19 Απρ 2024
READING

Το Amazon αναδείχθηκε η αγαπημένη αλυσίδα supermarket για τους Αμερικανούς 

3 MIN READ

Το Amazon αναδείχθηκε η αγαπημένη αλυσίδα supermarket για τους Αμερικανούς 

Το Amazon αναδείχθηκε η αγαπημένη αλυσίδα supermarket για τους Αμερικανούς 

Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το Amazon μετατράπηκε σταδιακά στην αγαπημένη αλυσίδα supermarket για τον μεγαλύτερο αριθμό Αμερικανών κατοίκων.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου NRF του 2021, βασίστηκαν σε μία έρευνα 10.000 αμερικανικών νοικοκυριών από την εταιρεία ερευνών Dunnhumby.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι το Amazon ξεπέρασε τους άλλους παίκτες της αντίστοιχης αγοράς— την H-E-B και το Trader Joe’s — που κυριαρχούσαν στην λίστα κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους .

Έτσι, φαίνεται ότι το Amazon αναπτύσσεται ως ένας ιδιαίτερα ανταγωνιστικός φορέας σε σχεδόν οποιαδήποτε κατηγορία και εκτιμάται ότι θα αξιοποιήσει αυτήν την δυναμική και θα συνεχίσει ούτως ώστε να κερδίσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά ανάμεσα στα κυρίαρχα grocery stores.

Μάλιστα διαπιστώθηκε μια επιπλέον αξία η οποία εξασφαλίζει στο Amazon την υπεροχή στον χώρο της αγοράς.

Πιο αναλυτικά, ενώ η H-E-B και το Trader Joe’s απολαμβάνουν σαφώς μεγάλη δημοτικότητα, αλλά παρόλα αυτά η ασύγκριτη ευκολία που παρέχει το Amazon για τις αγορές του είναι “εθιστική” για τους καταναλωτές.

Τα στατιστικά στοιχεία από την Dunnhumby αποδεικνύουν ότι οι καταναλωτές επιθυμούν και αναζητούν ανέσεις όπως την άμεση παράδοση στο σπίτι, μια τάση που θα συνεχίσει να ενισχύεται και μετά την πανδημία.

Έτσι, αναμένεται ότι και τα καταστήματα των αντιπάλων του Amazon θα θέσουν νέα πρότυπα για την λειτουργία των φυσικών καταστημάτων με σκοπό την διευκόλυνση των καταναλωτών και την εξοικονόμηση του χρόνου. 

Το Amazon και η Target, όπως αναφέρει η προαναφερθείσα έρευνα, πέτυχαν εξαιρετικά σημαντικά κέρδη από έτος σε έτος, καθώς οι καταναλωτές στράφηκαν μαζικά προς τους λιανοπωλητές που μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν άνετες και  χωρίς επαφή αγορές καθ ‘ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ακόμη, η εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των καταναλωτών διαπίστωσε επίσης ότι ορισμένες περιφερειακές αλυσίδες supermarket σημείωσαν σημαντικά κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι καταναλωτές έτειναν να θεωρούν πιο αξιόπιστές τις προμήθειες των τοπικών καταστημάτων δεδομένων των ταραχών και των προβλημάτων που προκλήθηκαν στην αλυσίδα εφοδιασμού, ιδιαίτερα στην αρχή της πανδημίας.

Η σωστή διαχείριση των αποθεμάτων εκ των έσω βοήθησε τις μικρότερες αλυσίδες να λειτουργούν με ένα μοντέλο εναλλαγής μεταξύ υψηλής και χαμηλής τιμολόγησης βραχυπρόθεσμα, αν και η Dunnhumby αναμένει ότι οι λιανοπωλητές που δύνανται να προσφέρουν καθημερινά χαμηλές τιμές έχουν καλύτερες προοπτικές για την μακροπρόθεσμη οικονομική επιτυχία.

Επιπλέον, η Dunnhumby δήλωσε εμφατικά ότι η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου σκαμπανεβάσματα τις οικονομικές μετρήσεις και αποδόσεις, καθώς και σε τεράστιες αλλαγές τις συνήθειες των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τα κατάστημα της λιανικής πώλησης τροφίμων.

Οι βαθμολογίες της έρευνας βασίστηκαν σε επτά ξεχωριστούς παράγοντες: τιμή, ποιότητα, ψηφιακή πληρότητα, λειτουργίες, ευκολία, εκπτώσεις, ανταμοιβές και ταχύτητα. Μάλιστα, στην έρευνα του τρέχοντος έτους, η Dunnhumby δήλωσε ότι πρόσθεσε την μεταβλητή «Covid Momentum» στους υπολογισμούς της, γεγονός που της επέτρεψε να εκτιμήσει καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο οι μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των καταναλωτών οδήγησαν σε κέρδη ή ζημίες τις επιχειρήσεις και τις αγορές το 2020.

Μάλιστα, φάνηκε ότι το Amazon επιταχύνθηκε πέρα από κάθε άλλο λιανοπωλητή στις μετρήσεις της μεταβλητής του Covid Momentum και τις αξιολογήσεις σχετικά με την αίσθηση ασφάλειας των καταναλωτών, λόγω της ταχύτητας στο κατάστημα και των ψηφιακών λειτουργιών της.

Τέλος, το Amazon, παρά τα κέρδη που σημείωσε, έχει βιώσει σημαντικές δυσκολίες καθώς έχει μεγαλύτερη εστίαση στην αγορά του grocery. Η εταιρεία φαίνεται ότι αντιμετώπισε προκλήσεις και προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού και παράδοσης κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας ενώ υποστηρίζεται ότι σημειώθηκαν αυξημένες εντάσεις μεταξύ των καταναλωτών και των υπαλλήλων.

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.