19 Απρ 2024
READING

Η είσοδος του Skroutz στο last mile με την εξαγορά της SendX θα αλλάξει την αγορά των courier

4 MIN READ

Η είσοδος του Skroutz στο last mile με την εξαγορά της SendX θα αλλάξει την αγορά των courier

Η είσοδος του Skroutz στο last mile με την εξαγορά της SendX θα αλλάξει την αγορά των courier

Η Skroutz με την κινησή της να προχώρήσει σε στρατηγική επένδυση στον κλάδο του “last-mile”, εξαγοράζοντας κατά 100% την εταιρία MYJOBNOW Delivery με την εμπορική επωνυμία SendX μπορεί να επηρεάσει την ευρύτερη αγορά των ταχυμεταφορών.

Η στρατηγική αυτή επένδυση θα επιτρέψει στην Skroutz να αναπτύξει το κομμάτι των ταχυμεταφορών, δημιουργώντας το δικό της δίκτυο και καλύπτοντας το “last mile” που αφορά την παράδοση των παραγγελιών στους καταναλωτές.

Επιπλέον, ενισχύεται η δυναμική του marketplace της με νέες υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Η SendX, θα εξυπηρετεί παραγγελίες που πραγματοποιούνται μέσω του Skroutz στην Αττική, ενώ σταδιακά θα επεκταθεί και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ώστε να εξυπηρετεί ακόμα μεγαλύτερο αριθμό παραγγελιών πανελλαδικά.

Με αυτή την κίνηση δημιουργείται μια νέα εντελώς κατάσταση στην αγορά των ταχυμεταφορών και οι ισορροπίες αλλάζουν.Αυτή η κίνηση θα επηρεάσει τις ACS,Γενική Ταχυδρομική, Speedex και ΕΛΤΑ Courier αλλά και την ευρύτερη αγορά της παράδοσης στο σπίτι.

Είναι δεδομένο ότι αυτή είναι μια στρατηγική κίνηση αλλά έχει και ρίσκο καθώς το Skroutz με την είσοδο του σε αυτή την αγορά μπορεί να κερδίσει αλλά και να χάσει.

Η ανάγκη μεταφοράς σε όλη την χώρα απαιτεί επενδύσεις σε δίκτυο εκτός εάν το Skroutz βασιστεί σε άλλες εταιρείες για πανελλαδική κάλυψη.

Προφανώς χρειάζονται υποδομές σε κέντρα διανομών και διαχείρισης, σημεία σε όλη την Ελλάδα. Η επένδυση που θα απαιτηθεί θα είναι μεγάλη αλλά και το όφελος ακόμη μεγαλύτερο.

Η ανεπάρκεια των εταιρειών ταχυμεταφορών επιτάχυνε την είσοδο νέων παικτών στην αγορά των ταχυμεταφορών και οι δύο βασικοί παράγοντες θα είναι η εξυπηρέτηση των πελατών με ποιότητα και ταχύτητα.

Οι εταιρείες ταχυμεταφορών στην Ελλάδα, κυρίως οι μεγάλες , ήταν ευάλωτες στην είσοδο και άλλων “παικτών” και εάν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι οι πλατφόρμες θα αποκτήσουν την μεγαλύτερη δύναμη όπως είναι και σε άλλες χώρες και ωριμότερες αγορές σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε ένα εντελώς διαφορετικό πεδίο ταχυμεταφορών στην Ελλάδα.

Το Skroutz γνωρίζει -έστω και έμμεσα- την αγορά των ταχυμεταφορών και τα δεδομένα που κατέχει ίσως είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο αυτή την στιγμή.

Με την είσοδο του Skroutz σε αυτή την αγορά και την ενεργοποίηση E-FOOD και Wolt στην αγορά τω τροφίμων δημιουργείται μια ευρύτερη νέα αγορά παράδοσης τροφίμων και προιόντων.Αυτή η αγορά θα ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ αφού μόνο οι εταιρείες ταχυμεταφορών έχουν αυτή την στιγμή συνολικό κύκλο εργασιών κοντά στα 500 εκ. ευρώ.

Παράλληλα πρέπει να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα η Skroutz απέκτησε και το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της EveryPay η οποία δραστηριοποιείται στην παροχή σύγχρονων συστημάτων ηλεκτρονικών πληρωμών με τις δύο εταιρείες να αναπτύσσουν στρατηγική συνεργασία.

Αυτό που φαίνεται ως μια πρώτη εκτίμηση για την στρατηγική του Skroutz είναι η πλήρη ενεργοποίηση της πλατφόρμας από την αγορά προϊόντων, στην πληρωμή τους αλλά και την αποστολή.

Είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση γιατί δίνει την δυνατότητα στην εταιρεία να ελέγχει όλα τα στάδια των ηλεκτρονικών αγορών και βέβαια να μεγαλώνει τα έσοδα της αλλά και την δύναμη της στην αγορά του e-commerce.

Προφανώς αυτές οι κινήσεις έχουν σχέση και με την επένδυση που εξασφάλισε η Skroutz μέσα από την εξαγορά υψηλού μειοψηφικού ποσοστού της ελληνικής εταιρείας κοντά στο 40% από το CVC Capital Partners το περασμένο Απρίλιο.

Προφανώς υπάρχουν και ρίσκα αφού η αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου από την μία έχει μεγαλώσει πολύ και θα μεγαλώσει και άλλο αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια ώριμη αγορά.

Το 2020 ήταν μια χρονιά που επιτάχυνε τις εξελίξεις και το 2021 μπορεί να είναι η χρονιά που θα καθορίσει θέσεις και μερίδια.Όσα έγιναν το 2020 δεν έχουν γίνει συνολικά την τελευταία δεκαετία και η πολύ έντονη αυτή περίοδος έχει ευκαιρίες αλλά και κινδύνους.

Ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η στρατηγική κίνηση είναι σωστή η μπορεί να επαναληφθεί μια ατυχής επιλογή όπως έγινε με την είσοδο στην παράδοση τροφίμων και τελικά την παραχώρηση της δραστηριότητας στο Box.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.