20 Απρ 2024
READING

Πολλές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ 

3 MIN READ

Πολλές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ 

Πολλές εταιρείες μεταφέρουν την παραγωγή τους από την Κίνα στο Βιετνάμ 

Η τεχνολογική εταιρεία Foxconn με έδρα την Taiwan , η οποία παράγει ηλεκτρονικό εξοπλισμό για την Apple, αυτή την εβδομάδα έλαβε άδεια από τη βιετναμέζικη κυβέρνηση να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο συνολικής αξίας 270 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή φορητών υπολογιστών και tablets στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας εντείνοντας τις διαφορές και τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Το νέο εργοστάσιο, το οποίο πρόκειται να  αναπτυχθεί από την Fukang Technology, την θυγατρική εταιρεία της Foxconn, θα βρίσκεται στην αγροτική επαρχία Bac Giang, λίγο έξω από το Hanoi, και θα μπορεί να κατασκευάζει οκτώ εκατομμύρια μονάδες ετησίως, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Βιετνάμ.

Η Foxconn, η οποία ιδρύθηκε από τον δισεκατομμυριούχο Terry Gou, δραστηριοποιείται στο Βιετνάμ από το 2007 και έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, η τεχνολογική εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει ακόμη 700 εκατομμύρια δολάρια και να προσλάβει 10.000 επιπλέον εργαζόμενους της τοπικής κοινότητας στο Βιετνάμ κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, όπως ανέφερε η κυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η Foxconn είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής και της συναρμολόγησης των iPads και των MacBooks για την Apple στην Κίνα, όπου και λειτουργεί 12 εργοστάσια σε εννέα πόλεις, αλλά ταυτόχρονα σχεδιάζει να μεταφέρει ένα μέρος των εργασιών της στο Βιετνάμ κατόπιν αιτήματος του τεχνολογικού γίγαντα των ΗΠΑ, όπως ανέφερε το Reuters. 

Έτσι, φαίνεται ότι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας ώθησαν τις εταιρείες να απομακρύνουν τις δραστηριότητες τους από την Κίνα, όπου οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει φορολογήσεις και να στραφούν σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του γειτονικού Βιετνάμ. 

Η βιομηχανική δραστηριότητα αυξάνεται σταθερά στο Βιετνάμ από το 2012 λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας και της εγγύτητάς της στις πρώτες ύλες στην Κίνα, καθώς και της κρατικής υποστήριξης για ξένες επενδύσεις.

Η Foxconn επιδιώκει να εξοικονομήσει σε μεγάλο βαθμό το κόστος εργασίας, το οποίο είναι χαμηλότερο από αυτό της Κίνας, σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας. 

Ακόμη, φαίνεται ότι ένας χαμηλότερος βαθμός εξάρτησης από την Κίνα θα προστάτευε την Foxconn έναντι οποιασδήποτε επανάληψης της διακοπής του περασμένου έτους, όταν τα εργοστάσια στην Κίνα έκλεισαν για να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού. 

Επιπρόσθετα, η Foxconn επιδιώκει ταυτοχρόνως την έγκριση για την κατασκευή ενός βιομηχανικού πάρκου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Thanh Hoa, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο Βιετνάμ με σκοπό να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις βιομηχανικές δραστηριότητες της.

Φαίνεται ότι αυτή είναι η αρχή μιας νέας εποχής που μόνο τα πρώτα σημάδια έχουμε δει μέχρι τώρα αφού πολλές εταιρείες ξανασκέφτονται το μοντέλο της παραγωγής τους στην Κίνα.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.