  το παρελθόν έτος, καθώς οι έμποροι πειραματίζονται πλέον με τα shoppable livestreams.

Η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας για την παραγωγή μιας ζωντανής εκπομπής και την δυνατότητα ηλεκτρονικών παραγγελιών μέσα από αυτήν δίνει στους εμπόρους έναν τρόπο να δημιουργήσουν το δικό τους διαδραστικό κανάλι αγορών με μικρό κόστος.

Η Ulta Beauty, η Walmart, η Anne Klein και η Samsung είναι μερικές μόνο από τις μάρκες που λειτουργούν κάποιες εφαρμογές των shoppable livestreams ως μέρος των προσπαθειών τους να ενισχύσουν τις πωλήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μάλιστα, δεδομένου ότι όλο και περισσότεροι καταναλωτές  αποφεύγουν τα φυσικά καταστήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού, οι αγορές μέσω livestream βίντεο είναι ένας τρόπος να προσεγγίσουν οι εταιρείες τους αγοραστές που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους, μέσω των κινητών συσκευών τους.

Σύμφωνα με έρευνα το μεγαλύτερο μέρος της σύνδεσης συμβαίνει κυρίως στις κινητές συσκευές καθώς το 60% των συναλλαγών μέσω livestreaming συμβαίνει σε smartphones και tablet.

Οι πωλήσεις αγορών μέσω livestream προβλεπόταν κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους ότι θα διπλασιαστούν παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Coresight Research.

Έτσι, ενώ οι πωλήσεις αυτού του είδους συνιστούσαν ένα μικρό κλάσμα του συνόλου, υπάρχουν ενδείξεις σημαντικού αναπτυξιακού δυναμικού, καθώς οι μεγάλες εταιρείες στρέφονται μαζικά προς αυτές τις δυναμικές εκπομπές περιεχομένου για να ενισχύσουν τις πωλήσεις και να δημιουργήσουν πιο άμεσες σχέσεις με τους πελάτες.

Οι έμποροι λιανικής πώλησης στρέφονται προς νέες πλατφόρμες

Η Ulta Beauty, η αλυσίδα καταστημάτων που αναγκάστηκε να κλείσει τα 1.264 καταστήματά της κατά την έναρξη της πανδημίας, εισήγαγε τον περασμένο μήνα μια εφαρμογή των livestream βίντεο για να επιδείξει καλύτερα τα  προϊόντα της και να ενισχύσει τις πωλήσεις της. 

Έτσι, προχώρησε σε συνεργασία με την Perfect Corp., την εταιρεία που ασχολείται με εφαρμογές augmented reality (AR) για να επεκτείνει τη ζωντανή ροή του περιεχομένου της.

Παράλληλα, οι θεατές μπορούν επίσης να κάνουν ερωτήσεις και να δοκιμάσουν μέσω των τεχνικών επαυξημένης πραγματικότητας τα προϊόντα που εμφανίζονται στην εκπομπή, γεγονός που εμπλουτίζει αρκετά την εμπειρία των καταναλωτών.

Επιπρόσθετα, η Ulta Beauty σχεδιάζει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές της για να προσελκύσει τους καταναλωτές που παραμένουν στα σπίτια τους μέσα από περισσότερα livestreamed shows. 

Ακόμη, η Walmart τον περασμένο μήνα δοκίμασε την εφαρμογή των shoppable livestream βίντεο στο TikTok. Έτσι, η ζωντανή εκπομπή επιτρέπει στους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να ψωνίζουν για όσο διάστημα εκπέμπουν ζωντανά ποικίλα είδη μόδας που εμφανίζονται από τους δημιουργούς του TikTok χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν την εφαρμογή.

Πολλές εταιρείες ομορφιάς έχουν επιλέξει αυτή την προσέγγιση και η L’Oreal είναι μια από αυτές αφού έχει αναπτύξει πολύ τις πωλήσεις της και την παρουσίαση προϊόντων.

Οι κινητές συσκευές είναι κατάλληλες για την επίτευξη μεγαλύτερης διαδραστικότητας μεταξύ καταναλωτών και εμπόρων, καθώς προσομοιάζει την φυσική επαφή και μπορεί να συνεισφέρει στην επέκταση του κοινού για αγορές στον δυτικό κόσμο, καθώς εξακολουθούν να στερούνται δημοτικότητας σε σύγκριση με τις χώρες της Ασίας. 

Σε γενικές γραμμές οι κινητές συσκευές δύνανται να παρέχουν έναν καλύτερο μηχανισμό και αποδοτικότερα αποτελέσματα σε σχέση με τις παραδοσιακές τηλεοπτικές εκπομπές.

Οι τεχνολογικοί γίγαντες μπαίνουν στο παιχνίδι

Οι μεγάλες εταιρείες του ηλεκτρονικού εμπορίου έχουν ήδη από καιρό ενσωματώσει περιεχόμενο ζωντανής ροής στις αντίστοιχες πλατφόρμες τους τα τελευταία χρόνια για να υποστηρίξουν τις πωλήσεις στο διαδίκτυο.

Για παράδειγμα, το Amazon το 2019 ξεκίνησε το Amazon Live, μέσω του οποίου παρουσιάζονται και επιδεικνύονται τα προϊόντα που πωλούνται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Επιπρόσθετα,  το Facebook έχει λειτουργήσει κάποια shoppable livestreams σε πολλές από τις εφαρμογές της, συμπεριλαμβανομένου του Instagram.

Το livestreamed shopping εκτιμάται ότι διαθέτει ακόμα ποικίλες δυνατότητες ανάπτυξης αν ληφθεί ως υπόδειγμα η αγορά της Κίνας. 

Πιο συγκεκριμένα, η Alibaba, ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου  της Κίνας, κερδίζει δισεκατομμύρια σε πωλήσεις από την Taobao Live, την shoppable πλατφόρμα ροής περιεχομένου.

Μάλιστα, περισσότερες από 300 διάσημες προσωπικότητες έχουν δημιουργήσει ατομικές συνεδρίες ζωντανής ροής στο Taobao Live για να παρουσιάσουν τα πάντα : από  καλλυντικά, μέχρι  ηλεκτρονικές συσκευές, αυτοκίνητα και διαμερίσματα. 

Ακόμη, εκτιμάται ότι για τους εμπόρους που δεν θέλουν να προσλάβουν έναν διάσημο παρουσιαστή, οι influencers ενδέχεται να είναι εξίσου ή ακόμα πιο αποτελεσματικοί σε ό, τι αφορά το engagement με τους οπαδούς τους.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.