21 Δεκ 2024
READING

Ο μεγάλος “πόλεμος”του delivery

7 MIN READ

Ο μεγάλος “πόλεμος”του delivery

Ο μεγάλος “πόλεμος”του delivery

Μια νέα και τεράστια αγορά ολοένα και μεγαλώνει, αυτή της παράδοσης-delivery η οποία πλέον έχει αποκτήσει άλλα χαρακτηριστικά από την περίοδο που ξεκίνησε.

Αυτή η αγορά ουσιαστικά ξεκίνησε μετά την ίδρυση του e-food και στην συνέχεια μπήκαν και βγηκαν άλλοι “παίκτες”.Ενδεικτική η είσοδος της Cosmote με το Box αλλά και του Skroutz το οποίο στην συνέχεια αποχώρησε με την παραχώρηση της δραστηριότητας στο Box.

Η μεγάλη “μετάλλαξη” όμως έγινε το 2020 με την πανδημία και την ανάγκη να μεταφερθούν τρόφιμα από τα super market στα σπίτια των καταναλωτών.

Πέρυσι λοιπόν είδαμε τον Σκλαβενίτη να συνεργάζεται με το e-food και σε όλη την Ευρώπη αντίστοιχες συνεργασίες.

Ουσιαστικά με την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου η αγορά μεγαλώνει με πολύ γρήγορο ρυθμό, και για να είμαστε πιο σαφείς, η ανάπτυξη του εμπορίου από απόσταση.

Δημιουργείται μια ανάγκη τα προϊόντα και τα εμπορεύματα να μεταφερθούν, αυτό που αποκαλείται last mile.Οι εταιρείες delivery που μεταφέρουν τρόφιμα, γεύματα και σχετικά είδη και από την αλλη οι εταιρείες courier που μεταφέρουν εμπορεύματα.

Χθες ανακοινώθηκε οτι η Wolt με έδρα το Ελσίνκι ολοκλήρωσε επιτυχώς νέο γύρο χρηματοδότησης ύψους €440  εκατομμυρίων. Ο νέος γύρος φέρνει το συνολικό ποσό χρηματοδότησης που έχει αντλήσει η Wolt σε €707 εκατομμύρια.Μια ακόμη κίνηση μεγάλης χρηματοδότησης αυτής της αγοράς σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Wolt επέκτεινε τη δραστηριότητα της πέρα από τα εστιατόρια και τη διανομή φαγητού στον τομέα των ειδών παντοπωλείου και ευρύτερα στη λιανική: για παράδειγμα, είναι τώρα δυνατό ο καταναλωτής να αγοράσει τα πάντα, από καλλυντικά έως τροφές για κατοικίδια και φαρμακευτικά προϊόντα στην πλατφόρμα της.
Μόλις λίγες ημέρες πριν ανακοινώθηκε η ίδρυση της Wolt Market Greece. Πρόκειται για τη νέα 100% θυγατρική της Wolt Greece, με την οποία η τελευταία κάνει το πρώτο βήμα στη διανομή προϊόντων super market αλλά και ευρύτερη μεταφορά άλλων προϊόντων.

Μερικές εβδομάδες πριν η Delivery Hero(η μητρική εταιρεία του e-food) ανακοίνωσε οτι επενδύει στην δημιουργία των Dmarts. Πρόκειται για τοπικές μικρές αποθήκες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, που χρησιμοποιούνται για αποθήκευση προϊόντων παντοπωλείου και συχνά αναφέρονται ως delivery stores, cloud store και dark stores.

Ο τρίτος παίκτης είναι το Box που αφού ενσωμάτωσε ήδη την δραστηριότητα του Skroutz, έχει ήδη μπει στην αγορά των super market και διανέμει προιόντα για Μασούτη και Κρητικό.

Αυτές οι σοβαρές αλλαγές που συμβαίνουν στην Ελλάδα έχουν τα σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά με αλλαγές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και ειδικότερα στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι ενισχύθηκαν υπερβολικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι μεγάλες εταιρείας στον χώρο της παράδοσης τροφίμων (Just Eat Takeaway, Grubhub GRUB , Deliveroo και UBER Eats) απολαμβάνουν πλέον την προσφορά πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει από την μεριά των καταναλωτών παγκοσμίως.

Μάλιστα, πρωτοστάτης στην ανάπτυξη αυτού του τμήματος της αγοράς υπήρξε το Λονδίνο.Σημειώθηκε ραγδαία αύξηση της ζήτησης από την μεριά των καταναλωτών οι οποίοι στράφηκαν μαζικά σε εφαρμογές παράδοσης φαγητού στο σπίτι για να διατηρήσουν την επαφή με τα αγαπημένα τους εστιατόρια και μπαρ αλλά και για να παραλάβουν τρόφιμα από τα super market.

Μάλιστα, η κλίμακα της ισχύος που αποκτά αυτός ο χώρος φαίνεται από τις ποικίλες συμφωνίες που συνάφθηκαν στην αγορά της Ευρώπης: η Just Eat συγχωνεύτηκε με την Takeway.com μέσα από μία συμφωνία των 8.5 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά την διάρκεια του περασμένου έτους και στην πορεία ανακοινώθηκε η εξαγορά της Grubhub με 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Εν τω μεταξύ, η Uber Eats, η εταιρεία παράδοσης έτοιμου φαγητού ανήκει στην ομώνυμη εταιρεία αυτοκινήτων-ταξί με διεθνή παρουσία και η Deliveroo με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο ανήκει κατά 16% στο Amazon και προετοιμάζει φέτος την είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Λονδίνο: η πιο πολύτιμη αγορά της Ευρώπης

Το Λονδίνο είναι η πιο πολύτιμη αγορά για τις εφαρμογές παράδοσης τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την μεγαλύτερη αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου της Ευρώπης.

Ωστόσο, η Just Eat με έδρα την Ολλανδία έχει ζημιωθεί αρκετά στο παρελθόν για την απροθυμία της να επενδύσει σε ένα δίκτυο ταχυμεταφορών και έδωσε έτσι το περιθώριο στην Deliveroo και την Uber Eats να επιταχύνουν την εξέλιξη τους, ειδικά στις μεγάλες πόλεις και τα αστικά κέντρα.

Ωστόσο, η συγχώνευση της Just Eat με τον ηγέτη της ευρωπαϊκής αγοράς Takeaway.com κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και η επικείμενη εξαγορά της Grubhub θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη υπηρεσία παράδοσης τροφίμων στον κόσμο, με εξαίρεση την αγορά της Κίνας.

Η συμφωνία αυτή φαίνεται ότι θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2021.Οι παραγγελίες του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν κατά 57% το τέταρτο τρίμηνο του 2020, καθώς τα περιοριστικά μέτρα συνέπεσαν με την άφιξη του στόλου των Scoober, των πορτοκαλί μηχανών ταχύ-παραδόσεων, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τώρα το ένα τέταρτο των συνολικών παραγγελιών.

Η Deliveroo σκοπεύει να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο

Εν τω μεταξύ, η Deliveroo, που ιδρύθηκε από τον πρώην τραπεζίτη Will Shu, ο οποίος ξεκίνησε την επιχείρηση από το διαμέρισμά του στο Λονδίνο το 2013, έχει εξασφαλίσει 180 εκατομμύρια δολάρια στους νέους κύκλους χρηματοδότησης, ωθώντας την αξία της εταιρείας σε πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία αναμένεται να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Πράγματι, η Deliveroo φαίνεται να έχει βλέψεις για μία διαρκή επέκταση και εξέλιξη, με στόχο να υπερδιπλασιάσει το δίκτυο των χώρων στις οποίες δραστηριοποιούνται οι υπηρεσίες παράδοσης της καθώς και να επιτρέψει σε περισσότερα εστιατόρια να λαμβάνουν παραγγελίες μέσω της υπηρεσίας της στις δικές τους ιστοσελίδες.

Η εταιρεία έχει επίσης συνάψει συμφωνίες και συνεργασίες με ποικίλους λιανοπωλητές όπως οι Waitrose, η Marks & Spencer, η Morrisons, η Aldi και η Co-op.

Η εταιρεία κατέγραψε σημαντικά κέρδη για τους πρώτους έξι μήνες του 2020, σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη σε σύγκριση με το 2019, όταν οι απώλειες έφθασαν τα 436 εκατομμύρια δολάρια. Τα πρόσφατα εξαμηνιαία αποτελέσματά της αποκάλυψαν ότι έχει πλέον πετύχει να παρουσιάζει κέρδος στις 11 από τις 12 αγορές της.

Σε όλο το κόσμο λοιπόν επενδύονται πάρα πολλά χρήματα σε εταιρείες αυτή της αγοράς και αρχίζει να υπάρχει συγκέντρωση με εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Ουσιαστικά συμβαίνει μια βαθειά αλλαγή και έχει να κάνει με δίκτυο μεταφοράς αλλά και μικρής διάρκειας αποθήκευση.

Τα προϊόντα πρέπει να φτάσουν στους καταναλωτές με ένα δίκτυο μεταφοράς.Αυτό μπορεί να είναι μια μεταφορική εταιρεία για τους μεγάλους όγκους, μια εταιρεία ταχυμεταφορών για τα μικρότερα μεγέθη η μια εταιρεία παράδοσης για τρόφιμα και έτοιμα γεύματα-ποτά.Η πρώτη κατηγορία των μεταφορικών δεν επηρεάζεται από αυτή την αλλαγή, αλλά οι άλλες δύο θα υποστούν σημαντικές μεταβολές.

Αυτή η ανάγκη θα συνδυαστεί με μια ακόμη ανάγκη ,αυτή των dark stores η Dmarts όπως τα αποκαλεί η Delivery Hero.Θα μπορούσαν να είναι σε αναλογία σαν τα καταστήματα-πρακτορεία των ταχυμεταφορών, μικρότερα hubs διάσπαρτα μέσα στις πόλεις που θα μπορούν να αποθηκεύσουν από λίγες ώρες η ελάχιστες ημέρες.

Τα δίκτυα των super market έχουν ορίσει ορισμένα από τα δικά τους καταστήματα ως dark stores η άλλες εταιρείες έχουν δημιουργήσει ειδικά καταστήματα-dark stores οπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Για αυτούς όμως που δεν έχουν δικά τους dark stores θα μπορούσαμε να δούμε σε λίγο καιρό ένα δίκτυο Dmarts η κάποιο άλλο δίκτυο.Για παράδειγμα θα μπορούσε ο Σκλαβενίτης να αναθέσει την πλήρη διανομή των ηλεκτρονικών παραγγελιών του στο δίκτυο Dmart το οποίο θα εκετελεί τις παραγγελίες αυτόνομα και ταχύτερα χωρίς εμπλοκή και συμμετοχή των  δικών του καταστημάτων.

Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει και την αγορά των ταχυμεταφορών η οποία κρίθηκε ανεπαρκής και στις δύο περιόδους lockdown.Οι δυνατότητες που θα αναπτυχθούν από τις εταιρείες παράδοσης εύκολα θα μπορούσαν να καλύψουν και ανάγκες που αυτή την στιγμή καλύπτουν οι εταιρείες ταχυμεταφορών.

Ένας επιπλέον παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά των ταχυμεταφορών είναι η ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη από πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου.Αυτές οι πλατφόρμες αποκτούν πολύ μεγάλη δύναμη και μπορούν εύκολα να επηρεάσουν την αγορά των ταχυμεταφορών.Η ενεργοποίηση του Skroutz στις ταχυμεταφορές με άμεσο η έμμεσο τρόπο είναι μια πολύ πιθανή εξέλιξη.

Συνολικά δημιουργείται μια πολύ μεγάλη αγορά που έχει τα χαρακτηριστικά της ταχύτητας, της τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης.Δεν είναι πολύ μακριά η περίοδος που το μέγεθος και η αξία μιας εταιρείας δεν θα μετριέται μόνο με το δίκτυο των φυσικών καταστημάτων της η το μέγεθος των ηλεκτρονικών πωλήσεων της αλλά και από το δίκτυο και τις δυνατότητες σε παράδοση και dark stores-hubs.

 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.