19 Απρ 2024
READING

Τα ανεξάρτητα διαφημιστικά agencies κερδίζουν έδαφος και η διαφημιστική αγορά αλλάζει

5 MIN READ

Τα ανεξάρτητα διαφημιστικά agencies κερδίζουν έδαφος και η διαφημιστική αγορά αλλάζει

Τα ανεξάρτητα διαφημιστικά agencies κερδίζουν έδαφος και η διαφημιστική αγορά αλλάζει

Τον Νοέμβριο, η Domino’s ανακοίνωσε ότι πρόκειται να τερματίσει την επί 13 χρόνια παγκόσμια συνεργασία της με την διαφημιστική εταιρεία CPB (Crispin Porter + Bogusky) και θα ξεκινήσει το 2021 να αναθέτει τις διαφημιστικές εκστρατείες της σε μια μικρή, ανεξάρτητη υπηρεσία που ονομάζεται WorkInProgress.

Η συγκεκριμένη κίνηση σαφέστατα ταρακούνησε την αγορά καθώς αν μη τι άλλο, φαντάζει ριψοκίνδυνο για μία επιχείρηση με διεθνή παρουσία  να εναποθέτει τις προωθητικές της ενέργειες σε ένα μικρό πρακτορείο με 23 υπαλλήλους και εμπειρία λίγων χρόνων.

Για την ιστορία, η δημιουργική επανάσταση της διαφημιστικής βιομηχανίας που ξεκίνησε στη δεκαετία του 1960 φαίνεται ότι ξεθώριαζε κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αφού η ισχύς των διαφημιστικών υπηρεσιών ανά τον κόσμο συγκεντρώθηκε σε μόλις πέντε μεγάλες εταιρείες: την WPP, την Omnicom, την IPG, την Dentsu, και την Publicis. 

Οι παραπάνω εταιρείες βασίστηκαν στην ιδέα ότι με την τοποθέτηση όλων των δυνατοτήτων του οικοσυστήματος του marketing και της διαφήμισης κάτω από μια στέγη—δημιουργικό τμήμα, έρευνα, PR, σχεδιασμός μέσων, ψηφιακή παραγωγή και κοινωνικά μέσα—θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ένα one-stop shop για τους μεγαλύτερους εμπόρους στον κόσμο. 

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, το μοντέλο αυτό δημιούργησε προστριβές και συγκρούσεις συμφερόντων καθώς η έμφαση στην αγορά των μέσων ενημέρωσης υπερίσχυσε της δημιουργικής έμπνευσης και οι ανάγκες των επενδυτών τέθηκαν πάνω από τους σκοπούς της δημιουργικής δουλειάς. 

Έτσι, η κίνηση της Domino’s δείχνει ότι γίνονται κάποια θετικά βήματα στον χώρο της διαφήμισης, καθώς παρατηρείται ενίσχυση της τάσης για την δημιουργία μικρών και ανεξάρτητων δημιουργικών οργανισμών. 

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ένα εντελώς νέο φαινόμενο, αλλά η πανδημία φαίνεται να έχει επιταχύνει τόσο την δημιουργία των μικρότερων οργανισμών όσο και τον αριθμό των εταιρειών που είναι πρόθυμες να επενδύσουν σε μικρότερα δημιουργικά γραφεία. 

Πιο αναλυτικά, η ενίσχυση αυτής της τάσης υποδεικνύεται μέσα από την εμφάνιση πολυάριθμων μικρών οργανισμών και πολύ επιτυχημένων όπως η Humanaut (2013), η Preacher (2014), η WorkInProgress (2016), η Uncommon London (2017), η Arts & Letters Creative (2017) και άλλες.

Ως εκ τούτου, όλες αυτές οι ενέργειες υποδηλώνουν την ελπίδα  και την προσπάθεια που καταβάλλει ο διαφημιστικός χώρος να πολεμήσει την αδράνεια  που δημιουργείται από την ολιγαρχία της βιομηχανίας και την πίεση που ασκείται από τα μονοπώλια του Facebook και  της Google.

Μία νέα ημέρα ξημερώνει

Αυτό που πρακτικά συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια και επιταχύνεται κατά το τελευταίο έτος -εξαιτίας της πανδημίας- είναι ότι όλο και περισσότεροι πελάτες συνειδητοποιούν ότι η συνεργασία με ένα “indie” δημιουργικό γραφείο δεν έχει τόσους κινδύνους, όπως κάποτε πίστευαν τα στελέχη των εταιρειών, καθώς τα ανεξάρτητα γραφεία προσφέρουν τώρα τις καλύτερες ιδέες, τις πιο άμεσες σχέσεις και τα καλύτερα αποτελέσματα που οι πελάτες μπορούν να βρουν στην αγορά.

Αρκετές εταιρείες πρωτοστάτησαν στην αλλαγή και μεταπήδησαν ήδη στα μικρότερα και ανεξάρτητα πρακτορεία και τώρα πολλές ακόμα μάρκες ακολουθούν αυτό το παράδειγμα. Έτσι, εκτιμάται ότι η ορμή αυτή αυξάνεται σημαντικά και πρόκειται να ενισχυθεί περαιτέρω στο κοντινό μέλλον.

Ένας ακόμη λόγος, που οδήγησε τις μεγάλες εταιρείες σε μικρότερους οργανισμούς είναι ότι πολλές διαφημιστικές εργασίες διαχωρίζονται τώρα από έργο σε έργο, σε αντίθεση το παραδοσιακό μοντέλο της ανάθεσης του συνόλου των προωθητικών ενεργειών σε ένα και μόνο πρακτορείο. Ι

Ιστορικά, πολλοί κορυφαίοι παγκόσμιοι διαφημιστικοί οργανισμοί δημιουργούσαν ισχυρούς δεσμούς με τις εταιρείες. Έτσι, για παράδειγμα, η Ford, η Domino’s, ή τα Mcdonald’s επέλεγαν έναν οργανισμό για να φέρει σε πέρας ολόκληρη την δημιουργική τους δουλειά. 

Ωστόσο, σήμερα, με τις αυξημένες απαιτήσεις του δημιουργικού και του marketing που απαιτούν διαρκή και επικαιροποιημένη παρουσία σε πολλά και διαφορετικά μέσα ενημέρωσης, πολλές εταιρείες επιλέγουν να διατηρήσουν μια σειρά από διαφορετικές σχέσεις με τα ποικίλα πρακτορεία. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι η πανδημία έπαιξε εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην στροφή αυτή.

Η πανδημία εξάλειψε τις ανισότητες μεταξύ των ισχυρών και των ανεξάρτητων δημιουργικών γραφείων

Τα στελέχη της Uncommon αναφέρουν ότι οι συνθήκες της εξ αποστάσεως εργασίας ήταν ένα σημαντικό όφελος για την δική του επιχείρηση αλλά και γενικά για την ενίσχυση των μικρότερων πρακτορείων.

Φαίνεται, ότι δεδομένου ότι όλες οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μέσω των πλατφορμών τηλεδιάσκεψης όπως είναι το Zoom, κανείς δεν έχει την δυνατότητα να εξετάσει πόσο μεγάλες ή επιβλητικές είναι οι εγκαταστάσεις ενός πρακτορείου ή τους προϋπολογισμούς που η εταιρεία έχει εναποθέσει στις εγκαταστάσεις. 

Αρκετοί εκτιμούν ότι οι συνθήκες της πανδημία έχουν σε μεγάλο βαθμό εξομοιώσει τον ανταγωνιστικό χώρο, καθώς αφενός το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παροχή των υπηρεσιών και όχι στις εγκαταστάσεις ή τους προϋπολογισμούς της εταιρείας και αφετέρου εφόσον όλα γίνονται μέσω τηλεδιασκέψεων, τα πρακτορεία μπορούν να αψηφήσουν πλήρως τους γεωγραφικούς περιορισμούς, τόσο σε ό,τι αφορά την πρόσληψη νέου ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε ό,τι αφορά την ανάληψη των εκστρατειών και των προωθητικών ενεργειών για εταιρείες που βρίσκονται ακόμα και σε άλλες χώρες.

Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, εκτιμάται ότι τώρα που όλο και περισσότερες μάρκες δοκίμασαν την εμπειρία της συνεργασίας με μικρότερα ανεξάρτητα δημιουργικά γραφεία, θα είναι δύσκολο να απομακρυνθούν από αυτήν την τάση, δεδομένων των αποδόσεων της. 

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.