Τα συστατικά στοιχεία της καινοτομίας για τις υπηρεσίας μεταφορών και παράδοσης

Το 2021, η καινοτομία και η εξέλιξη των υπηρεσιών μεταφοράς των προϊόντων και των αγορών σε μακρινές αποστάσεις δεν εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο από την τεχνολογία. Οι τεχνολογίες που υποστηρίζουν την εξέλιξη και την επιτάχυνση των υπηρεσιών μεταφοράς υπάρχουν ήδη και χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμός. 

Ωστόσο, η βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των μεταφορών σε μακρινές αποστάσεις θα σχετίζεται άμεσα με τον τρόπο με τον οποίο οι λιανοπωλητές, οι μεταφορείς και οι πλατφόρμες θα συνεργάζονται αρμονικά στην μεταφορά των προϊόντων ώστε να συμβάλλουν, αντί να αποσπούν την προσοχή από, τη συνολική δραστηριότητα του λιανικού εμπορίου.

Παρακάτω, δίνονται τέσσερα στοιχεία που οδηγούν και χαρακτηρίζουν το μέλλον της καινοτομίας των υπηρεσιών μεταφοράς για τους λιανοπωλητές.

1. Αποδοτικότερη επικοινωνία μεταξύ των καταστημάτων και των συστημάτων παράδοσης

Η αποδοτική σύνδεση μεταξύ της προβολής των αποθεμάτων που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και της παράδοσης των προϊόντων στους καταναλωτές συχνά υποτιμούνταν πριν από την πανδημία.

Ξαφνικά, με την εκδήλωση της πανδημίας οι λιανοπωλητές αναγκάστηκαν να εκπληρώσουν τις παραγγελίες από τα καταστήματα με τα υπάρχοντα «παγιδευμένα» αποθέματα και πολλοί ήταν εκείνοι που ανταποκρίθηκαν σε αυτήν την ανάγκη. Το μέλλον αυτής της πρακτικής διευθετείται τώρα και η ορατότητα των αποθεμάτων είναι καθοριστικός παράγοντας.

Είναι κατανοητό ότι πριν την εξάπλωση του ιού η απουσία της εξελιγμένης διαχείρισης των αποθεμάτων μεταξύ των πωλήσεων εντός καταστήματος και των omnichannel καναλιών ήταν σε έναν βαθμό αποδεκτή. Ωστόσο, ο άνευ προηγουμένου όγκος των μη παραδοσιακών πωλήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας άλλαξε άρδην αυτήν την συνθήκη.

Πλέον, αρκετοί έμποροι της λιανικής πώλησης διαθέτουν έναν πρωταρχικό χώρο στα καταστήματά τους από τους οποίους εκπληρώνουν παραγγελίες, οι  οποίες συχνά παραδίδονται απευθείας στους πελάτες.

Η αποδοτικότερη ορατότητα των αποθεμάτων μπορεί να οδηγήσει στην αρμονικότερη συνεργασία μεταξύ της φυσικής υποδομής και των υπηρεσιών μεταφοράς και παράδοσης. Μάλιστα, οι λιανοπωλητές ενθαρρύνονται να συνεχίσουν να επιδεικνύουν αυτού του είδους την ευελιξία ακόμα και μετά το πέρας της πανδημίας.

2. Αποδοτικότητα και πυκνότητα

Μια τυπική μεταφορά και παράδοση απλά δεν θα είναι επαρκής σε έναν μετά-πανδημικό κόσμο. Οι έμποροι λιανικής πώλησης και οι υπηρεσίες παράδοσης επεξεργάζονται τρόπους για να δεσμεύσουν τις παραδόσεις ή να ενθαρρύνουν τους καταναλωτές να αναμένουν τις παραγγελίες τους σε πιο μαζικές αποστολές.

Μάλιστα, ο Erik Logerquist, ο ηγέτης της Uber Direct, ανέφερε ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορεί να επιτευχθεί τεχνητά μεγαλύτερη πυκνότητα στον όγκο των παραδόσεων.

Ο σκοπός είναι να βρεθεί ένας τρόπος με τον οποίο να αποστέλλεται υψηλότερο ποσοστό παρτίδων και προϊόντων που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση κόστους για τις υπηρεσίας μεταφοράς και τα καταστήματα.

Είναι γεγονός, ότι  εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα δεν διαθέτουν παραδοσιακά συγκεντρωτικές υπηρεσίες με σκοπό την διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας οποιουδήποτε είδους.

Έτσι, εταιρείες συνεργάζονται για να κάνουν αυτή τη δουλειά, να ομαδοποιήσουν, δηλαδή, όλους αυτούς τους λιανοπωλητές μαζί για να συγκεντρώσουν έναν μεγάλο όγκο παραγγελιών και να καταστήσουν αυτή τη διαδικασία πιο αποτελεσματική.

3. Διαφάνεια δεδομένων και ενίσχυση της παρακολούθησης των παραγγελιών 

Η εξίσωση κόστους-κέρδους των καταστημάτων άλλαξε άρδην όταν προστέθηκε η μεταβλητή της πανδημίας , και το ίδιο συνέβη με την εξέλιξη στον τομέα του tracking των παραδόσεων— υπογραμμίζοντας τις ασυνέπειες στις δυνατότητες παρακολούθησης μεταξύ των παρόχων για τις μεταφορές των παραγγελιών.

Οι καταναλωτές  αναπτύσσουν τώρα περισσότερο από ποτέ μία on demand λογική και ως εκ τούτου επιθυμούν να ενημερώνονται για κάθε βήμα της διαδρομής που ακολουθεί η παράδοση των προϊόντων της.

Οι παραδοσιακοί μεταφορείς έχουν ήδη κάνει κάποιες βελτιώσεις στην real time παρακολούθηση των αγορών, αλλά ακόμα υπάρχουν πολλά πράγματα που οφείλουν να γίνουν. 

Συγχρόνως, οι καταναλωτές επιθυμούν πλήρη διαφάνεια, αλλά το ίδιο κάνουν και οι εταιρείες και οι λιανοπωλητές, σύμφωνα με τον Omer Waysman, τον διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της  Danone.

Η εν λόγω εταιρεία συνειδητοποίησε πρόσφατα ότι για να βελτιστοποιήσει τις υπηρεσίες των μεταφορών της σε μακρινούς προορισμούς, έπρεπε να είναι σε θέση να παρακολουθεί στενά τα δεδομένα για κάθε παράδοση- μία λειτουργία που δεν παρέχεται από όλους τους συνεργάτες.

Η απόκτηση περισσότερων δεδομένων επιτρέπει στη Danone να μετρήσει την ικανοποίηση των καταναλωτών, κάτι που έχει σαφώς πρωταρχική σημασία για μια υπηρεσία υψηλού κόστους, όπως η παράδοση των παραγγελιών σε μακρινές αποστάσεις. 

Η Danone στράφηκε στην εταιρεία Bringg, με σκοπό να ενορχηστρώσει καλύτερα τις υπηρεσίες παράδοσης και μεταφοράς που διαθέτει με την ελπίδα να χρησιμοποιήσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα δεδομένων και να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα τη συμπεριφορά των καταναλωτών πριν και μετά την αγορά, και όλα αυτά με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την ανάλυση του κύκλου ζωής των προϊόντων.

4. Ευελιξία και άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες της αγοράς

Εάν το 2020 έδωσε κάποια μαθήματα στους παράγοντες της λιανικής πώλησης , τότε το σημαντικότερο εξ αυτών είναι το εξής: κάθε τμήμα των λιανικών πωλήσεων οφείλει να είναι προετοιμασμένο τόσο για τις περιόδους υπερβολικής ζήτησης όσο και για αυτές με τον μειωμένο όγκο πωλήσεων.

Έτσι, σχετικά με το ζήτημα των αποστολών και των παραδόσεων το παραπάνω μάθημα οδηγεί στην ανάγκη για καλύτερη διαχείριση και ευελιξία στην χωρητικότητα.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Uber, ως πάροχος υπηρεσιών μεταφοράς έχει δει μεγάλη άνθιση τον τελευταίο καιρό, κυρίως γιατί οι λειτουργίες της δεν εξαρτώνται από παγιωμένες εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες της υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην βάση της gig-economy (οικονομία της πλατφόρμας).

Αρκετοί υποστηρίζουν, ότι το γεγονός ότι οι παραδοσιακοί πάροχοι διαθέτουν συνήθως πάγια περιουσιακά στοιχεία, εγκαταστάσεις και σταθερές βάσεις εργαζομένων, είναι κάτι που είναι πραγματικά δύσκολο να κλιμακωθεί και να διαχειριστεί όταν υπάρχει αυξημένη ζήτηση.