23 Απρ 2024
READING

Η IKEA δημιουργεί μικρότερα καταστήματα σε αστικά κέντρα και έρχεται πιο κοντά στους καταναλωτές

3 MIN READ

Η IKEA δημιουργεί μικρότερα καταστήματα σε αστικά κέντρα και έρχεται πιο κοντά στους καταναλωτές

Η IKEA δημιουργεί μικρότερα καταστήματα σε αστικά κέντρα και έρχεται πιο κοντά στους καταναλωτές

Η IKEA, μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες οικιακών επίπλων αναδιαμορφώνει τώρα το πλάνο των καταστημάτων της, ούτως ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στους καταναλωτές.

Η συγκεκριμένη εταιρεία διένυσε το μεγαλύτερο μέρος της ύπαρξης και της λειτουργίας της, ήτοι πάνω από 75 χρόνια, όντας μία αλυσίδα που λειτουργεί σε τεράστια καταστήματα συνήθως εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Ωστόσο, η σουηδική αλυσίδα μεταστρέφει πλέον με γοργούς ρυθμούς αυτήν την στρατηγική και κινείται προς ένα μοντέλο που περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο δίκτυο καταστημάτων ενσωματώνοντας in-store καταστήματα σε αστικές τοποθεσίες και δημιουργώντας ακόμη καταστήματα σε μικρότερες γειτονιές που ειδικεύονται σε υπηρεσίες σχεδιασμού ή λειτουργούν ως σημεία παραλαβής των ηλεκτρονικών παραγγελιών.

Αυτή η σημαντική αλλαγή πορείας είναι ένα μόνο μέρος των εντατικοποιημένων προσπαθειών της ΙΚΕΑ να ενισχύσει τις δραστηριότητές της, προωθώντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα και τις φιλικές προς το περιβάλλον πρωτοβουλίες.

Το προηγούμενο έτος, ήταν κάπως αμφιλεγόμενο για τις αποδόσεις της εταιρείας, αφού τα καταστήματά της παρέμειναν κλειστά σε πολλές χώρες κατά την διάρκεια της άνοιξης.

Έτσι, η πανδημία ώθησε την ΙΚΕΑ να εργαστεί σκληρότερα για να αντιμετωπίσει τις αλλαγές στην αγορά λιανικής πώλησης.

Όλη αυτή η διαδικασία, πραγματοποιείται στα πλαίσια ενός γενικού μετασχηματισμού που ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια, όταν η εταιρεία άρχισε να ανοίγει καταστήματα σε διαφορετικά μεγέθη και μορφές σε σχέση με τους παραδοσιακούς εκθεσιακούς χώρους χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Συγχρόνως, ο στόχος της εταιρείας είναι όλα τα καταστήματα και οι τοποθεσίες της να λειτουργούν ως ένα ενιαίο κανάλι.

Ο νέος πίνακας και το πλάνο του μετασχηματισμού περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:

  • Τα παραδοσιακά μεγάλα καταστήματα της ΙΚΕΑ, τα οποία αυτήν την στιγμή δεν θα εξαφανιστούν ενώ θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην προσφορά της πλήρους εμπειρίας ΙΚΕΑ προς τους καταναλωτές, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή όλα τα χρόνια λειτουργία της εταιρείας.
  • Δημιουργία μικρότερων καταστημάτων -τουλάχιστον σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τοποθεσίες ΙΚΕΑ-  σε περισσότερες αστικές περιοχές στα οποία περιλαμβάνεται τόσο ο εκθεσιακός χώρος των επίπλων όσο και η έκθεση των προϊόντων .
  • Πολύ μικρότερα καταστήματα -500 έως 1000 τετραγωνικά μέτρα- που θα τοποθετηθούν στις μικρότερες γειτονιές των αστικών κέντρων και θα χρησιμοποιούνται για την παροχή υπηρεσιών σχεδιασμού της κουζίνας, του μπάνιου και εν γένει του σπιτιού, καθώς και ως χώροι όπου οι πελάτες μπορούν να παραλάβουν τα εμπορεύματα που έχουν παραγγείλει μέσω του ιστοτόπου της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα, αυτή η δομή τριών επιπέδων πρόκειται να επεκταθεί, όπως δηλώνει η εταιρεία, ακόμη περισσότερο και μάλιστα, ο απώτερος σκοπός της εταιρείας είναι να έχει κάθε πελάτης πρόσβαση σε μία τοποθεσία ΙΚΕΑ σε απόσταση μικρότερη ή ίση των είκοσι λεπτών από εκεί που βρίσκεται.

Όλη αυτή η δραστηριότητα που επικεντρώνεται στην λειτουργία των φυσικών καταστημάτων συνοδεύεται από αντίστοιχες σημαντικές αναβαθμίσεις στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκαίνουργιας εφαρμογής για κινητά. 

Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι βρισκόταν αρκετά πίσω σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των ηλεκτρονικών αγορών της στο διαδίκτυο, καθώς πριν την εκδήλωση της πανδημίας το ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσώπευε περίπου το 15% της συνολικής επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.

Τώρα ο αριθμός αυτός έχει φτάσει στο 25% και οι βλέψεις της εταιρείας υποθέτουν ότι οι ηλεκτρονικές πωλήσεις θα μπορούσαν να φτάσουν να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των συνολικών πωλήσεων ωστόσο, αυτή η αλλαγή απαιτεί περισσότερο χρόνο.

Τέλος, μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας αφορά την προώθηση της βιωσιμότητας και της προστασία του περιβάλλοντος σε μακροπρόθεσμη βάση. Σε γενικές γραμμές, εκτιμάται ότι η πανδημία έθεσε τη βιωσιμότητα στην κορυφή της ατζέντας των επιχειρήσεων. 

Μάλιστα, η ΙΚΕΑ έχει ήδη ενσωματώσει στην λειτουργία της 240.000 ηλιακούς συλλέκτες και πάνω από 100 ανεμογεννήτριες, ενώ παράλληλα αγοράζει δασική γη για να την προστατεύσει, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης αγοράς στη Georgia, της Αμερικής και έχει παράλληλα αρχίσει να πωλεί μια φυτοφαγική έκδοση για τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια της.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.