20 Απρ 2024
READING

Η Uber σε συμφωνία με την FreeNow που θα της εξασφαλίσει την κυριαρχία στην αγορά

4 MIN READ

Η Uber σε συμφωνία με την FreeNow που θα της εξασφαλίσει την κυριαρχία στην αγορά

Η Uber σε συμφωνία με την FreeNow που θα της εξασφαλίσει την κυριαρχία στην αγορά

Κάποιοι αναφέρουν περιπαικτικά ότι από τότε που η Uber ξεκίνησε να λειτουργεί στη Γερμανία το 2014, έχει δαπανήσει περισσότερο χρόνο στα δικαστήρια παρά στο δρόμο και την κίνηση, καθώς οι φιλοδοξίες της εταιρείας έβρισκαν συνεχώς εμπόδια από τις κατεστημένες επιχειρήσεις ταξί. 

Ωστόσο, η διοίκηση της εταιρείας με έδρα Σαν Φρανσίσκο αναφέρει ότι πλέον η Uber έχει ξεκαθαρίσει την λειτουργία της και πρόκειται μάλιστα να συνάψει μία συμφωνία ύψους €1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα πετύχει σημαντικό “χτύπημα” στον  μεγαλύτερο ανταγωνιστή της και θα επιταχύνει τις βλέψεις της για την κυριαρχία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Uber βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει την FreeNow, την αντίπαλο δηλαδή εταιρεία (πρώην MyTaxi) η οποία ανήκει στους γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας, την BMW και την Daimler.

Η συμφωνία θα εξασφαλίσει την πρόσβαση της Uber σε 50 εκατομμύρια πελάτες της FreeNow και 750.000 οδηγούς σε περισσότερες από 130 πόλεις. Σε αντάλλαγμα, οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα ανακτήσουν μέρος των ζημιών τους, οι οποίες, μόνο το 2019, ανήλθαν σε 750 εκατομμύρια ευρώ.

Η Uber φαίνεται ότι πήρε σημαντικά μαθήματα από τις κυρώσεις και τις ζημιές που υπέστη τα τελευταία χρόνια. Πιο αναλυτικά, στα πρώτα στάδια λειτουργίας της, η UberPop, η οποία επέτρεπε στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων να εργάζονται ως οδηγοί χωρίς τις απαιτούμενες άδειες, θεωρήθηκε παράνομη το 2015 και έπρεπε να σταματήσει να λειτουργεί.

Η Uber προσπάθησε ξανά, υπεργολαβώντας θέσεις εργασίας σε εξειδικευμένες ιδιωτικές εταιρείες ενοικίασης οχημάτων, υποστηρίζοντας τις άδειες τους.

Ακόμη, η Uber αναγκάζονταν να στείλει τους οδηγούς πίσω στις βάσεις, συχνά στις παρυφές της πόλης, μετά από κάθε ταξίδι – αντί να τους ωθεί πίσω προς τη ζήτηση, υπακούοντας στον κανόνα- νόμο «return to garage» της γερμανικής αγοράς.

Ωστόσο, τα στελέχη της Uber αναφέρουν ότι αυτός ο κανόνας ενδέχεται να πετυχαίνει να περιορίσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στα κέντρα των πόλεων, αλλά ταυτόχρονα είναι μία επιβλαβής για το περιβάλλον πρακτική και παρεμποδίζει την ικανότητα της Uber να επεκταθεί σε αγροτικές περιοχές.

Η Taxi Germany, μια ένωση που αντιπροσωπεύει 255.000 πλήρως αδειοδοτημένους οδηγούς της Γερμανίας που απειλούνται από την άφιξη του Uber, βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, καθώς υποστηρίζει ότι η επιστροφή στην βάση είναι καθήκον των οδηγών και όλοι ανεξαιρέτως οφείλουν να συμμορφωθούν.

Ωστόσο, η Taxi Germany δεν είναι ο μόνος αντίπαλος της Uber. Ποικίλες διαμαρτυρίες, αναφορές και βανδαλισμοί αυτοκινήτων αποδεικνύουν ότι η Γερμανία είναι μία από τις πιο εχθρικές αγορές στον κόσμο για το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας.

Σήμερα, η Uber επιμένει ότι υπακούει και συμμορφώνεται πλήρως με τους κανόνες, ενώ επικαλείται ακόμα και τον σχεδιασμό ενός ιδιόκτητου λογισμικού το οποίο απομακρύνει τους οδηγούς από την πλατφόρμα για 20 λεπτά εάν δεν επιστρέφουν στην βάση μετά από κάθε ταξίδι.

Μάλιστα, αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα βοηθήσουν στην πραγματικότητα την Uber και την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Έτσι, παρά όλους τους παραπάνω περιορισμούς, η Uber έχει σήμερα παρουσία σε οκτώ γερμανικές πόλεις.

Η απόκτηση του FreeNow, η οποία είναι πολύ πιο εδραιωμένη στο τοπικό οικοσύστημα, θα ήταν το τέλειο σχέδιο και θα άνοιγε στην Uber τον δρόμο για να αποκτήσει παρουσία σε περίπου 40 ακόμη τοποθεσίες ενώ θα εξαλείψει παράλληλα έναν σημαντικό αντίπαλο της.

Με την σωστή διαχείριση, η Uber θα μπορούσε να ξεπεράσει τα χρόνια προβλήματα και να εξελιχθεί από τον outsider στον απόλυτο ηγέτη της αγοράς στη Γερμανία, ενώ θα μπορούσε ακόμα να μετεξελιχθεί στην κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, μια βιομηχανία που προβλέπεται να αξίζει 46 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως μέχρι το 2026. 

Επιπλέον, η FreeNow έχει ισχυρή παρουσία και στη Νότια Αμερική, γεγονός που θα βοηθούσε την Uber να αυξήσει περαιτέρω το παγκόσμιο μερίδιο της.

Ωστόσο, η FreeNow, όπως και η Uber, δεν έχει ακόμη αποκομίσει σημαντικό κέρδος και οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η μεταξύ τους συμφωνία έχει στρατηγικό νόημα και για τις δύο εταιρείες, ενώ η συμφωνία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο και για όσους βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.