19 Απρ 2024
READING

Τι προϋποθέτει η εφαρμογή της Digital First προσέγγισης για τις επιχειρήσεις;

3 MIN READ

Τι προϋποθέτει η εφαρμογή της Digital First προσέγγισης για τις επιχειρήσεις;

Τι προϋποθέτει η εφαρμογή της Digital First προσέγγισης για τις επιχειρήσεις;

Τα τελευταία χρόνια η θεωρητική προσέγγιση του «Digital First» κερδίζει έδαφος και όλο και περισσότεροι παράγοντες του εμπορίου αναζητούν τρόπους να κατανοήσουν αυτήν την προσέγγιση και να την εφαρμόσουν για το δικό τους όφελος. 

Η αναγκαιότητα για την καθολική και ολιστική στροφή προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό δεν είναι μία ακόμα τάση που σύντομα θα ξεπεραστεί. Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι δεν αφορά μεμονωμένες δράσεις όπως μία μόνο ιστοσελίδα, ένα τμήμα ή ακόμα και την εφαρμογή κάποιων πρακτικών του ηλεκτρονικού εμπορίου. 

Η ψηφιακή μετατόπιση αφορά όπως προαναφέρθηκε μία πολύ πιο ευρεία γκάμα ενεργειών και δράσεων από το πώς σκέφτεται ο πελάτης και το πώς οφείλουν να αντιμετωπίζουν τις επιθυμίες των καταναλωτών οι εταιρείες μέχρι το πώς συνυφαίνονται όλα αυτά στον ψηφιακό χώρο. 

Οι καταναλωτές φαίνεται ότι έχουν ήδη μετατοπιστεί μαζικά προς αυτήν την κατεύθυνση εδώ και μερικές δεκαετίες και έτσι για όλους του παράγοντες της λιανικής πώλησης η στροφή αυτή κρίνεται τώρα απαραίτητη και αφορά όπως προαναφέρθηκε ένα εύρος λειτουργειών:  πώς είναι οργανωμένη η δομή μίας επιχείρησης, πώς δημιουργούνται τα προϊόντα, πώς διαχειρίζονται τα κέρδη, πώς ενεργούν τα ηγετικά στελέχη, πώς διαμορφώνονται οι ομάδες εργασίας και τι περιμένει να δει ο εκάστοτε καταναλωτής. 

Παρακάτω δίνονται κάποια στοιχεία που θεωρούνται προαπαιτούμενα για την εφαρμογή της θεωρητικής προσέγγισης του «Digital First»: 

  1. Ενσυναίσθηση

Φαίνεται ότι το πρώτο βήμα για την ψηφιακή μετατόπιση και προτεραιότητα είναι να κατανοηθούν σε βάθος οι ανάγκες των καταναλωτών. Το κλειδί για τις σύγχρονες επιχειρήσεις σήμερα αποτυπώνεται στην ενσυναίσθηση, ώστε να γίνουν περισσότερο ξεκάθαρες οι ανάγκες του κοινού-στόχου.

Τόσο η χαρτογράφηση των καθημερινών συνηθειών όσο και των καταναλωτικών μοτίβων θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη με σκοπό την σωστή εφαρμογή του μοντέλου της ψηφιακής μετατόπισης.

  1. Οργάνωση με βάση τον καταναλωτή

Ο καταναλωτής κινείται πλέον με εκπληκτικά γρήγορους ρυθμούς. Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναρωτηθούν οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ψηφιακή μετατόπιση εάν μπορούν να ακολουθήσουν αυτούς τους αλματώδεις ρυθμούς.

Δεδομένου ότι ο εκάστοτε καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται για τις εσωτερικές διεργασίες και δομές μίας επιχείρησης, το μόνο που βρίσκεται στο επίκεντρο είναι η άμεση ικανοποίηση της κατά περίπτωση ανάγκης του.

Έτσι, για να ικανοποιηθεί αυτή η ζήτηση, πρέπει η οργάνωση της ψηφιακής μετατόπισης και προτεραιότητας να έχει στο επίκεντρο της τον καταναλωτή και τις ανάγκες του.

  1. Ταχύτητα 

Είτε γίνεται λόγος για την ενσυναίσθηση είτε για την οργάνωση με βάση τις ανάγκες του κάθε καταναλωτή, ο κοινός τόπος είναι η ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι παραπάνω ενέργειες.  Τα πάντα οφείλουν να γίνονται με τεράστιες ταχύτητες και να μην υπάρχουν άσκοπες χρονοτριβές, καθότι έτσι λειτουργεί από την φύση του ο ψηφιακός κόσμος. 

Ως αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται για την ψηφιακή μετατόπιση οφείλουν να βρίσκονται σε μία κατάσταση αέναης κίνησης, όπως δηλαδή και οι ζωές των καταναλωτών. 

Έτσι, όταν εξετάζονται οι εφαρμογές του ψηφιακού μετασχηματισμού, όπως η ενίσχυση ή η δημιουργία περισσότερων κέντρων διαλογής, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ο χρόνος που απαιτείται για αυτές τις αλλαγές.  

Εν κατακλείδι, όσες από τις επιχειρήσεις κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα από τις αντιξοότητες του προηγούμενου έτους, τότε έχουν ήδη εξαιρετικές προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Ως εκ τούτου, εάν εφαρμοστούν οι ψηφιακές πρακτικές με βάση τους παραπάνω άξονες, οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες θα μπορέσουν να προδιαγράψουν μία εξαιρετική και κερδοφόρα πορεία στο μέλλον. 

Συνδεθείτε παρακάτω
ή αποκτήστε ετήσια συνδρομή εδώ.