25 Απρ 2024
READING

Πώς μπορεί να καταπολεμήσει η τεχνολογία το ζήτημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων;

4 MIN READ

Πώς μπορεί να καταπολεμήσει η τεχνολογία το ζήτημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων;

Πώς μπορεί να καταπολεμήσει η τεχνολογία το ζήτημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων;

Τις περισσότερες φορές οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων έχουν την εντύπωση ότι γνωρίζουν πλήρως τις ανάγκες των κατοικίδιων τους. Ωστόσο, πώς ακριβώς υπολογίζεται πόση άσκηση χρειάζεται ένας σκύλος και πόση τροφή απαιτείται για να συμπληρώσει τις ανάγκες του; 

Αρκετές φορές, οι κατά προσέγγιση εκτιμήσεις μπορεί να αποβούν επιβλαβείς για την υγεία των ζώων αλλά η τεχνολογία εξελίσσεται διαρκώς για να επιλύσει τέτοιου είδους θέματα.

Η παχυσαρκία των κατοικίδιων ζώων αναγνωρίζεται πλέον επίσημα ως ασθένεια από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την Αμερικανική Ιατρική Ένωση.

Πάνω από το 50% των σκύλων στο Ηνωμένο Βασίλειο — και περίπου το 40% των γατών — είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με την Ένωση Κατασκευαστών Τροφών για τα ζώα συντροφιάς.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων, ωστόσο, φαίνεται να αγνοούν σε πολλές περιπτώσεις το όλο και αυξανόμενο πρόβλημα , αφού το 68% των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων που ερωτήθηκαν πίστευαν ότι το κατοικίδιο ζώο τους διατηρούσε το σωστό βάρος.

Έτσι, μια σειρά τεχνολογιών και συσκευών παρακολούθησης αναδύεται για να βοηθήσει στην παρακολούθηση του βάρους και της πρόσληψης τροφής ενός κατοικίδιου ζώου.

Οι τεχνολογίες αυτές περιλαμβάνουν ένα τεράστιο εύρος λειτουργιών:  από έναν αυτόματο τροφοδότη, ο οποίος ορίζει και διανέμει την συγκεκριμένη ποσότητα τροφής που πρέπει να τρώει ένα κατοικίδιο ζώο κάθε μέρα μέχρι κάμερες κατοικίδιων ζώων, οι οποίες — στην περίπτωση της συμβίωσης πολλών κατοικίδιων — παρακολουθούν εάν ένα από τα κατοικίδια ζώα καταναλώνει μεγαλύτερο από το μερίδιο που του αναλογεί σε τροφή.

Πιο αναλυτικά, η PitPat με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει μια οθόνη παρακολούθησης, η οποία αποτελείται από μια διακριτική συσκευή που συνδέεται με το κολάρο ενός σκύλου.

Σε συνεργασία με μια δωρεάν εφαρμογή, παρέχει στους ιδιοκτήτες έναν πρόγραμμα άσκησης που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε σκύλου και παρακολουθεί το πόση άσκηση κάνουν. 

Οι δημιουργοί της παραπάνω τεχνολογίας επισημαίνουν ότι αρκετές εταιρείες συνδέουν μια οθόνη για την παρακολούθηση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε έναν σκύλο — αλλά κάτι τέτοιο δεν οδηγεί σε έγκυρες μετρήσεις, καθώς οι μετρήσεις βάδισης των κατοικίδιων διαφέρουν από εκείνες των ανθρώπων.

Ακόμη, η συσκευή PitPat διαρκεί δύο χρόνια πριν χρειαστεί να αντικατασταθεί η μπαταρία της, αντί να χρειάζεται συνεχώς επαναφόρτιση.

Επιπρόσθετα, δύναται να παρακολουθεί τα δεδομένα του ύπνου και της δραστηριότητας των σκύλων. Αυτή τη στιγμή το 90% των πωλήσεών τους αφορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και το 10% στην Ευρώπη, ενώ το εργοστάσιο της εταιρείας εδρεύει στη Βόρεια Ιρλανδία.

Εντούτοις, οι τεχνολογίες αυτού του είδους δεν περιορίζονται μόνο σε σκύλους. Επί παραδείγματι, η  Moggie.me, μία εταιρεία με έδρα τη Μαδρίτη, δημιούργησε μία εφαρμογή για γάτες που κρατά τους ιδιοκτήτες ενήμερους για την ευημερία τους όταν εκείνοι βρίσκονται, για παράδειγμα, στο γραφείο.

Παράλληλα, προσφέρει επίσης εξατομικευμένες συμβουλές για το πώς να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή φροντίδα για την γάτα χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο που βασίζεται σε κτηνιατρικές γνώσεις.

Ένα ακόμη προϊόν που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά από την Moggie.me. είναι ένα επιταχυνσιόμετρο το οποίο προστίθεται στο κολάρο μιας γάτας και περιέχει ένα εκπαιδευμένο σύνολο δεδομένων που αντιλαμβάνεται τι ακριβώς κάνει μια γάτα — είτε πρόκειται για περπάτημα, ύπνο, φαγητό και ούτω καθεξής.

Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα κάνει συστάσεις σχετικά με το τι μπορεί να χρειάζεται κατά καιρούς η γάτα.

Ταυτόχρονα, η εν λόγω συσκευή μπορεί να καθορίσει εάν η εκάστοτε γάτα ήταν πιο ανενεργή κατά την διάρκεια μία περιόδου ή αν έλαβε περισσότερη τροφή από όσο έπρεπε και αυτά τα δεδομένα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας των κατοικίδιων ζώων είναι διαδεδομένο σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως διαπίστωσε η Tractive, η εταιρεία  που βρίσκεται πίσω από το GPS σύστημα για κατοικίδια ζώα με έδρα την Αυστρία. 

Σύμφωνα με την έρευνά τους, το 40% των σκύλων και των γατών είναι υπέρβαροι στις Ευρωπαϊκές βιομηχανικές χώρες. Ο Michael Hurnaus, πρώην διευθυντής τεχνικών προγραμμάτων στο Amazon, μετακόμισε από τη Silicon Valley και ίδρυσε την εταιρεία αυτή που εδρεύει τώρα στο Linz της Αυστρίας μαζί με κάποιους ακόμα συνιδρυτές.

Ολόκληρη η πρωτοβουλία ενισχύθηκε με τα δικά τους κεφάλαια και με πολύ λίγη εξωτερική χρηματοδότηση αρχικά, αλλά πέτυχαν να δημιουργήσουν γρήγορα ένα προϊόν — το οποίο μάλιστα πωλήθηκε με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.

Το εν λόγω προϊόν ξεκίνησε κυρίως ως συσκευή εντοπισμού ή παρακολούθησης κατοικίδιων ζώων, η οποία θα ειδοποιούσε τους ιδιοκτήτες όταν τα κατοικίδια απομακρύνονταν από μια περιφραγμένη και οριοθετημένη περιοχή, την οποία μπορεί να ρυθμίσει ο ιδιοκτήτης.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια από την κυκλοφορία του προϊόντος, πέτυχαν να προσελκύσουν μια επένδυση ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Εν κατακλείδι, η αυξανόμενη ανησυχία για την καλύτερη θωράκιση και την προστασία της υγείας μας είναι μία τάση που ενισχύθηκε ιδιαίτερα δεδομένης της υγειονομικής κρίσης και φαίνεται ότι θα επεκταθεί ακόμα πιο έντονα και στον χώρο των κατοικίδιων ζώων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.